Przepis na męcybuły. Według tradycji zajadali się nimi dziadkowie bez zębów. Są miękkie i puszyste

Przepis na męcybuły wielu może zaskoczyć. To w końcu tradycyjne danie, które wywodzi się z województwa świętokrzyskiego. Jakich składników potrzebujemy do ich przygotowania i jak zrobić to krok po kroku? Podpowiadamy.

Kuchnia regionalna od zawsze cieszy się dużą popularnością. Zwiedzając cały świat, liczymy na to, że skosztujemy potraw, które są charakterystyczne dla danego regionu. Często próbujemy odtwarzać te smaki w domu, jednak nie zawsze nam wychodzi. Potrzebny jest dobry przepis, a często też charakterystyczne składniki. Męcybuły można jednak bez problemu odtworzyć w swojej kuchni. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Przepis na męcybuły. Skąd wzięła się ta dziwna nazwa?

Przepis na męcybuły pochodzi z województwa świętokrzyskiego. Ta dziwna i dość zabawna nazwa wzięła się od dziadka, który nie miał zębów i trudno było mu cokolwiek pogryźć. To o nim mówiono męcybuła. Dlatego też to danie jest mięciutkie i puszyste - wręcz idealne dla bezzębnego staruszka.

Portal Echodnia.eu opublikował przepis na męcybuły, który pochodzi z Koła Gospodyń Wiejskich ze Wzdołu Rządowego w gminie Bodzentyn.

Składniki na ciasto:

  • 2 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • sól.

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg mięsa gotowanego,
  • 0,5  kg kapusty kiszonej,
  • kilka prawdziwków (opcjonalnie),
  • sól, pieprz do smaku.

Składniki na okrasę:

  • 200 g boczku wędzonego,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić męcybuły? Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować i ostudzić ziemniaki, a następnie przecisnąć je przez praskę. Dodać mąkę ziemniaczaną, jajko i sól. Składniki wymieszać i zagnieść ciasto.
  2. Kapustę kiszoną i grzyby ugotować, a następnie przestudzić i odcisnąć z wody. Ugotować mięso, które warto uprzednio doprawić ulubiony przyprawami, a następnie zmielić je razem z kapustą i grzybami.
  3. Przygotowujemy okrasę. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Dodać pokrojoną w talarki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć krótko na patelni, aż się zeszklą.
  4. Ciasto pokroić na kawałki, formując w dłoni placki. Wypełniać farszem, a następnie uformować w niewielką kulkę. Gotować w osolonej wodzie z łyżką oleju przez około 8-9 minut od wypłynięcia.
  5. Podawać gorące. Najlepiej smakują okraszone.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.