Więcej pomysłów na zimowe obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zimą mamy ochotę na sycące, rozgrzewające dania, których przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Taka na pewno jest zupa dyniowa, którą przygotujesz w kilka chwil i zapewnisz sobie porządny zastrzyk witamin. Jak zatem zabrać się za przepis na zupę z dyni?
Piękne i chrupiące. Jak upiec makaroniki? Podpowiadamy
Zupa dyniowa - przepis:
Składniki:
- 1 kg dyni (najlepiej Hokkaido)
- 2 średnie marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 1 l bulionu warzywnego lub lekkiego drobiowego
- 100 ml śmietanki 30 proc
- sok z połówki cytryny
- łyżka masła
- sól, pieprz, odrobina kurkumy
- kilka plastrów świeżego imbiru
Zupa dyniowa - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania dyni. Umyj ją i przekrój na pół. Następnie usuń nasiona i włókna i pokrój ją w kostkę, nie musisz jej obierać.
- Obierz warzywa i pokrój je w kostkę. Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- W garnku rozgrzej łyżkę masła i zeszklij cebulę. Następnie dodaj czosnek i chwilkę podsmażaj. Dodaj pokrojone warzywa i podsmaż 5 minut na średnim ogniu, co chwilę mieszając. Następnie zalej całość bulionem.
- Gotuj na niewielkim ogniu aż do miękkości warzyw. Następnie dodaj plasterki imbiru i gotuj jeszcze chwilę. Dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Teraz dodaj zahartowaną śmietanę i dokładnie zamieszaj zupę. Całość zmiksuj na gładki krem. Zupę dyniową podawaj gorącą w towarzystwie świeżego pieczywa lub grzanek.
Ten przepis na pulpety w sosie pokochasz. Jak zrobić aksamitny sos koperkowy?
Kilka chwil i pyszna zupa dyniowa gotowa. Zrób ją dziś na obiad i odczaruj zimę tym wspaniałym smakiem.