Więcej przepisów na grilla znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Sałatka grecka, choć pochodzi z Grecji, to w Polsce jest przygotowywana na różne sposoby. Zdarza się, że niektórzy dodają do niej sałatę. Inni decydują się z kolei, by dorzucić do niej kawałki podsmażonego na patelni kurczaka. Jeżeli ktoś tak lubi, to oczywiście może dodawać te składniki wedle uznania. My jednak podzielimy się przepisem na sałatkę grecką bez tych dodatków. Będzie to świetna sałatka na grilla, niezależnie od tego, co położycie na ruszt.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Fetę kroimy w kostkę*, ogórki myjemy i kroimy w plasterki bez obierania ze skórki. Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki. Warzywa przekładamy do dużej miski. Dorzucamy czarne oliwki (ilość wedle uznania). Cebulę kroimy w krążki i dodajemy do składników w naczyniu. Wrzucamy fetę.
W miseczce oliwę mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i sokiem z cytryny. Mieszamy. Takim sosem polewamy naszą sałatkę. Doprawiamy ją oregano, solą oraz pieprzem i znów mieszamy. Sałatkę najlepiej serwować na świeżo. Taka sałatka na grilla będzie pasowała do każdego rodzaju mięsa, które zamierzacie grillować. Będzie też doskonałym wyborem dla osób, które są wegetarianami i nie będą jeść kiełbasek czy karkówki.
*Fetę można dodać też w większych plastrach. Tak podawana jest w sałatce w Grecji.