Cruffiny to połączenie muffinów i croissantów. Efekt? Niebo w gębie

Wolicie muffiny czy croissanty? Trudny wybór, prawda? Naszym zdaniem najlepiej wybrać trzecią opcję, czyli przygotować pyszne cruffiny, które łączą w sobie oba przysmaki. Sprawdźcie, jak je zrobić

Cruffiny to jeden z tych genialnych wypieków, który łączy w sobie dwa przepyszne przysmaki - muffiny i croissanty. To trochę skomplikowany przepis, wymagający sporo czasu i cierpliwości. Warto jednak poświęcić trochę energii cruffinom, bo efekt jest wprost rewelacyjny. Jak je upiec? Zapraszamy po przepis.

Sprawdźcie też, jak zrobić inne nietypowe muffiny. Są mega puszyste i genialne na śniadanie:

Cruffiny - przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej + odrobina do podsypania,
  • 50 g cukru + cukier do obtoczenia cruffinów,
  • 300 g masła,
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka,
  • opakowanie suszonych drożdży,
  • szczypta soli

Jak zrobić ciasto maślane na cruffiny?

Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy sproszkowane drożdże, 50 g cukru i sól, wlewamy także ciepłe (ale nie gorące!) mleko. Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy, aż ciasto zrobi się gładkie i sprężyste. Do wyrabiania można użyć miksera kuchennego ze specjalnym hakiem lub zrobić to dłońmi. Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wstawiamy je do lodówki na co najmniej kolejną godzinę lub na całą noc.

Zimne masło kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy dwa arkusze papieru do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm. Na pierwszy wysypujemy warstwę mąki pszennej, na nią masło i ponownie mąkę. Przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy, a następnie całość wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło.

Z lodówki wyjmujemy ciasto drożdżowe i arkusze z mąką i masłem. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na większy kwadrat, ok. 25 x 25 cm. Masło z mąką wysuwamy z papieru i kładziemy na cieście po przekątnej (na kształt rombu). Brzegi ciastka składamy do środka, aby powstała koperta i dociskamy ją wałkiem do ciasta, aby rozprowadzić masło w środku. Wałkujemy tylko w jedną stronę - do góry lub do dołu - formując prostokąt o wymiarach ok. 45 x 25 cm. Do środka zaginamy 1/3 ciasta z góry i 1/3 ciasta z dołu (na zakładkę). Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Po wyjęciu z lodówki znów rozwałkowujemy ciasto, składamy i ponownie chłodzimy. Czynności powtarzamy w sumie trzykrotnie.

Zobacz wideo A znacie cronuty? Jeśli nie, sprawdźcie nasze wideo

Jak zrobić cruffiny? 

Gotowe ciasto dzielimy na połówki. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt trochę większy niż 20 x 35 cm. Odcinamy nierówne brzegi i kroimy ciasto w 10 pasków o szerokości ok. 2 cm i długości 35 cm. Następnie zwijamy paski w spiralne bułeczki, przypominające róże. Umieszczamy je w formie na muffiny. Nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny. Potem wstawiamy je do piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 220 st. C., a potem przez kolejne 25 minut (do zrumienienia) w temperaturze 190 st. C. Po wystudzeniu obtaczamy je w cukrze. Cruffiny są najlepsze w tym dniu, w którym zostały upieczone. 

Co sądzicie o takiej słodkiej przekąsce? My się na pewno skusimy!

Więcej o:
Copyright © Agora SA