Zupa czosnkowa to klasyka południowej Polski oraz naszych sąsiadów z Czech i Słowacji. Przepis na zupę czosnkową jest prosty, jednak ta, którą jadłam w jednej z zakopiańskich restauracji, bije na głowę wszystkie inne. Wybrałam się na urlop w góry poza wysokim sezonem, czyli jesienią, kiedy już pierwsze chłody dawały o sobie znać. Na szczęście nie spotkałam się z tak zwaną masówką w restauracjach, dlatego też miałam chwilę, żeby zamienić kilka słów z szefową kuchni. Nie było łatwo...
Chciałam wyciągnąć od niej przepis na tę zupę, ale była nieugięta. Dopiero kiedy zapewniłam ją, że jestem na urlopie i nie mam zamiaru otworzyć konkurencyjnej knajpy, zgodziła się wyjawić sekret najlepszej czosnkowej. Kluczem jest wywar na baraninie i kaczce oraz kościach, który gotuje się długo i na wolnym ogniu z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego oraz włoszczyzny. Ten przepis koniecznie musicie poznać.
Składniki:
Z czym podawać zupę czosnkową? Opcji jest kilka. Świetnie smakuje z grzankami i serem. Możesz podawać ją także z tłuczonymi ziemniakami i okrasą z boczku i cebuli lub po prostu w bulionetce.