Nie tylko pyszne. Oto inspiracje na piękne świąteczne przekąski - nieinstagramowe, lecz prawdziwe

Boże Narodzenie ma być czasem spokoju i radości, a w wielu domach - a raczej kuchniach - wiąże się z nerwowymi przygotowaniami i "zaklęciami", które lecą w stronę nieudanych przekąsek. By większość z nich nie zamieniła się w porażki, warto się przygotować. Jak? Obmyślić plan działania, rozpisać listę zakupów, a to, co możemy zrobić wcześniej - cóż - zrobić wcześniej. Dla zachęty mamy dla was garść inspiracji na potwierdzenie, że to się naprawdę da zrobić.
Pierniczki pani Pauliny Pierniczki pani Pauliny fot: pani Paulina

Pierniczki

Pierniczki to wypiek prosty, mimo to wielu osobom spędza sen z powiek, bowiem samo upieczenie to tylko połowa sukcesu. Korzenne ciasteczka wypadałoby jakoś ozdobić. Można oczywiście oblać je czekoladą lub rzadkim lukrem albo zostawić saute - dalej będą pyszne. Jeśli jednak tym razem chcecie udekorować je lukrem królewskim, bez obaw - to się da zrobić i to bez specjalnych narzędzi.

Na początek lukier. Do zdobienia używa się lukru królewskiego. Jak go zrobić? Dokładny przepis i kilka porad dotyczących lukru znajdziecie w osobnym artykule: Lukier do pierników - przepis na piękną dekorację do świątecznych ciasteczek.

Ważne, by masa miała odpowiednią konsystencję, zbliżoną do pasty do zębów. Dzięki temu lukier będzie się łatwo wyciskało, a po nałożeniu zachowa swój kształt. Można go potem włożyć do strzykawki lub zwykłego foliowego worka. Jeśli macie sporo pierników do zdobienia, warto powkładać go do mniejszych woreczków i od razu je zawiązać, by nie wysechł. Jeden duży worek będzie dość ciężki i niezbyt poręczny. By zacząć zdobić, wystarczy obciąć mały rożek worka i gotowe. Pamiętajcie tylko, by na początku uciąć naprawdę niewiele - łatwiej dociąć więcej, niż przykleić folię z powrotem. Potem pozostaje tylko dać się ponieść fantazji.

Świąteczna szarlotka pani Kasi Świąteczna szarlotka pani Kasi fot: Kasia Wosińska

Świąteczna szarlotka

Świąteczne wypieki to nie tylko piernik i keks. Szarlotka również sprawdzi się doskonale. Podstawowy przepis na to klasyczne ciasto znajdziecie w osobnym artykule: Szarlotka czy jabłecznik? Pokażemy wam jak przygotować jedno z najpopularniejszych ciast z owocami.

Warto wzbogacić recepturę o sporą szczyptę cynamonu i odrobinę gałki muszkatołowej - nadadzą szarlotce iście świątecznego charakteru. Do środka można włożyć też trochę orzechów, a na wierzch piękne gwiazdki z kruchego ciasta tak, jak zrobiła to pani Kasia.

Uszka pani Izabeli Uszka pani Izabeli fot. Izabela Wróblewska-Budna

Uszka

Uszka to obowiązkowy dodatek do barszczu. Wiele osób obawia się je robić - w końcu wymagają trochę wprawy i cierpliwości, szczególnie jeśli planujemy zrobić ich kilkadziesiąt, a nie 20. Wyglądają na dość skomplikowane zawiniątka, jednak to naprawdę prosta sprawa. Zawijanie uszek zaczyna się od pierogów, a to, jak je lepić, wyjaśniamy w poniższym wideo:

Gotowe pierogi wystarczy owinąć wokół palca i zalepić. Proste? Proste. Uszka pani Izabeli to z pewnością owoc bogatego doświadczenia, ale nie zniechęcajcie się. Trening czyni mistrza.

Ciasteczka maślane pani Beaty Gwóźdź Ciasteczka maślane pani Beaty Gwóźdź fot. pani Beata Gwóźdź

Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane to także świetny pomysł na świąteczną przekąskę. Można nimi też obdarować najbliższych. Z pewnością bardziej ucieszą się z prezentu własnej roboty, niż kolejnej bombonierki. Ciasteczka maślane są nieskomplikowane w przygotowaniu, być może dlatego są tak lubiane przez domowych cukierników i cukierniczki. Wykorzystajcie do tego nasz przepis.

Ciasteczka maślane najłatwiej zrobić poprzez rozgniecenie surowych kulek na blaszce. Można też rozwałkować ciasto i wycinać kształty foremkami. Innym sposobem jest wykorzystanie maszynki do mielenia lub specjalnego pistoletu z nakładkami w różnych kształtach.

Rozmaite kształty same w sobie są już ozdobą. Nic nie stoi jednak na drodze, by je dodatkowo udekorować. Jak? Polewą, lukrem i cukrowymi perełkami lub po prostu cukrem pudrem.

Śledź pod pierzynką według M&M Cooking Śledź pod pierzynką według M&M Cooking fot. M&M Cooking

Śledź pod pierzynką według M&M Cooking

Sałatki śledziowe to obowiązkowe pozycje na świątecznym stole - czy to po prostu w oleju, czy w bardziej wymyślnych formach. W wielu domach pojawia się również tak zwany śledź pod pierzynką, czyli warstwowa sałatka z burakami, jajkami i innymi składnikami. Najlepiej wygląda w szklanym naczyniu - sami zobaczcie, jak efektownie. Na zdjęciu propozycja od autorów bloga M&M Cooking.

My też podrzucamy swój przepis. Zainspirujcie się:

Śledzie pod pierzynką - wigilijne bogactwo smaków skryte między burakami a majonezem

Śledzie w galarecie Śledzie w galarecie fot. Weronika Chilmon z bloga Smaki Weroniki

Śledzie w galarecie

Śledzie w klasycznej formie nie uchodzą za najbardziej eleganckie danie. Można jednak zastosować trik, który je odczaruje i sprawi, że nabiorą więcej finezji - zalanie galaretą. Zobaczcie, jak dobrze mogą wyglądać na wigilijnym stole. Oto propozycja autorki bloga Smaki Weroniki.

Zobaczcie nasze przepisy na tego typu przekąski świąteczne:

Ryba w galarecie - przepis na wigilijną potrawę

Karp w galarecie, czyli świąteczna klasyka

Pstrąg w galarecie, czyli przepis na pyszną przystawkę nie tylko od święta

Piernikowe choinki Piernikowe choinki fot. Małgorzata Gziut

Piernikowe choinki

Jeśli opanowaliście już robienie i zdobienie pierniczków, piernikowa choinka to będzie bułka z masłem. To nic innego, jak połączone za pomocą lukru ciasteczka w kształcie gwiazdek o różnych rozmiarach. Sami zobaczcie, jaki genialny efekt daje taka konstrukcja. Świetnie sprawdzi się jako prezent dla najbliższych lub piękna ozdoba świątecznego stołu - o ile nie zostanie wcześniej zjedzona.

Choinki bezowe Choinki bezowe fot. pani Anna Opolska

Choinki bezowe

Skoro już jesteśmy przy choinkach, zobaczcie, jakie cuda można zrobić z masy bezowej. Takie słodkie drzewka zdecydowanie robią wrażenie. Jak je zrobić? Podstawa to dobrze ubita piana. Dokładny przepis i wskazówki znajdziecie w osobnym artykule: Minibezy to genialna propozycja, gdy przychodzą goście. Podpowiadamy, jak je zrobić.

By zrobić bezowe choinki, pod koniec ubijania piany wystarczy dodać trochę zielonego barwnika, a następnie za pomocą szprycy nakładać masę pionowo, na kształt choinek. Pamiętajcie, że bezy się suszy, a nie piecze, dlatego nie należy zbytnio rozgrzewać piekarnika. Zaczynamy od wyższej temperatury, by wierzch się ściął i całość zachowała kształt, a następnie ją obniżamy.

Bezowe wieńce Bezowe wieńce fot. Anna Opolska

Bezowe wieńce

Świetnym pomysłem na słodkie bezowe przekąski są także wieńce świąteczne. Te w wykonaniu pani Anny wyglądają po prostu bosko - przyznajcie. Sprawiają wrażenie bardzo trudnych do osiągnięcia, jednak - podobnie jak w przypadku choinek - kluczem jest odpowiednia konsystencja piany.

Porządnie ubitą masę rozkładamy do kilku miseczek, a do każdej z nich dodajemy po kilka kropel barwnika spożywczego. Następnie przekładamy je do osobnych woreczków. Na papierze do pieczenia możemy wyrysować ołówkiem kształt wieńca, po czym wyciskamy masę w różnych miejscach okręgów. Wierzch można ozdobić perełkami cukrowymi lub innymi dekoracjami, które wytrzymają temperaturę w piekarniku. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy, jak napisaliśmy powyżej.

Paszteciki pani Agnieszki Paszteciki pani Agnieszki fot. Agnieszka Osińska

Paszteciki

Paszteciki z kapustą i grzybami to chyba najprostsza przekąska wigilijna (i nie tylko). Wystarczy przygotować ciasto, na nim rozłożyć farsz, całość zawinąć w wałek, pokroić na mniejsze kawałeczki i upiec.

Do tej przekąski sprawdzi się zarówno ciasto drożdżowe, jak i francuskie czy kruche. Oto kilka pomocnych przepisów:

Domowe paszteciki z mięsem z rosołu w kruchym cieście - smakowity kulinarny recykling [PRZEPIS]

Paszteciki wigilijne - do barszczu i jako przekąska. Złocisty wierzch i smakowite wnętrze

Paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem - prosty przepis na pyszną imprezową przekąskę