Karp w galarecie, czyli świąteczna klasyka

Karp w galarecie... Chyba wszyscy znamy to danie. Mogłoby się wydawać, że gości na wigilijnych stołach od wieków - tymczasem karp w galarecie to kulinarny bestseller dopiero od około 60 lat.

Karp w galarecie - historia w pigułce

Karp był wykorzystywany w kuchni już przed naszą erą (m.in. w Chinach), jednak w Polsce pojawił się dopiero w XII wieku. Przywędrował do naszego kraju razem z czeskimi cystersami - ryba miała urozmaicić dietę mnichów.

Przez setki lat nie zrobił tak zawrotnej kariery, jak w okresie powojennym. Po II wojnie światowej flota bałtycka była zrujnowana i niezdolna do zapatrywania Polski w wystarczającą liczbę ryb morskich. Hilary Minc, minister przemysłu w PRL, zarządził tworzenie stawów hodowlanych. Karpie można było poławiać tanio i w dużych ilościach.

Jak wszyscy dobrze wiemy, w peerelu trudno było o podstawowe produkty. Na ratunek przyszedł karp - sprzedawano go przed świętami na potęgę. Zdobycie innej ryby było niemalże niemożliwe, dlatego wkrótce karp (szczególnie karp w galarecie) wszedł do świątecznego kanonu; wszak jakąś rybę trzeba było podać, przecież według tradycji w Wigilię innego mięsa się nie jada.

Polska urosła do rangi karpiowego imperium. Jesteśmy pod względem produkcji karpia pierwsi w Europie. Rocznie z naszych stawów hodowlanych wyławia się 20 tysięcy ton karpia. Nic dziwnego, że wciąż pojawia się na świątecznym stole - karp to w Polce prawdziwa gruba ryba!

Tutaj przeczytasz o tym, jak wybrać karpia w sklepie i jak go sprawić.

Karp w galarecie - danie dietetyczne?

Pierwsze miejsce w rankingu świątecznych rybnych potraw zajmuje karp w galarecie. To danie nie tylko tradycyjne, lecz także dietetyczne. Do robienia karpia w galarecie wykorzystujemy rybę ugotowaną, a nie pieczoną; w takiej postaci jest mniej kaloryczna i zdrowsza. 100 g surowego karpia ma 110 kalorii, a 100 g karpia w galarecie to tylko 136 kalorii.

Wartości odżywcze karpia w galarecie

Karp to ryba średniotłusta. Zawiera witaminy z grupy B (B1, B6, B12, PP). Ma kwasy tłuszczowe n-3 i n-6, które poprawiają pamięć, a także zmniejszają ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Oprócz tego w karpiu są również: wapń, fosfor, potas, żelazo i sód.

Żelatyna, z której najczęściej robimy galaretki, w umiarze jest lekkostrawna. Ma dużo białek i bardzo mało tłuszczu. Nadaje się dla osób z problemami z układem pokarmowym.

Jak wybrać odpowiedniego karpia?

Smak, zapach i wartości odżywcze karpia zależą od tego, czym była karmiona ryba. Kiepsko odżywiana hodowla będzie miała w sobie więcej tłuszczu niż białka. Niestety, trudno się tego dowiedzieć. Można jednak zapytać o wiek i pochodzenie ryby. Odpowiednio wyhodowany karp powinien być karmiony naturalną paszą przez 3 sezony.

Instrukcja obsługi karpia. Zobacz, jak karpia kupować, filetować i przygotowywać

Karp w galarecie: przepis

Czas na gwóźdź programu - przepis na karpia w galarecie!

Składniki:

  • 1 karp (1-1,5kg)
  • 3/4-1 l wywaru warzywnego
  • 1 ugotowana marchewka
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 cytryny
  • mała puszka zielonego groszku
  • sól
  • pieprz 
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Oczyść karpia i pozbaw go ości. Następnie całego lub pokrojonego w dzwonka dodaj wrzuć do wywaru z warzyw. Gotuj rybę na małym ogniu przez 20 minut. Następnie wyjmij ją i osącz. Na półmisku ułóż rybę, marchewkę pokrojoną w plastry oraz groszek. 2 szklanki powstałego wywaru rybno-warzywnego przecedź, a potem wymieszaj z żelatyną. Dopraw wszystko solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zalej karpia. Kiedy całość ostygnie, wstaw półmisek do lodówki. Trzymaj go tam, dopóki galareta nie stężeje. Przed podaniem udekoruj gałązkami majeranku.

Autorka przepisu: Junona Lamcha-Grynberg. Przepis pochodzi z magazynu " Palce lizać ".

Co zamiast karpia? A może ryba po grecku:

Zobacz wideo
Więcej o: