Smaczna i łatwa surówka z kapusty do obiadu. Siostra Anastazja dodaje do niej składnik, który zaskakuje

Surówka z kapusty siostry Anastazji to chyba najprostszy przepis na dodatek do każdego obiadu. Robi się ją błyskawicznie i jest naprawdę smaczna. Jednak zmyślna zakonnica dodaje do niej składnik, który idealne podkręca smak, ale większości z nas kojarzy się z szarlotką. Chodzi o jabłko.

Więcej pomysłów na proste surówki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Surówka z kapusty z przepisu siostry Anastazji to idealne dopełnienie każdego obiadu. Świetnie pasuje do kotletów mielonych, schabowych, gulaszu, czy sztuki mięsa. Przepis jest bardzo prosty, a dodatek jabłka świetnie podkręca smak surówki. Jak ją zrobić? Najtrudniejsze jest poszatkowanie kapusty, reszta to pikuś.

Surówka z kapusty siostry Anastazji

Składniki:

  • 0,5 kg białej kapusty
  • 1 zielony ogórek
  • 2 jabłka (najlepiej kwaśne)
  • 1 marchewka
  • szczypiorek
  • sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa z oliwek do smaku

Sposób wykonania:

  1. Kapustę poszatkuj i przełóż do miski. Następnie zasól ją dwiema łyżkami soli i porządnie wmasuj. Odstaw na 2 godziny, by kapusta zmiękła i puściła sok. 
  2. Jabłka, ogórka i marchewkę zetrzyj na tace, a szczypiorek posiekaj. Z miski, w której jest kapusta, odlej płyn. Następnie dodaj resztę składników. 
  3. Dopraw surówkę do smaku pieprzem, sokiem z cytryny i odrobina oliwy. Dokładnie wymieszaj i gotowe.
Więcej o:
Copyright © Agora SA