Placki bananowe na szybkie śniadanie. Będą delikatne i jeszcze pyszniejsze, dzięki maślanemu dodatkowi

Placki bananowe to klasyka śniadań na słodko i można przygotować je na kilka sposobów. Dziś jednak chcemy zdradzić wam najprostszy i zarazem najpyszniejszy przepis na placki bananowe. Jak je zrobić, żeby były perfekcyjne? Zamiast mleka użyj maślanki - efekt będzie zachwycający.

Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Placki bananowe zrobisz na szybko i bez problemu, a dzięki temu przepisowi zyskasz pewność, że nikt nigdy lepszych nie jadł. Jeśli chcesz zacząć dzień pysznym śniadaniem na słodko lub zabrać do lunch boxa szczęście w formie placuszków, najlepiej już rozgrzewaj patelnię.

Placki bananowe - przepis na idealne śniadanie

Składniki:

  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 0,5 szklanki maślanki (w temperaturze pokojowej)
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • płaska łyżeczka cynamonu lub łyżka cukru pudru (możesz pominąć, ponieważ banany same w sobie są już słodkie)
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Banany obierz, przełóż do miski i rozgnieć widelcem na papkę. Następnie wlej maślankę, dodaj jajka i zmiksuj całość.
  2. Przesiej mąkę, dodaj sodę i wymieszaj całość. Dodaj także cynamon lub cukier puder. Wymieszaj do połączenia składników. Miskę z ciastem możesz odłożyć na kilka minut, by gluten lepiej związał składniki. 
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość tłuszczu. Za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta i na umiarkowanym ogniu smaż je z obu stron, aż będą złote i apetyczne.
  4. Tak przygotowane placuszki bananowe podawaj z ulubionymi dodatkami - kremem czekoladowym, owocami lub konfiturą. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.