Kuchnia regionalna od zawsze cieszy się dużą popularnością. Zwiedzając cały świat, liczymy na to, że skosztujemy potraw, które są charakterystyczne dla danego regionu. Często próbujemy odtwarzać te smaki w domu, jednak nie zawsze nam wychodzi. Potrzebny jest dobry przepis, a często też charakterystyczne składniki. Męcybuły można jednak bez problemu odtworzyć w swojej kuchni. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
Przepis na męcybuły. Skąd wzięła się ta dziwna nazwa?
Przepis na męcybuły pochodzi z województwa świętokrzyskiego. Ta dziwna i dość zabawna nazwa wzięła się od dziadka, który nie miał zębów i trudno było mu cokolwiek pogryźć. To o nim mówiono męcybuła. Dlatego też to danie jest mięciutkie i puszyste - wręcz idealne dla bezzębnego staruszka.
Portal Echodnia.eu opublikował przepis na męcybuły, który pochodzi z Koła Gospodyń Wiejskich ze Wzdołu Rządowego w gminie Bodzentyn.
Składniki na ciasto:
- 2 kg ugotowanych ziemniaków,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- sól.
Składniki na farsz:
- 0,5 kg mięsa gotowanego,
- 0,5 kg kapusty kiszonej,
- kilka prawdziwków (opcjonalnie),
- sól, pieprz do smaku.
Składniki na okrasę:
- 200 g boczku wędzonego,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jak zrobić męcybuły? Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Ugotować i ostudzić ziemniaki, a następnie przecisnąć je przez praskę. Dodać mąkę ziemniaczaną, jajko i sól. Składniki wymieszać i zagnieść ciasto.
- Kapustę kiszoną i grzyby ugotować, a następnie przestudzić i odcisnąć z wody. Ugotować mięso, które warto uprzednio doprawić ulubiony przyprawami, a następnie zmielić je razem z kapustą i grzybami.
- Przygotowujemy okrasę. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Dodać pokrojoną w talarki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć krótko na patelni, aż się zeszklą.
- Ciasto pokroić na kawałki, formując w dłoni placki. Wypełniać farszem, a następnie uformować w niewielką kulkę. Gotować w osolonej wodzie z łyżką oleju przez około 8-9 minut od wypłynięcia.
- Podawać gorące. Najlepiej smakują okraszone.