Kotlety warzywne to świetny sposób na wykorzystanie włoszczyzny z zup i zarazem pyszny pomysł na obiad za grosze. Przepis jest banalny, a smak kotlecików zależy od tego, co do nich dodasz. Dziś mamy przepis na tani obiad, który zasmakuje, nasyci i nie zrujnuje budżetu.
Maria Tebriaeva /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na dania w duchu zero waste znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Kotlety z warzyw z rosołu mogą naprawdę świetnie smakować, ale to nie jedyna ich zaleta. Kotlety z warzyw za każdym razem mogą smakować inaczej i dzięki temu do twojego obiadowego menu nie wkradnie się nuda. Jak je zrobić? Oto najprostszy sposób na tani obiad.
Kotlety z warzyw - przepis na tani obiad
Składniki:
ok. 400 g warzyw z rosołu lub innej zupy
2 jajka
2 ząbki czosnku
pół cebuli
bułka tarta
mąka
szczypiorek lub natka pietruszki
sól, pieprz, curry, słodka i ostra papryka
dodatkowo: kawałki ugotowanego kalafiora, brokuła, brukselki, groszek konserwowy lub inne ulubione dodatki
opcjonalnie: posiekane mięso z rosołu
Sposób wykonania:
Cebulę posiekaj i zeszklij na odrobinie masła. Wszystkie warzywa drobno posiekaj i przełóż do miski.
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wbij jajka, dodaj kilka łyżek bułki tartej, by masa na kotlety była zwarta. Dopraw do smaku przyprawami i wyrób tak, jak masę na mielone.
Kotlety uformuj w dłoniach, następnie obtocz w mące. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, ale na wolnym ogniu, aż będą złote i apetyczne. Podawaj z ziemniakami lub na zimno z sosem czosnkowym.