Bezy cieszą nie tylko oczy, lecz także kubki smakowe. Mini bezy, znane także jako beziki, sprawdzą się doskonale, jeśli chcecie przygotować słodkości do podania na elegancki podwieczorek, ozdobić tort albo dać komuś miły prezent własnej roboty (w blaszanej puszce przetrwają nawet trochę ponad tydzień!). Jak zrobić mini bezy? Sprawdźcie.
Składniki (na 1 blachę bezików):
Białka oddzielamy od żółtek – robimy to bardzo dokładnie, aby nie zostały żadne strzępki żółtek. Wlewamy je do dużej miski i dodajemy odrobinę soli. Następnie ubijamy je mikserem przez około 3 minuty. Podczas ubijania stopniowo zwiększamy obroty i powoli dodajemy cukier puder – każdą kolejną porcję dopiero gdy poprzednia się rozpuści (ewentualnie dodajemy również barwnik). Ważne, aby w masie było jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Piana powinna być gęsta i sztywna.
Następnie przekładamy pianę do rękawa cukierniczego. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i wyciskamy na niego małe beziki. Piekarnik nagrzewamy do 100 st. C, wstawiamy blachę i pieczemy przez około 90 minut. Bezy najlepiej smakują na drugi dzień.
Czy weganie i osoby, które nie mogą spożywać jajek muszą zrezygnować z jedzenia bezów? Absolutnie nie! Rewelacyjnym składnikiem, dzięki któremu można przygotować całkowicie wegańskie beziki jest aquafaba, czyli woda z puszki po cieciorce. Doskonale zastępuje ona białka jaj! Można wykorzystać także wodę, która została po gotowaniu ciecierzycy – najczęściej należy jednak pogotować ją dłuższy czas, aby zgęstniała – jej konsystencja powinna przypominać białko. Sprawdźcie przepis na wegańskie beziki!
Składniki:
Aquafabę ubijamy, używając miksera kuchennego. Gdy zacznie powstawać piana, dodajemy porcjami cukier – każdą porcję wsypujemy, gdy poprzednia się rozpuści. Pod koniec, gdy powstanie sztywna piana z bąbelkami powietrza, dodajemy sok z cytryny i – ewentualnie – barwnik spożywczy. Pianę umieszczamy w rękawie cukierniczym, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy niewielkie beziki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100 st. C i pieczemy przez około 90 minut.
Jeśli lubicie kuchenne eksperymenty z mikrofalówką, możecie spróbować zrobić w niej beziki. Białko dużego jajka mieszamy z 300 g cukru pudru, a następnie z powstałej masy lepimy niewielkie kulki. Układamy na talerzu, nastawiamy kuchenkę mikrofalową na pełną moc i dwie minuty... a po tym czasie powinniśmy mieć gotowe beziki.