Grill jednorazowy: gdzie kupić, jak działa i jak go rozpalić?

Grill jednorazowy to doskonały gadżet, który przyda się zwłaszcza tym, którzy, nie mając własnego ogrodu, chcą wybrać się na pieszą wycieczkę lub przejażdżkę rowerową do miejsca, gdzie będą mogli rozpalić grilla i usmażyć np. kiełbaski. Sprawdzamy, gdzie kupić i jak działa grill jednorazowy.

Jednorazowy grill: gdzie kupić?

Załóżmy, że potrzebny jest nam jednorazowy grill. Gdzie kupić ten wygodny w użytkowaniu gadżet? Znajdziemy go w sezonie grillowym w niemal każdym supermarkecie. Jednorazowy grill sezonowo pojawia się również w ofercie większości dyskontów spożywczych. Można go oczywiście nabyć przez internet, a jeśli zdecydujemy się na jego zakup spontanicznie, w ostatniej chwili, wystarczy wstąpić na stację benzynową. Zakup nie jest zbyt kosztowny, cena jednorazowego grilla kształtuje się średnio pomiędzy 9 a 15 złotych.

Grill jednorazowy: jak rozpalić?

Kupiliśmy grill jednorazowy. Jak rozpalić ten rodzaj grilla, by w pełni wykorzystać jego potencjał? Nie trzeba mieć do tego specjalnych umiejętności. Wystarczą zapałki lub zapalniczka i ustawienie jednorazowego grilla w odpowiednim, bezpiecznym miejscu, by cieszyć się urokiem grillowania na świeżym powietrzu. Grill jednorazowy wyposażony jest w wystarczającą na jeden raz porcję brykietu, na której znajduje się zazwyczaj specjalna kartka, którą należy podpalić. Po upływie kilku minut uzyskamy żar, na którym z powodzeniem usmażymy wcześniej przygotowane kiełbaski, warzywa lub niewielkie porcje mięsa. Te pierwsze kilka minut potrzebne jest nie tylko na dokładne rozpalenie podpałki, ale również na ulotnienie się środka łatwopalnego, jakim nasączono opał. Będzie temu towarzyszył charakterystyczny zapach, potem jednak będziemy mogli oddać się przyjemności grillowania jak na klasycznym grillu węglowym.

Zobacz wideo Zobacz przepis na tacos z grillowaną karkówką

Grill jednorazowy: jak używać?

Wybieramy się na spontaniczny wypad, np. nad rzekę, zabieramy ze sobą kiełbaski i grill jednorazowy. Jak używać naszego zakupu, by grillowanie było bezpieczne i zakończyło się sukcesem? Przede wszystkim należy wybrać odpowiednie miejsce. Warto wcześniej zasięgnąć języka, czy rozpalanie grilla w okolicy, w której chcemy to zrobić, jest dozwolone. Najlepiej używać grilla jednorazowego w specjalnie wyznaczonym i przygotowanym miejscu. Jeśli jednak takiego nie znajdziemy, wybierzmy teren piaszczysty, nie ustawiajmy grilla na trawie, zwłaszcza wysuszonej, gdyż całe urządzenie nagrzewa się do wysokiej temperatury, przez co możemy trawę zniszczyć bądź niechcący wywołać pożar. Po wybraniu odpowiedniego miejsca ustawiamy grilla na drucianej podstawce i rozpalamy. Po kilku minutach na kratce umieszczamy kiełbaski, cienko pokrojoną karkówkę, boczek, dobrze rozbite kotlety czy warzywa i przystępujemy do grillowania. Warto pamiętać, że odległość między żarem a grillowanymi potrawami w przypadku urządzenia jednorazowego jest mniejsza niż w klasycznym grillu, toteż przyrządzane potrawy należy bardzo często obracać, by się nie przypaliły. Z pewnością nie będą one tak doskonale upieczone, jak na klasycznym grillu, a ich ilość będzie mocno ograniczona, ale jeśli nie mamy możliwości skorzystania z przenośnego urządzenia węglowego lub gazowego, to musimy zadowolić się grillem jednorazowym.

Jak działa grill jednorazowy?

Kilka słów o tym, jak działa grill jednorazowy. Mechanizm zastosowany w tym urządzeniu podobny jest do klasycznego grilla węglowego, z tą różnicą, że grill jednorazowy ma znacznie mniejsze rozmiary i można go zabrać ze sobą praktycznie w każdych warunkach. Konstrukcja tego urządzenia jest niezwykle prosta, jednorazowy grill zajmuje niewiele miejsca i jest łatwy w transporcie nawet podczas wycieczek pieszych czy rowerowych. W opakowaniu znajduje się metalowa, druciana podstawka, która pozwala na odseparowanie urządzenia od podłoża. Na podstawce tej umieszczona jest tacka z żaroodpornego materiału. Wewnątrz tacki mamy nasączony łatwopalnym środkiem brykiet oraz specjalną kartkę, którą należy podpalić, by po kilku minutach uzyskać żar odpowiedni do grillowania. Na tacce, nad podpałką, umieszczona jest kratka, na której układa się kiełbaski bądź inne potrawy, które chcemy zgrillować. Cały mechanizm działania jednorazowego grilla zbliżony jest do tego, z jakim mamy do czynienia w klasycznym grillu węglowym. Należy jednak pamiętać, że w grillu wielokrotnego użytku odległość między źródłem ciepła a przygotowywanymi potrawami jest dobrana optymalnie i pozwala na powolne i dokładniejsze wysmażenie zarówno kiełbasek czy warzyw, jak i dań mięsnych.

Na ile starcza grill jednorazowy?

Widząc rozmiary zakupionego urządzenia możemy zastanawiać się, na ile starcza grill jednorazowy. Jeśli planujemy spotkanie w większym gronie, to taki grill może nie być dla nas satysfakcjonujący. Można na nim usmażyć zaledwie kilka kiełbasek lub dobrze rozbitych kawałków mięsa. Z uwagi na niewielką ilość użytej w nim podpałki smażenie drugiej tury potraw będzie raczej niemożliwe.

Grill jednorazowy: gdzie można palić takiego grilla?

Nie mając własnego ogrodu i wybierając się w plener możemy zdecydować się na grill jednorazowy. Gdzie można palić tego typu urządzenie? Najlepiej w specjalnie wyznaczonych do tego miejscach, zgodnie z regulaminem parku, czy innego terenu miejskiego, na którym się znajdziemy. Warto przed rozpaleniem grilla zasięgnąć informacji na temat tego, czy w danym miejscu jest to dozwolone, czasem konieczne jest także wcześniejsze zgłoszenie zamiaru grillowania odpowiednim służbom. Wybierając miejsce do rozstawienia grilla jednorazowego wykażmy się rozsądkiem, zorganizujmy wszystko tak, by uniknąć ewentualnego podpalenia trawy czy okolicznych roślin, jak również nie być uciążliwym dla innych użytkowników miejsca publicznego. Po zakończeniu grillowania najlepiej zalać pozostałości grilla wodą, a następnie usunąć je zgodnie z przepisami dotyczącymi segregacji odpadów.

Jak zrobić grill jednorazowy?

Dla tych, którzy zastanawiają się, jak zrobić grill jednorazowy, mamy krótką instrukcję. Potrzebne będą:

  • druciana podstawka lub cegła,
  • aluminiowa, głęboka tacka,
  • brykiet,
  • metalowa kratka,
  • ewentualnie podpałka w płynie.

Brykiet umieścić wewnątrz tacki, ewentualnie nasączyć podpałką w płynie, przykryć kratką. Całość ustawić na podstawce lub cegle. Dalej postępować jak z gotowym grillem jednorazowym.

Zobacz też: Grillowana cukinia- sprawdź lekkie propozycje na majówkę

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.