Imbir robi się szary? Czy można go jeść, a może obowiązkowo do kosza? Wyjaśniamy

Rozpoczęliście już sezon na zimową herbatę z imbirem? Jeśli nie, to najwyższa pora! Dziś podpowiemy wam, jak wybrać dobry imbir w sklepie i jak go przechowywać, aby zachował świeżość.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Aromatyczne i rozgrzewające dania z imbirem są idealne na jesień i zimę. Herbata z jego dodatkiem zalecana jest przy przeziębieniach i na wzmocnienie odporności. Ale jak wybrać w sklepie dobry imbir? I jak przechowywać go, by się nie zepsuł? Mamy dla was kilka wskazówek.

Jak wybrać dobry imbir?

Kłącza imbiru o tej porze dostaniemy w większości sklepów. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na to, jak wygląda, by mieć pewność, że kupujemy produkt najlepszej jakości. Imbir powinien być twardy i jędrny, żółty w środku, a jego skórka jasnoszara. Powinien też przyjemnie, delikatnie pachnieć. Najlepiej gdy kłącze jest pękate i pełne. Jeśli są na nim plamy, zrezygnujmy z zakupu - gnijący czy pleśniejący imbir nie jest bezpieczny do spożycia. Darujmy też sobie wyschnięte czy zwiędłe kawałki. Lepiej poszukać wtedy produktu w innym sklepie.

Zobacz wideo Rozgrzewające złote mleko [HAPS FIT]

Czy szaroniebieski imbir można jeść?

Zauważyliście, że na miąższu imbiru są szare lub sine plamy? Gdy znajdziecie taki w sklepie, nie kupujcie go. To oznacza, że kłącze jest stare lub nie było dobrze przechowywane. A co jeśli imbir, który macie w domu poszarzał? Spokojnie. Wciąż można go wykorzystać, chociaż nie ma on już najwyższej jakości. Aromat i smak będą znacznie łagodniejsze. Oczywiście wszelkie oznaki pleśnienia czy gnicia dyskwalifikują imbir ze spożywania.

Jak przechowywać imbir?

Do dłuższego przechowywania nie należy imbiru obierać ani nacinać - wybieramy najmniej "skaleczone" kłącza. Aby przetrwały kilkanaście dni, a nawet kilka tygodni, możemy je zawinąć w papierowy ręcznik i umieścić w lodówce, najlepiej w szufladzie na warzywa i owoce. Dobrym miejscem będzie też chłodna piwnica. Pozostawiony w temperaturze pokojowej, szybko zwiędnie i stanie się włóknisty.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.