Użytkowniczka o pseudonimie sarakuli, która pochodzi z Wielkopolski, pokazała na dziewięciosekundowym nagraniu, jak je danie o nazwie ślepe jajo, czyli coś na kształt jajecznicy z dodatkiem mąki i mleka. "U was też się to je? A może nazywacie je inaczej? Najlepsze i tak robi moja mama" - napisała pod filmikiem. Na odpowiedzi na pytania nie musiała długo czekać. Tych pojawiło się pod jej tiktokiem prawie 200.
Większość osób potwierdziła, że też znają tę potrawę. Zazwyczaj jednak pod zupełnie inną nazwą. Najczęściej przewijały się określenia "pojdka" i "pojtka". Pojawiły się też "poćka", "brejka" i "kleponka". Inna osoba, która pochodzi z tego samego regionu Polski, co autorka wideo, napisała, że u niej mówiło się na to "przyklepka".
Czyjaś babcia nazywała ślepe jajo "grzybkiem", a jeden z internautów ze Śląska napisał, że u niego była to "smażonka". Inne nazwy były równie ciekawe. W zależności od domu mówiło się m.in.: "maczajka", "jajabreja", "facyfajtka", "jajka klepane", "klepitko", "klepok" (również Wielkopolska), "zaklepus" i "mamałyga" (to napisała jedna z użytkowniczek z woj. zachodniopomorskiego). Sporo osób pisało też, że nie znają tego dania, bo u nich nic takiego się nie robiło. Dopytywały więc, co to jest.
Nie ma jednego właściwego przepisu na ślepe jajo. To, co powtarza się raczej w większości, to jajka, mąka oraz mleko. To ostatnie jednak bywa zastępowane maślanką lub używa się go naprawdę niewiele, by tylko lekko rozrzedzić jajeczno-mączną masę. Na liście składników są też przyprawy (sól i pieprz), czasem cebula i oczywiście tłuszcz do smażenia. Zrobienie tej potrawy jest bardzo proste. Wystarczy wbić jajka do mleka i wsypać mąkę. Potem trzeba wymieszać i przelać masę na rozgrzany tłuszcz. Smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji, podobnej do gęstej, kremowej jajecznicy lub puree. Na koniec doprawiamy. Na trzy-cztery jajka używa się około dwóch szklanek mleka i trzech łyżek mąki.
Na fanpage'u "Dawniej tutej - gwara wielkopolska" czytamy, że pojdkę podawało się do pyrów i chleba. Jej uboższą wersję robiło się bez jajek, z samego mleka i mąki.