Grillowane warzywa- sprawdź, czy nie popełniasz popularnych błędów

Grillowane warzywa i inne potrawy, które szykujemy na ruszt, wydają się szybkie i proste. Tymczasem kilka fałszywych ruchów może sprawić, że majówkowe menu nie będzie ani smaczne, ani bezpieczne. Sprawdź, czego unikać.

Już za chwilę majówka, pomimo panujących obostrzeń chcemy spędzić ten czas miło i przyjemnie nawet w bardzo okrojonym gronie. Zakaz zgromadzeń sprzyja małym kolacjom dopracowanym do perfekcji, jak zrobić grillowane warzywa, aby były wyjątkowe w smaku? Więcej na ten temat dowiesz się z dalszej części artykułu. 

Jak zrobić grillowane warzywa? Czysty grill to podstawa

Brudne kratki to podstawowy błąd każdego początkującego kucharza. Nie można grillować na pozostałościach ubiegłorocznej majówki. Kratek nie powinniśmy też czyścić silnymi środkami na bazie chemii. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest zwykła ryżowa szczotka, woda oraz płyn do mycia naczyń. Dobrym patentem przed czyszczeniem na mokro jest czyszczenie na sucho przy użyciu piasku. 

Zobacz też: Grill na balkon: na jaki rodzaj urządzenia najlepiej się zdecydować?

Jak przyprawić grillowane warzywa?

Kolejnym popularnym błędem jest grillowanie warzyw bez odpowiedniego przygotowania, tymczasem w kilku prostych krokach można przygotować aromatyczną marynatę, która podkręci naturalny smak. Jak przyprawić grillowane warzywa? Szybki przepis poniżej. 

Grillowane warzywa: przepis na marynatę

Oto przepis na marynatę do grillowanych warzyw. Potrzebne składniki to:

  • Ocet balsamiczny - 2 łyżki 
  • Sok z cytryny, ewentualnie limonki - 2 łyżki 
  • Oliwa - 6 łyżek 
  • Świeże zioła: tymianek, rozmaryn, bazylia
  • Czosnek - 5 posiekanych ząbków 
  • Sól i pieprz 

Tak przygotowaną marynatą polewamy warzywa umieszczone na tacce lub mieszamy je w misce z dressingiem. Następnie przekładamy w folię do pieczenia z dodatkiem ulubionego sera, tworząc smaczne pakunki.

Znamy już przepis na marynatę do grillowanych warzyw, czas odpowiedzieć na pytanie dlaczego nie powinno się grillować mięsa razem z warzywami. 

Grillowane warzywa: grill elektryczny, węglowy- podpiekamy bez mięsa 

Częstym błędem jest grillowanie w tym samym momencie warzyw oraz mięsa. Nie ma tu znaczenia czy grillujemy warzywa na grillu elektrycznym, czy tradycyjnym- mięso zawsze grillujemy osobno. Dlaczego? Warzywa mają tendencję do utraty wody, która spowolni proces grillowania mięsa, co może mieć kluczowy wpływ na jego smak. Głodni goście, którzy następnie otrzymają niedopieczoną karkówkę, z pewnością nie zaliczą wieczoru do udanych. Wyjątkiem są oczywiście szaszłyki, które z powodzeniem można grillować też w piekarniku, więcej na ten temat piszemy w dalszej części artykułu.

Zobacz też: Wegetariański grill? Nie krzywcie się - dzięki poradom Jagny Niedzielskiej mocno rozważycie obecność mięsa na stole

Grillowane warzywa na patelni grillowej - najpierw ugotuj 

Patelnia grillowa to świetny wynalazek, który może zastąpić tradycyjnego grilla lub odciążyć kratki, na których grillujemy na zewnątrz. I tutaj można popełnić błąd, na przykład przy ziemniakach, które grillowane na surowo będą potrzebowały zdecydowanie więcej czasu. Dlatego, zanim wrzucimy ziemniaki na patelniany ruszt warto je wcześniej chwilę pogotować. Grillowane warzywa na patelni grillowej w efekcie będą bardziej miękkie i soczyste. 

Jak zrobić grillowane warzywa w domu- przepis na szaszłyki w piekarniku 

Podczas tegorocznej majówki wielu Polaków zostanie w swoich domach, co nie znaczy, że tradycyjne grillowanie nam przepadnie. Poniżej prezentujemy przepis na szaszłyki- smaczna odpowiedź na pytanie: jak zrobić grillowane warzywa w domu. 

Zobacz wideo Praktyczne myki, które sprawdzą się podczas grillowania

Grillowane warzywa w piekarniku z kurczakiem

Majówka w domu nie musi być nudna, na balkonie można przygotować romantyczną kolację lub rodzinną ucztę. Sprawdź listę zakupów oraz proces przygotowania szaszłyków

Lista zakupów:

  • Podwójna pierś z kurczaka- 1 porcja 
  • Olej rzepakowy- 1 szklanka 
  • Pieczarki- 10 sztuk
  • Papryka- 2 sztuki 
  • Cebula- 5 sztuk 
  • Cukinia- 1 sztuka
  • Ogórki zielone- 2 sztuki 
  • Koperek- 1 pęczek
  • Ryż- 2 szklanki
  • Jogurt gęsty- 400 ml
  • Cukier- 2 łyżki 
  • Sól czosnkowa- 1 mała łyżeczka 
  • Pieprz mielony- pół łyżeczki 
  • Ocet jabłkowy- 1 łyżka

Przygotowanie: 

  1. Umytą i osuszoną pierś kroimy w kostkę. 
  2. Olej mieszamy z przyprawami, następnie mieszamy z nim kurczaka i wstawiamy do lodówki na dwie godziny. 
  3. Przechodzimy do krojenia warzyw na talarki lub w kostkę. 
  4. Na patyki do szaszłyków nakłuwamy na przemian mięso oraz warzywa. 
  5. Przygotowane szaszłyki smarujemy marynatą. 
  6. Piekarnik należy rozgrzać do 220 stopni (grill góra, dół) i piec przez około 40 minut. 
  7. Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cukier, sól, ocet, jogurt oraz posiekany koperek. 
  8. Ryż gotujemy tradycyjnie i podajemy w formie dodatku. 

Ile kalorii mają grillowane warzywa - czy majówkę zakończymy na plusie?

Ile kalorii mają grillowane warzywa? Tak przygotowane warzywa mają ok. 88 kalorii w 100 g.

Zobacz też: Ser halloumi - jak smakuje majówka w klimacie greckiej kuchni?

Więcej o: