Kruche ciasteczka - prosty przepis na słodką przyjemność

Mąka, masło i jaja - to podstawa ciasta kruchego. Ze słodkiej wersji można wyczarować przepyszne kruche ciasteczka.
Kruche ciasteczka Kruche ciasteczka Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Kruche ciasteczka - przepis podstawowy

Kruche ciasto można przygotować też w wersji wytrawnej, ale tym razem skupmy się na deserach. Może skusicie się na najprostszą wersję? Albo taką z dodatkiem czekolady, galaretki lub na przykład opcję marcepanową?

Warto pamiętać, że przy wyrabianiu ciasta na kruche ciasteczka, nie powinno się robić tego ciepłymi dłońmi - lepiej siekać je nożem lub sięgnąć po malakser. Wtedy powinno być bardziej delikatne. Po przygotowaniu, a jeszcze przed formowaniem, trzeba je natomiast schłodzić - wtedy ma niższą temperaturę zanim potraktujemy je wałkiem, który znów poniesie jego temperaturę.

Kruche ciasteczka - przepis podstawowy:

Składniki:

18-19 dag masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2.5 szklanki mąki
1 jajko
1 żółtko

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki posiekaj szerokim nożem na stolnicy, szybko wyrób z nich ciasto. Jeśli będzie za twarde, dodaj 2 łyżki zimnej wody lub gęstej śmietany. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż na pół godziny do lodówki. Potem rozwałkuj do grubości 2-3 mm, foremkami o różnych kształtach powycinaj ciasteczka. Ułóż je na wyścielonej pergaminem blasze, piecz przez 10-12 minut w temp. 180°C.

Autor: Anna Wrońska

 Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Guziki huzarów (kruche ciasteczka z galaretką)

Nie lubicie kruchych ciasteczek bez dodatków? Świetnie pasuje do nich dżem lub galaretka.

Składniki:

30 dag mąki
8 dag mielonych orzechów laskowych
10 dag cukru
1 cukier waniliowy
20 dag masła
2 żółtka
15 dag galaretki porzeczkowej
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Zagnieć kruche ciasto z mąki, orzechów, cukru, cukru waniliowego, masła i żółtek. Ulep kulę, zawiń w folię, włóż na godzinę do lodówki. Ulep kulki o średnicy 2 cm, poukładaj je na blasze wyścielonej pergaminem. Trzonek drewnianej łyżki zanurzaj w mące, zrób dołek w każdej kulce. Podgrzej galaretkę, małą łyżeczką wlewaj ją do dołków w ciastkach. Piecz 15 minut w temp. 175°C. Posyp cukrem pudrem.

HAPS HAPS HAPS

Kruche ciastka z czekoladą. Zupełnie jak herbata

Jeśli chcecie przygotować ciasteczka dla fana herbaty i czekolady, polecamy te od Haps. Wyglądają i smakują świetnie!

Składniki:

200 g masła
100 g cukru pudru
200 g mąki pszennej
100 g kaszy manny
tabliczka gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z ziarnami Kruche ciasteczka z ziarnami Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Kruche ciasteczka z ziarnami

Lubisz naprawdę chrupiące ciasteczka? Posyp je ulubionymi nasionami lub pestkami. Pyszne są z dynią, ale również

Składniki:

200 g zimnej margaryny pokrojonej w małe kawałki
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
2.5 szklanki mąki
sól
1 żółtko do posmarowania
mała garść ziaren słonecznika
mała garść ziaren dyni

Sposób przygotowania:

Ziarna słonecznika i dyni upraż na suchej patelni. Zdejmij z ognia, przełóż do miseczki, lekko oprósz solą i wymieszaj. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, małe kawałki margaryny i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Masę dodaj do mąki i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Wszystkie składniki ciasta zagniataj niezbyt długo, żeby nie zrobiło się twarde. Zagniecione ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny (tak przygotowane ciasto możesz przechowywać w lodówce do tygodnia). Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wycinaj dowolne kształty. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj rozmąconym żółtkiem wymieszanym z łyżką wody i posyp uprażonymi ziarnami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C (termoobieg 150 st. C) na mniej więcej 10 minut lub do czasu zrumienienia.

Autor: Junona Lamcha-Grynberg

Kruche ciasteczka z marcepanem Kruche ciasteczka z marcepanem Fot. Natalia Nowabk-Bratek

Kruche ciastka z marcepanem

Ciasteczka z marcepanem to świetne słodkości na święta. Sprawdzą się i na stole bożonarodzeniowym, i wielkanocnym. Jeśli chcesz, możesz (po ostudzeniu) polać je roztopioną czekoladą.

Składniki (na 15-20 ciastek):

250 g mąki pszennej (typ 500)
150 g miękkiego masła
100 g marcepanu
50 g cukru
kilka kropli olejku migdałowego
1 żółtko
szczypta soli

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. W malakserze miksujemy krótko wszystkie składniki, tak by powstało zwarte ciasto. Formujemy z niego kulę, spłaszczamy ją, zawijamy w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na 20 minut. Rozwałkowujemy między dwoma kawałkami folii lub pergaminu na grubość 1/2 cm. Wykrawamy okrągłe ciastka i układamy je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut na środkowej półce piekarnika. Studzimy.

Autor: Olga Badowska

Tartaletki z owocami Tartaletki z owocami Fot. Paweł Kiszkiel / AG

Tartaletki z owocami

Jesienią i zimą, zamiast jeżyn, jagód i borówek, możesz położyć na tych ciasteczkach połówki winogron, plasterki bananów (pamiętaj, by skropić je wcześniej sokiem z cytryny, inaczej ściemnieją) czy cząstki mandarynek.

Składniki:

1 porcja ciasta kruchego (według przepisu podstawowego)
kilka gatunków owoców: jeżyny, jagody, borówki amerykańskie, czarne porzeczki
masło do smarowania foremek
odrobina mąki lub bułki tartej

Krem:
1 szklanka mleka
skórka z 1 pomarańczy (świeżo starta)
1/2 laski wanilii
2 duże żółtka
1/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Foremki smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki. Na dnie ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 °C, aż ciasteczka będą rumiane. Odstawiamy do ostygnięcia. Robimy krem. Mleko zagotowujemy ze skórką z pomarańczy i wanilią (połówkę laski wanilii trzeba przekroić wzdłuż i nożem lub łyżką wybrać ziarna, które są w środku, i wrzucić je do mleka; dla podwyższenia aromatu na czas gotowania można dorzucić też łupinę, ale trzeba ją potem usunąć). Odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy żółtka z cukrem do białości. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Teraz powoli wlewamy mleko, mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Naczynie z kremem stawiamy na małym ogniu. Mieszamy, aż krem zgęstnieje. Powinien mieć konsystencję budyniu. Wystudzonym kremem napełniamy tartaletki, na wierzchu układając owoce. Przed podaniem wstawiamy na co najmniej 30 min do lodówki.

Autor: Maria Szkop

Więcej o: