Zupa dyniowa - przepis na szybki obiad pełen witamin. Dodatek imbiru pogłębi smak

Zupa dyniowa to fantastyczny pomysł na obiad zimą. Nie tylko pysznie smakuje, ale zawiera w sobie całe mnóstwo witamin. Jak zrobić pyszną zupę krem z dyni? Przepis jest bardzo prosty, ale musisz pamiętać o imbirze - wtedy twoja zupa będzie idealna.

Więcej pomysłów na zimowe obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zimą mamy ochotę na sycące, rozgrzewające dania, których przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Taka na pewno jest zupa dyniowa, którą przygotujesz w kilka chwil i zapewnisz sobie porządny zastrzyk witamin. Jak zatem zabrać się za przepis na zupę z dyni

Zupa dyniowa - przepis:

Składniki:

  • 1 kg dyni (najlepiej Hokkaido)
  • 2 średnie marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 1 l bulionu warzywnego lub lekkiego drobiowego
  • 100 ml śmietanki 30 proc
  • sok z połówki cytryny
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, odrobina kurkumy
  • kilka plastrów świeżego imbiru

Zupa dyniowa - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania dyni. Umyj ją i przekrój na pół. Następnie usuń nasiona i włókna i pokrój ją w kostkę, nie musisz jej obierać.
  2. Obierz warzywa i pokrój je w kostkę. Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. W garnku rozgrzej łyżkę masła i zeszklij cebulę. Następnie dodaj czosnek i chwilkę podsmażaj. Dodaj pokrojone warzywa i podsmaż 5 minut na średnim ogniu, co chwilę mieszając. Następnie zalej całość bulionem.
  4. Gotuj na niewielkim ogniu aż do miękkości warzyw. Następnie dodaj plasterki imbiru i gotuj jeszcze chwilę. Dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Teraz dodaj zahartowaną śmietanę i dokładnie zamieszaj zupę. Całość zmiksuj  na gładki krem. Zupę dyniową podawaj gorącą w towarzystwie świeżego pieczywa lub grzanek.

Kilka chwil i pyszna zupa dyniowa gotowa. Zrób ją dziś na obiad i odczaruj zimę tym wspaniałym smakiem.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.