Ryba po grecku, czyli nigdy niestarzejąca się klasyka I Haps.pl
Link został skopiowany
Ryba po grecku, czyli nigdy niestarzejąca się klasyka
REKLAMA
Haps
Niby po grecku, a jednak totalnie polska. Możecie jednak nie wiedzieć, że w Grecji istnieje podobne danie - ryba burdeto - do której dodawana jest słodka papryka. Polska czy grecka, wiemy jedno - uwielbiana przez miliony potrawa, widywana również na świątecznych stołach, to wspaniały posiłek o niskim poziomie trudności. Smacznego! Kali oreksi!
fot. Haps
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Ryba po grecku - składniki:
600 g fileta z dorsza
seler korzeniowy
marchewka
por
cebula
czosnek
łyżka koncentratu pomidorowego
olej
liście laurowe
ziele angielskie
sól i pieprz
szklanka wody
Dodatkowo:
REKLAMA
ręczniki papierowe Foxy Cartapaglia
Ryba po grecku - przygotowanie:
Filety z dorsza dokładnie osuszyć ręcznikami papierowymi. Następnie posól rybę.
Pokrojone warzywa smaż na oleju. Dodaj przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz wodę. Całość duś kilka minut aż wszystko zmięknie.
Na rozgrzanej patelni przesmaż rybę, następnie za pomocą ręczników papierowych odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Filety ułóż na talerzy i przykryj warstwą warzyw. Smacznego!