Jaki grill wybrać? Grill węglowy to w obecnych czasach niejedyne rozwiązanie jeśli chcemy przygotowywać dla rodziny i znajomych pyszne dania z grilla. Na rynku znajdziemy także modele zasilane w inny sposób. Jeśli chcemy grilla używać w domu, eksponować go na stole, dając tym samym szansę wszystkim uczestniczyć w przygotowaniu dania, to dobrym wyborem będzie grill elektryczny. Z kolei grill gazowy jest dobrym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą uniknąć uciążliwego rozpalania grilla, a także cenią sobie łatwość utrzymania w czystości urządzenia i możliwość precyzyjnego sterowania temperaturą. Najwięcej osób wciąż decyduje się na grille węglowe, gdyż są one łatwo dostępne, występują w wielu rozmiarach i dają możliwość przygotowywania potraw na "żywym" ogniu.
Jaki grill węglowy kupić? Przed zakupem należy zwrócić uwagę na kilka kwestii. Aby sprzęt z powodzeniem służył nam przez kilka sezonów, należy zadbać, aby był wyposażony w:
Ceny grilli węglowych są bardzo zróżnicowane. Najprostsze można kupić już za kilkanaście złotych, jednak tak naprawdę za tę kwotę otrzymujemy marnej jakości palenisko i ruszt, który może nie przetrwać nawet jednego sezonu. Jaki grill węglowy zatem kupić? Kupując grill np. do 200 złotych, zwróćmy uwagę na to, aby miał on stabilny ruszt i pokrywę, co sprawi, że przygotowywanie dań będzie proste i bezproblemowe. Nie możemy oczekiwać, że w tej cenie uzyskamy duży grill, ale powinien on bez większych problemów wystarczyć dla rodziny 2+2.
Jaki grill wybrać? Lepszy będzie gazowy czy węglowy? Coraz więcej osób zastanawia się przy wyborze grilla nad gazowymi odpowiednikami. Nie dziwi to nikogo, kto choć raz miał kłopot z odpaleniem tradycyjnego grilla. Urządzenie gazowe ma wiele zalet, w tym m.in.:
A który grill jest zdrowsze? Gazowy czy węglowy? Biorąc pod uwagę aspekty zdrowotne, bez wątpienia zdrowszy będzie grill gazowy. Wynika to z tego, że jedzenie na nim przygotowywane nie ma kontaktu ze szkodliwymi substancjami uwalnianymi w oparach lub powstałymi w wyniku kontaktu tłuszczu i rozżarzonego węgla. Jeśli korzystamy z grilla węglowego, aby maksymalnie ograniczyć ten kontakt, należy korzystać ze specjalnych tacek do przygotowywania żywności i nigdy nie kłaść jedzenia bezpośrednio na ruszcie. Nie należy też podlewać potraw piwem, gdyż również przyczynia się to do uwalniania niebezpiecznych substancji.
Jak zrobić grill węglowy? Prosty grill węglowy można bez większych problemów wykonać samodzielnie w domu. Należy jednak pamiętać, że materiał użyty do konstruowania paleniska musi być odporny na działanie ognia i wysokich temperatur. Potrzebny będzie także stabilny ruszt, na którym ułożymy tacki z potrawami.
Zobacz też: Ser halloumi - jak smakuje majówka w klimacie greckiej kuchni?