Podczas długich jesiennych wieczorów warto wrócić do... pieczenia domowego chleba! W końcu nie ma to jak własnoręcznie zrobiony, pachnący bochenek. Dziś mamy dla was przepis na pyszny chleb orkiszowy według Ewy Wachowicz. To dobra receptura dla osób, które starają się jeść produkty o niskim indeksie glikemicznym. Sprawdźcie, jak upiec chlebek orkiszowy.
Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz
Składniki:
Ziarna orkiszu mielimy, używając robota kuchennego lub młynka do kawy. Dodajemy płatki owsiane, cukier oraz pokruszone drożdże. Zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na około 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Gdy wyrosną, dodajemy mąkę i sól. Ciasto wyrabiamy, a potem dosypujemy do niego ziarna słonecznika oraz siemienia lnianego. Formę do pieczenia chleba smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Wykładamy ciasto, wierzch wyrównujemy zwilżoną w wodzie dłonią. Po wierzchu posypujemy czarnuszką i ostrym nożem nakrawamy chlebek w kratkę.
Wstawiamy do piekarnika i rozgrzewamy do 190 st. C. Od momentu, gdy piekarnik się rozgrzeje, pieczemy chleb przez godzinę. Po upieczeniu studzimy go i dopiero potem kroimy w kromki.