Więcej przepisów na dania kuchni bałkańskiej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sezon wakacyjny w pełni i wielu z nas jeszcze przed sobą ma wyczekany urlop. Nieodłącznym elementem wakacyjnych doznań, jest oczywiście lokalna kuchnia i zapewne wielu z nas oprócz odpoczynku, planuje także buszowanie po miejscowych restauracjach, tawernach i targowiskach, żeby dokładnie poznać smaki i kulturę danego miejsca. Oczywiście wybierając Polskę jako miejsce wakacyjnego wypoczynku, nad morzem każdy chce zjeść rybkę, w górach - ser prosto z bacówki, a na Podlasiu babkę ziemniaczaną. Jednak jeśli wybieramy się w podróż na południe Europy, regionalne potrawy mogą nas trochę zaskoczyć.
Jeśli chodzi o najpopularniejsze kierunki wakacyjne wybierane przez Polaków, od wielu lat największym powodzeniem cieszą się kraje bałkańskie, szczególnie Chorwacja, ale ostatnio także Czarnogóra i Albania. Te kraje mogą poszczycić się pyszną, zróżnicowaną kuchnią, która ewoluowała przez lata i czerpała z kuchni innych kultur. I tak na przykład w Czarnogórze i Chorwacji zjemy fantastyczną pizzę, ale także pyszne owoce morza, grillowane mięsa i najlepsze sera i wędliny.
Kuchnia bałkańska tak naprawdę jest bardzo spójna i poszczególne kraje nie mają aż tak rzucających się w oczy różnic, jednak w Chorwacji bardzo popularne jest danie, które dla mieszkańców uchodzi za kultowe, z kolei dla urlopowiczów stanowi prawdziwą atrakcję kulinarną. Chodzi o crni rižot.
Crni rizot, czy też czarne risotto to danie, które wywodzi się z Dalmacji i podobno w tym regionie było serwowane w Wigilię. To nic innego niż risotto z owocami morza, które swoją charakterystyczną, czarną barwę zawdzięcza atramentowi mątwy lub kałamarnicy. Podaje się je z owocami morza, najczęściej właśnie z mięsem mątwy, duszonymi krewetkami lub kalmarami. Oczywiście samo risotto jest delikatne, niema maślane, a do jego wykonania oprócz sepii i owoców morza potrzebne jest białe wytrawne wino, oliwa oraz przyprawy.
Popularność tego dania szybko rozprzestrzeniła się także na inne kraje, dlatego w kartach restauracji czarnogórskich, bułgarskich, a nawet włoskich można spotkać się z tą pozycją. Co ciekawe, crni rizot stał się inspiracją dla szefów kuchni, którzy zaczęli wykorzystywać atrament mątwy także do makaronów, w tym spaghetti.