Łapie cię przeziębienie? Zrób tę podhalańską zupę. Pyszna i rozgrzewa jak termofor

Nie ma chyba tak rozgrzewającej zupy, jak prawdziwa, sycąca zupa czosnkowa. Dawno temu zjadłam ją na urlopie w Zakopanem i do tej pory robię ją jak pani z karczmy (zdradziła mi przepis - na wywar trzeba trzech mięs). Gdy tylko zaczyna łapać cię przeziębienie, ratuj się czosnkiem w najsmaczniejszej postaci.

Zupa czosnkowa to klasyka południowej Polski oraz naszych sąsiadów z Czech i Słowacji. Przepis na zupę czosnkową jest prosty, jednak ta, którą jadłam w jednej z zakopiańskich restauracji, bije na głowę wszystkie inne. Wybrałam się na urlop w góry poza wysokim sezonem, czyli jesienią, kiedy już pierwsze chłody dawały o sobie znać. Na szczęście nie spotkałam się z tak zwaną masówką w restauracjach, dlatego też miałam chwilę, żeby zamienić kilka słów z szefową kuchni. Nie było łatwo...

Chciałam wyciągnąć od niej przepis na tę zupę, ale była nieugięta. Dopiero kiedy zapewniłam ją, że jestem na urlopie i nie mam zamiaru otworzyć konkurencyjnej knajpy, zgodziła się wyjawić sekret najlepszej czosnkowej. Kluczem jest wywar na baraninie i kaczce oraz kościach, który gotuje się długo i na wolnym ogniu z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego oraz włoszczyzny. Ten przepis koniecznie musicie poznać.

Zobacz wideo Zobacz, jak uratować przesoloną zupę

Najlepsza zupa na przeziębienie - czosnkowa prosto z Podhala

Składniki:

  • 2 l esencjonalnego bulionu na baraninie, kościach i kaczce,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 średnie główki czosnku,
  • 2 pełne łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka masła,
  • owczy lub kozi twaróg - 1 pełna łyżka,
  • grzanki i twardy ser do podania,
  • pietruszka do dekoracji.

Zupa czosnkowa - sposób wykonania:

  1. Przygotuj rondel lub garnek i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Później dodaj pokruszony ser i podsmażaj, aż się rozpuści.
  2. Zalej całość gorącym, odcedzonym bulionem. Zmniejsz moc palnika i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Czosnek możesz także posiekać na bardzo drobne kawałki. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
  3. Kiedy zupa już będzie pięknie pachniała czosnkiem, dodaj zahartowaną śmietanę. Gotuj jeszcze przez kilka minut i podawaj z grzankami, startym, twardym serem i natką pietruszki.

Z czym podawać zupę czosnkową? Opcji jest kilka. Świetnie smakuje z grzankami i serem. Możesz podawać ją także z tłuczonymi ziemniakami i okrasą z boczku i cebuli lub po prostu w bulionetce.

Więcej o: