• Link został skopiowany

Przepis na męcybuły. Według tradycji zajadali się nimi dziadkowie bez zębów. Są miękkie i puszyste

Przepis na męcybuły wielu może zaskoczyć. To w końcu tradycyjne danie, które wywodzi się z województwa świętokrzyskiego. Jakich składników potrzebujemy do ich przygotowania i jak zrobić to krok po kroku? Podpowiadamy.
Przepis na męcybuły (zdjęcie ilustracyjne)
fot.istock/ALLEKO

Kuchnia regionalna od zawsze cieszy się dużą popularnością. Zwiedzając cały świat, liczymy na to, że skosztujemy potraw, które są charakterystyczne dla danego regionu. Często próbujemy odtwarzać te smaki w domu, jednak nie zawsze nam wychodzi. Potrzebny jest dobry przepis, a często też charakterystyczne składniki. Męcybuły można jednak bez problemu odtworzyć w swojej kuchni. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Przepis na męcybuły. Skąd wzięła się ta dziwna nazwa?

Przepis na męcybuły pochodzi z województwa świętokrzyskiego. Ta dziwna i dość zabawna nazwa wzięła się od dziadka, który nie miał zębów i trudno było mu cokolwiek pogryźć. To o nim mówiono męcybuła. Dlatego też to danie jest mięciutkie i puszyste - wręcz idealne dla bezzębnego staruszka.

Portal Echodnia.eu opublikował przepis na męcybuły, który pochodzi z Koła Gospodyń Wiejskich ze Wzdołu Rządowego w gminie Bodzentyn.

Składniki na ciasto:

  • 2 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • sól.

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg mięsa gotowanego,
  • 0,5  kg kapusty kiszonej,
  • kilka prawdziwków (opcjonalnie),
  • sól, pieprz do smaku.

Składniki na okrasę:

  • 200 g boczku wędzonego,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić męcybuły? Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować i ostudzić ziemniaki, a następnie przecisnąć je przez praskę. Dodać mąkę ziemniaczaną, jajko i sól. Składniki wymieszać i zagnieść ciasto.
  2. Kapustę kiszoną i grzyby ugotować, a następnie przestudzić i odcisnąć z wody. Ugotować mięso, które warto uprzednio doprawić ulubiony przyprawami, a następnie zmielić je razem z kapustą i grzybami.
  3. Przygotowujemy okrasę. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Dodać pokrojoną w talarki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć krótko na patelni, aż się zeszklą.
  4. Ciasto pokroić na kawałki, formując w dłoni placki. Wypełniać farszem, a następnie uformować w niewielką kulkę. Gotować w osolonej wodzie z łyżką oleju przez około 8-9 minut od wypłynięcia.
  5. Podawać gorące. Najlepiej smakują okraszone.
Więcej o: