Kotlety ziemniaczane z tym składnikiem to lekki obiad bez mięsa. Danie ugotujesz za grosze

Przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkami to ciekawa i obłędnie smaczna alternatywa dla mięsnej wersji. Smak warzyw podkreślony grzybowym nadzieniem pięknie się prezentuje i kusi już samym zapachem. Danie kosztuje grosze, a gwarantuje spektakularną wegetariańską ucztę!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kto powiedział, że wegetariański obiad musi być nudny - przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkowym farszem obala mit. Danie to przysłowiowe na talerzu do tego kosztuje grosze, jest łatwe w przygotowaniu i smakuje obłędnie. Poniżej zdradzamy jak w kilku krokach przygotować tą kolorową warzywną ucztę. 

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - przepis na wegetariański obiad

Dieta wegetariańska wcale nie musi być nudna i składać się z samej sałaty i dań pozbawionych smaków. Ten żywieniowy mit już dawno przeszedł do lamusa, a nasz przepis jest na to idealnym przykładem. Kotlety ziemniaczane wyśmienicie zastąpią mięsną wersję - przygotowane z farszem pieczarkowym nie tylko obłędnie się prezentują na talerzu, ale też gwarantują idealne połączenie smaków. 

Przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkami to bułka z masłem, która do tego kosztuje grosze. W dobie inflacji to przydatna receptura, która jest ekspresowa w przygotowaniu. Wystarczy ugotować bulwy, dokładnie je przecisnąć przez praskę i hojnie wypełnić grzybowym farszem. Całość smażymy i gotowe! 

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Przepis na kotlety ziemniaczane z dodatkiem pieczarkowego farszu 

Składniki na kotlety:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej do panierowania,
  • olej,
  • szczypta gałki muszkatołowej, 
  • świeży rozmaryn. 

Składniki na farsz:

  • 500 g pieczarek,
  • cebula,
  • 100 g żółtego sera lub mozzarelli, 
  • posiekana natka,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta płatków chili.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od obrania, umycia i pokrojenia ziemniaków. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie, a następnie studzimy i przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy. 
  2. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki obieramy lub dokładnie szorujemy i kroimy w paski, lub kostkę. Grzyby i warzywo podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Gdy pieczarki odparują i nabiorą kolorów, dodajemy sól, pieprz, natkę i chili. Składniki dokładnie mieszamy i ściągamy z palnika. 
  3. Wracamy do ziemniaków - ugniecione bulwy łączymy z jajkiem, mąkami i przyprawami. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto, a następnie formujemy w dłoniach okrągłe placuszki. 
  4. Na każdą porcję nakładamy pieczarkowy farsz oraz kawałek sera. Całość dokładnie zlepiamy i formujemy kotlety, które panierujemy w bułce tartej. 
  5. Tak przygotowane wegetariańskie kotlety smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, do uzyskania złotego koloru. Podajemy z ulubionymi dodatkami lub sosami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.