Pieczona, smażona, a może gotowana? Oto trzy sposoby na dynię Hokkaido

Masz pod ręką dynię i zależy ci na tym, żeby przyrządzić z niej coś smakowitego? Zupa krem z dyni Hokkaido? A może pieczona dynia Hokkaido? Pokażemy wam, jak przygotować ją na trzy sposoby.

Lubisz eksperymentować w kuchni? Chcesz być na bieżąco z kulinarnymi nowinkami? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Dania z dyni Hokkaido

Hokkaido to jeden z najchętniej wybieranych gatunków dyni. Miłośników jesiennej kuchni przyciąga nie tylko jej smak, ale przede wszystkim fakt, iż nie trzeba poświęcać czasu na jej obieranie. Posiada ona bowiem wyjątkowo cienką i miękką skórkę, która dodaje potrawom wyrazistego smaku. Niewielki rozmiar tej odmiany jest dużą zaletą szczególnie dla tych, którzy dbają o to, żeby nie marnować jedzenia. Jedna dynia Hokkaido to idealna ilość do przygotowania potraw w rozsądnej ilości. Dynia Hokkaido charakteryzuje się przepysznym miąższem o zwartej strukturze, wyrazistym smakiem i aromatem. Nie jest odmianą wodnistą, dlatego szczególnie często jest wykorzystywana do pieczenia. Dynia Hokkaido PRZEPISY.

Zobacz też: Dynia piżmowa - jak ją wykorzystać? Podpowiadamy i mamy przepisy

Dynia Hokkaido przepis – zupa krem

Zupa krem z dyni zagościła na naszych stołach na dobre. Różne odmiany dyni sprawdzą się doskonale podczas przygotowywania dyniowej zupy, jednak Hokkaido zapewni jej intensywny kolor i wyrazisty smak. Polecamy prosty przepis na rozgrzewającą i sycącą zupę.

Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • pół łyżeczki imbiru
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Dynię kroimy w kostkę i oczyszczamy z pestek. Cebulę, ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy, a następnie siekamy na mniejsze kawałeczki. Później podgrzewamy bulion, do którego dodajemy warzywa. Doprawiamy imbirem, pieprzem i solą. Całość gotujemy pod przykryciem około 20 minut, sprawdzając w międzyczasie, czy warzywa zmiękły. Gdy zupa nieco ostygnie, miksujemy ją blenderem, aż do uzyskania konsystencji kremu. Gotowe!

Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Pieczona dynia Hokkaido — przepis

Pieczona dynia Hokkaido sprawdzi się jako dodatek do dania głównego lub może stanowić samodzielną przekąskę serwowaną z dipem. Polecamy ten przepis również dla osób, które starają się jeść zdrowo lub są na diecie. 

Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido
  • 1 główka czosnku
  • łyżeczka soli
  • pięć łyżek oliwy
  • oregano
  • tymianek
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka jogurtu (opcjonalnie)

Genialny sposób na dynię? Niech się wypcha. Ewa Wachowicz zdradziła swój przepisGenialny sposób na dynię? Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis

Przygotowanie:

W niewielkim naczyniu mieszamy oliwę z solą, czosnkiem, tymiankiem i oregano. Dynię kroimy na pół i czyścimy z pestek. Następnie kroimy dynię na paski o szerokości 2 centymetrów. Tak przygotowane kawałki obtaczamy w marynacie i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni. Dynię pieczemy około 20 minut. Pieczona dynia Hokkaido jest już gotowa. Tak przygotowaną przekąskę możemy jeść z dipem jogurtowo – majonezowym lub zrezygnować z dodatku majonezu, jeśli jesteśmy na diecie.

Placki z dyni Hokkaido — przepis

Nie masz pomysłu na jesienne śniadania? A może masz ochotę na słodki podwieczorek? Polecamy przepis na placuszki dyniowe. Pieczona dynia Hokkaido sprawdzi się w tym przepisie doskonale.

Składniki:

  • 200 g purée z dyni
  • 2 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego
  • 2,5 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Frytki z dyniKorzystamy z sezonu na dynię. Zróbcie z niej doskonałe... frytki

Przygotowanie:

Ostudzone purée z dyni mieszamy z jajkami, dwoma łyżkami roztopionego masła lub oleju roślinnego oraz cukrem. Łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Sypkie składniki przesiewamy przez sitko, a następnie dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy, tak by osiągnąć jednolitą konsystencję. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub łyżkę oleju. Masę nakładamy łyżką, a następnie formujemy z niej niewielkie placki. Smażymy je na małym ogniu przez około 2 minuty na każdej ze stron. Tak przygotowane placuszki możemy spożywać z cynamonem, cukrem pudrem lub dżemem. Smacznego!

Krem z dyni, pieczona dynia Hokkaido, czy rozkosznie słodkie placuszki - który przepis wybierasz? Jak tam sezon dyniowy w waszych domach? Już w pełni? Podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami na to boskie warzywo!

Więcej o: