-
Haps
-
Jak przygotować
- Smaczna i łatwa surówka z kapusty do obiadu. Siostra Anastazja dodaje do niej składnik, który zaskakuje
Smaczna i łatwa surówka z kapusty do obiadu. Siostra Anastazja dodaje do niej składnik, który zaskakuje
Surówka z kapusty siostry Anastazji to chyba najprostszy przepis na dodatek do każdego obiadu. Robi się ją błyskawicznie i jest naprawdę smaczna. Jednak zmyślna zakonnica dodaje do niej składnik, który idealne podkręca smak, ale większości z nas kojarzy się z szarlotką. Chodzi o jabłko.
Więcej pomysłów na proste surówki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Surówka z kapusty z przepisu siostry Anastazji to idealne dopełnienie każdego obiadu. Świetnie pasuje do kotletów mielonych, schabowych, gulaszu, czy sztuki mięsa. Przepis jest bardzo prosty, a dodatek jabłka świetnie podkręca smak surówki. Jak ją zrobić? Najtrudniejsze jest poszatkowanie kapusty, reszta to pikuś.
Surówka z kapusty siostry Anastazji
Składniki:
- 0,5 kg białej kapusty
- 1 zielony ogórek
- 2 jabłka (najlepiej kwaśne)
- 1 marchewka
- szczypiorek
- sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa z oliwek do smaku
Sposób wykonania:
- Kapustę poszatkuj i przełóż do miski. Następnie zasól ją dwiema łyżkami soli i porządnie wmasuj. Odstaw na 2 godziny, by kapusta zmiękła i puściła sok.
- Jabłka, ogórka i marchewkę zetrzyj na tace, a szczypiorek posiekaj. Z miski, w której jest kapusta, odlej płyn. Następnie dodaj resztę składników.
- Dopraw surówkę do smaku pieprzem, sokiem z cytryny i odrobina oliwy. Dokładnie wymieszaj i gotowe.