Składniki (6porcji)
-
Mąka razowa - 600 g orkiszowej (może być typ 2000)Woda - 600 ml letniej
-
Oraz:
Mąka razowa - 800 g orkiszowej (może być typ 2000)Mąka pszenna typ 500 - 700 gSól - 5 łyżeczekOliwa - 4 łyżkiSiemię lniane mielone - szklankaPłatki owsiane - szklankaPestki dyni - szklankaPestki słonecznika / Nasiona słonecznika - szklankaWoda - 7 szklanek letniej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na 5 dni przed planowanym pieczeniem chleba przygotowujemy zakwas. Mieszamy 200 g mąki orkiszowej oraz 200 ml wody w szklanym naczyniu i pozostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia bierzemy 1/4 mikstury (10 dag), dodajemy 100 g mąki orkiszowej oraz 100 ml letniej wody i pozostawiamy na kolejne 24 godziny, również w temperaturze pokojowej. Powtarzamy te czynności przez 3 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia.
Robimy chleb. Mieszamy oba rodzaje mąki z solą, dodajemy cały zakwas, oliwę oraz wodę i wyrabiamy ciasto. Odkładamy 6 łyżek ciasta - to będzie zakwas do pieczenia kolejnego chleba; możemy go przechowywać w lodówce szczelnie zakryty przez 14 dni.
Do reszty ciasta dodajemy ziarna i płatki owsiane, mieszamy i przekładamy do wysmarowanych olejem i obsypanych bułką tartą foremek. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-12 godzin - w temperaturze pokojowej pod przykryciem.
Pieczemy godzinę w 200°C (z termoobiegiem w 180°C).
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory