Ciasteczka owsiane to słodka przekąska, którą z łatwością przygotujecie w domu. Poza wyjątkowym smakiem powinniśmy również docenić ich wartości odżywcze. Dzięki zawartości owsa, ciasteczka owsiane są bogate w wiele wartościowych związków. Wśród nich możemy wyszczególnić witamy A, B oraz C, a także sporą zawartość magnezu. Ponadto ciastka owsiane przyrządza się bez dodatku tłuszczu. Są za to bogate w białko oraz dużą ilość błonnika, który reguluje nasze procesy trawienne. Ciasteczka owsiane są również niskokaloryczne, choć po ich zjedzeniu przez długi czas czujemy się nasyceni.
Kolejną zaletą owsianych ciasteczek jest to, iż są bardzo uniwersalnym przysmakiem. Możemy je przygotować z naszymi ulubionymi składnikami. Do ich przyrządzenia możemy użyć płatków owsianych lub całych ziaren owsa.
Ze składników sypkich możemy również dodać do nich pestki słonecznika, nasiona dyni, otręby albo wiórki kokosowe. Dodatkowo możemy wykorzystać wiele rodzajów suszonych owoców. Świetnie sprawdzą się tu suszone rodzynki, figi, morele albo daktyle. Owoce możemy zamienić też na kawałki gorzkiej czekolady (najwygodniej wykorzystać czekoladowe kropelki). Ciasteczka możemy również obsypać różnymi rodzajami orzechów, które pod każdą postacią dostarczają nam wielu wartościowych składników.
Ciasteczka owsiane możemy także przyprawić na wiele sposobów, jednak najlepiej sprawdzają się przyprawy korzenne, a zwłaszcza cynamon. Dodatkowo możemy posłodzić nasze ciasteczka cukrem trzcinowym albo naszym ulubionym rodzajem miodu.
Mamy nadzieję ze nasz przepis i porady będą dla was przydatne podczas przygotowywania własnych ciasteczek owsianych. Pamiętajcie, że to przekąska bardzo uniwersalna i tylko od was zależy, jakimi dodatkami urozmaicicie swoje własne ciasteczka. Twórzcie własne wersje ciasteczek i zajadajcie się nimi w domu, pracy czy na spacerze.