Kotlety nie gorsze od mielonych. Wykorzystaj odzysk z rosołu, a zrobisz pyszny obiad za grosze

Kotlety warzywne to świetny sposób na wykorzystanie włoszczyzny z zup i zarazem pyszny pomysł na obiad za grosze. Przepis jest banalny, a smak kotlecików zależy od tego, co do nich dodasz. Dziś mamy przepis na tani obiad, który zasmakuje, nasyci i nie zrujnuje budżetu.

Więcej przepisów na dania w duchu zero waste znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kotlety z warzyw z rosołu mogą naprawdę świetnie smakować, ale to nie jedyna ich zaleta. Kotlety z warzyw za każdym razem mogą smakować inaczej i dzięki temu do twojego obiadowego menu nie wkradnie się nuda. Jak je zrobić? Oto najprostszy sposób na tani obiad.

Kotlety z warzyw - przepis na tani obiad

Składniki:

  • ok. 400 g warzyw z rosołu lub innej zupy
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • bułka tarta
  • mąka
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • sól, pieprz, curry, słodka i ostra papryka
  • dodatkowo: kawałki ugotowanego kalafiora, brokuła, brukselki, groszek konserwowy lub inne ulubione dodatki
  • opcjonalnie: posiekane mięso z rosołu  

Sposób wykonania:

  1. Cebulę posiekaj i zeszklij na odrobinie masła. Wszystkie warzywa drobno posiekaj i przełóż do miski.
  2. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wbij jajka, dodaj kilka łyżek bułki tartej, by masa na kotlety była zwarta. Dopraw do smaku przyprawami i wyrób tak, jak masę na mielone.
  3. Kotlety uformuj w dłoniach, następnie obtocz w mące. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, ale na wolnym ogniu, aż  będą złote i apetyczne. Podawaj z ziemniakami lub na zimno z sosem czosnkowym.
Więcej o:
Copyright © Agora SA