Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kto powiedział, że wegetariański obiad musi być nudny - przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkowym farszem obala mit. Danie to przysłowiowe na talerzu do tego kosztuje grosze, jest łatwe w przygotowaniu i smakuje obłędnie. Poniżej zdradzamy jak w kilku krokach przygotować tą kolorową warzywną ucztę.
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - przepis na wegetariański obiad
Dieta wegetariańska wcale nie musi być nudna i składać się z samej sałaty i dań pozbawionych smaków. Ten żywieniowy mit już dawno przeszedł do lamusa, a nasz przepis jest na to idealnym przykładem. Kotlety ziemniaczane wyśmienicie zastąpią mięsną wersję - przygotowane z farszem pieczarkowym nie tylko obłędnie się prezentują na talerzu, ale też gwarantują idealne połączenie smaków.
Przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkami to bułka z masłem, która do tego kosztuje grosze. W dobie inflacji to przydatna receptura, która jest ekspresowa w przygotowaniu. Wystarczy ugotować bulwy, dokładnie je przecisnąć przez praskę i hojnie wypełnić grzybowym farszem. Całość smażymy i gotowe!
Zobacz wideo
Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Przepis na kotlety ziemniaczane z dodatkiem pieczarkowego farszu
Składniki na kotlety:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- jajko,
- 2 łyżki bułki tartej do panierowania,
- olej,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- świeży rozmaryn.
Składniki na farsz:
- 500 g pieczarek,
- cebula,
- 100 g żółtego sera lub mozzarelli,
- posiekana natka,
- sól,
- pieprz,
- szczypta płatków chili.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od obrania, umycia i pokrojenia ziemniaków. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie, a następnie studzimy i przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy.
- Cebulę drobno siekamy. Pieczarki obieramy lub dokładnie szorujemy i kroimy w paski, lub kostkę. Grzyby i warzywo podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Gdy pieczarki odparują i nabiorą kolorów, dodajemy sól, pieprz, natkę i chili. Składniki dokładnie mieszamy i ściągamy z palnika.
- Wracamy do ziemniaków - ugniecione bulwy łączymy z jajkiem, mąkami i przyprawami. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto, a następnie formujemy w dłoniach okrągłe placuszki.
- Na każdą porcję nakładamy pieczarkowy farsz oraz kawałek sera. Całość dokładnie zlepiamy i formujemy kotlety, które panierujemy w bułce tartej.
- Tak przygotowane wegetariańskie kotlety smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, do uzyskania złotego koloru. Podajemy z ulubionymi dodatkami lub sosami.