Pierniczki to wypiek prosty, mimo to wielu osobom spędza sen z powiek, bowiem samo upieczenie to tylko połowa sukcesu. Korzenne ciasteczka wypadałoby jakoś ozdobić. Można oczywiście oblać je czekoladą lub rzadkim lukrem albo zostawić saute - dalej będą pyszne. Jeśli jednak tym razem chcecie udekorować je lukrem królewskim, bez obaw - to się da zrobić i to bez specjalnych narzędzi.
Na początek lukier. Do zdobienia używa się lukru królewskiego. Jak go zrobić? Dokładny przepis i kilka porad dotyczących lukru znajdziecie w osobnym artykule: Lukier do pierników - przepis na piękną dekorację do świątecznych ciasteczek.
Ważne, by masa miała odpowiednią konsystencję, zbliżoną do pasty do zębów. Dzięki temu lukier będzie się łatwo wyciskało, a po nałożeniu zachowa swój kształt. Można go potem włożyć do strzykawki lub zwykłego foliowego worka. Jeśli macie sporo pierników do zdobienia, warto powkładać go do mniejszych woreczków i od razu je zawiązać, by nie wysechł. Jeden duży worek będzie dość ciężki i niezbyt poręczny. By zacząć zdobić, wystarczy obciąć mały rożek worka i gotowe. Pamiętajcie tylko, by na początku uciąć naprawdę niewiele - łatwiej dociąć więcej, niż przykleić folię z powrotem. Potem pozostaje tylko dać się ponieść fantazji.
Świąteczne wypieki to nie tylko piernik i keks. Szarlotka również sprawdzi się doskonale. Podstawowy przepis na to klasyczne ciasto znajdziecie w osobnym artykule: Szarlotka czy jabłecznik? Pokażemy wam jak przygotować jedno z najpopularniejszych ciast z owocami.
Warto wzbogacić recepturę o sporą szczyptę cynamonu i odrobinę gałki muszkatołowej - nadadzą szarlotce iście świątecznego charakteru. Do środka można włożyć też trochę orzechów, a na wierzch piękne gwiazdki z kruchego ciasta tak, jak zrobiła to pani Kasia.
Uszka to obowiązkowy dodatek do barszczu. Wiele osób obawia się je robić - w końcu wymagają trochę wprawy i cierpliwości, szczególnie jeśli planujemy zrobić ich kilkadziesiąt, a nie 20. Wyglądają na dość skomplikowane zawiniątka, jednak to naprawdę prosta sprawa. Zawijanie uszek zaczyna się od pierogów, a to, jak je lepić, wyjaśniamy w poniższym wideo:
Gotowe pierogi wystarczy owinąć wokół palca i zalepić. Proste? Proste. Uszka pani Izabeli to z pewnością owoc bogatego doświadczenia, ale nie zniechęcajcie się. Trening czyni mistrza.
Ciasteczka maślane to także świetny pomysł na świąteczną przekąskę. Można nimi też obdarować najbliższych. Z pewnością bardziej ucieszą się z prezentu własnej roboty, niż kolejnej bombonierki. Ciasteczka maślane są nieskomplikowane w przygotowaniu, być może dlatego są tak lubiane przez domowych cukierników i cukierniczki. Wykorzystajcie do tego nasz przepis.
Ciasteczka maślane najłatwiej zrobić poprzez rozgniecenie surowych kulek na blaszce. Można też rozwałkować ciasto i wycinać kształty foremkami. Innym sposobem jest wykorzystanie maszynki do mielenia lub specjalnego pistoletu z nakładkami w różnych kształtach.
Rozmaite kształty same w sobie są już ozdobą. Nic nie stoi jednak na drodze, by je dodatkowo udekorować. Jak? Polewą, lukrem i cukrowymi perełkami lub po prostu cukrem pudrem.
Sałatki śledziowe to obowiązkowe pozycje na świątecznym stole - czy to po prostu w oleju, czy w bardziej wymyślnych formach. W wielu domach pojawia się również tak zwany śledź pod pierzynką, czyli warstwowa sałatka z burakami, jajkami i innymi składnikami. Najlepiej wygląda w szklanym naczyniu - sami zobaczcie, jak efektownie. Na zdjęciu propozycja od autorów bloga M&M Cooking.
My też podrzucamy swój przepis. Zainspirujcie się:
Śledzie pod pierzynką - wigilijne bogactwo smaków skryte między burakami a majonezem
Śledzie w klasycznej formie nie uchodzą za najbardziej eleganckie danie. Można jednak zastosować trik, który je odczaruje i sprawi, że nabiorą więcej finezji - zalanie galaretą. Zobaczcie, jak dobrze mogą wyglądać na wigilijnym stole. Oto propozycja autorki bloga Smaki Weroniki.
Zobaczcie nasze przepisy na tego typu przekąski świąteczne:
Ryba w galarecie - przepis na wigilijną potrawę
Karp w galarecie, czyli świąteczna klasyka
Pstrąg w galarecie, czyli przepis na pyszną przystawkę nie tylko od święta
Jeśli opanowaliście już robienie i zdobienie pierniczków, piernikowa choinka to będzie bułka z masłem. To nic innego, jak połączone za pomocą lukru ciasteczka w kształcie gwiazdek o różnych rozmiarach. Sami zobaczcie, jaki genialny efekt daje taka konstrukcja. Świetnie sprawdzi się jako prezent dla najbliższych lub piękna ozdoba świątecznego stołu - o ile nie zostanie wcześniej zjedzona.
Skoro już jesteśmy przy choinkach, zobaczcie, jakie cuda można zrobić z masy bezowej. Takie słodkie drzewka zdecydowanie robią wrażenie. Jak je zrobić? Podstawa to dobrze ubita piana. Dokładny przepis i wskazówki znajdziecie w osobnym artykule: Minibezy to genialna propozycja, gdy przychodzą goście. Podpowiadamy, jak je zrobić.
By zrobić bezowe choinki, pod koniec ubijania piany wystarczy dodać trochę zielonego barwnika, a następnie za pomocą szprycy nakładać masę pionowo, na kształt choinek. Pamiętajcie, że bezy się suszy, a nie piecze, dlatego nie należy zbytnio rozgrzewać piekarnika. Zaczynamy od wyższej temperatury, by wierzch się ściął i całość zachowała kształt, a następnie ją obniżamy.
Świetnym pomysłem na słodkie bezowe przekąski są także wieńce świąteczne. Te w wykonaniu pani Anny wyglądają po prostu bosko - przyznajcie. Sprawiają wrażenie bardzo trudnych do osiągnięcia, jednak - podobnie jak w przypadku choinek - kluczem jest odpowiednia konsystencja piany.
Porządnie ubitą masę rozkładamy do kilku miseczek, a do każdej z nich dodajemy po kilka kropel barwnika spożywczego. Następnie przekładamy je do osobnych woreczków. Na papierze do pieczenia możemy wyrysować ołówkiem kształt wieńca, po czym wyciskamy masę w różnych miejscach okręgów. Wierzch można ozdobić perełkami cukrowymi lub innymi dekoracjami, które wytrzymają temperaturę w piekarniku. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy, jak napisaliśmy powyżej.
Paszteciki z kapustą i grzybami to chyba najprostsza przekąska wigilijna (i nie tylko). Wystarczy przygotować ciasto, na nim rozłożyć farsz, całość zawinąć w wałek, pokroić na mniejsze kawałeczki i upiec.
Do tej przekąski sprawdzi się zarówno ciasto drożdżowe, jak i francuskie czy kruche. Oto kilka pomocnych przepisów:
Domowe paszteciki z mięsem z rosołu w kruchym cieście - smakowity kulinarny recykling [PRZEPIS]
Paszteciki wigilijne - do barszczu i jako przekąska. Złocisty wierzch i smakowite wnętrze
Paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem - prosty przepis na pyszną imprezową przekąskę