Lubisz eksperymentować w kuchni? Chcesz być na bieżąco z kulinarnymi nowinkami? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Hokkaido to jeden z najchętniej wybieranych gatunków dyni. Miłośników jesiennej kuchni przyciąga nie tylko jej smak, ale przede wszystkim fakt, iż nie trzeba poświęcać czasu na jej obieranie. Posiada ona bowiem wyjątkowo cienką i miękką skórkę, która dodaje potrawom wyrazistego smaku. Niewielki rozmiar tej odmiany jest dużą zaletą szczególnie dla tych, którzy dbają o to, żeby nie marnować jedzenia. Jedna dynia Hokkaido to idealna ilość do przygotowania potraw w rozsądnej ilości. Dynia Hokkaido charakteryzuje się przepysznym miąższem o zwartej strukturze, wyrazistym smakiem i aromatem. Nie jest odmianą wodnistą, dlatego szczególnie często jest wykorzystywana do pieczenia. Dynia Hokkaido PRZEPISY.
Zobacz też: Dynia piżmowa - jak ją wykorzystać? Podpowiadamy i mamy przepisy
Zupa krem z dyni zagościła na naszych stołach na dobre. Różne odmiany dyni sprawdzą się doskonale podczas przygotowywania dyniowej zupy, jednak Hokkaido zapewni jej intensywny kolor i wyrazisty smak. Polecamy prosty przepis na rozgrzewającą i sycącą zupę.
Składniki:
Przygotowanie:
Dynię kroimy w kostkę i oczyszczamy z pestek. Cebulę, ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy, a następnie siekamy na mniejsze kawałeczki. Później podgrzewamy bulion, do którego dodajemy warzywa. Doprawiamy imbirem, pieprzem i solą. Całość gotujemy pod przykryciem około 20 minut, sprawdzając w międzyczasie, czy warzywa zmiękły. Gdy zupa nieco ostygnie, miksujemy ją blenderem, aż do uzyskania konsystencji kremu. Gotowe!
Pieczona dynia Hokkaido sprawdzi się jako dodatek do dania głównego lub może stanowić samodzielną przekąskę serwowaną z dipem. Polecamy ten przepis również dla osób, które starają się jeść zdrowo lub są na diecie.
Składniki:
Przygotowanie:
W niewielkim naczyniu mieszamy oliwę z solą, czosnkiem, tymiankiem i oregano. Dynię kroimy na pół i czyścimy z pestek. Następnie kroimy dynię na paski o szerokości 2 centymetrów. Tak przygotowane kawałki obtaczamy w marynacie i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni. Dynię pieczemy około 20 minut. Pieczona dynia Hokkaido jest już gotowa. Tak przygotowaną przekąskę możemy jeść z dipem jogurtowo – majonezowym lub zrezygnować z dodatku majonezu, jeśli jesteśmy na diecie.
Nie masz pomysłu na jesienne śniadania? A może masz ochotę na słodki podwieczorek? Polecamy przepis na placuszki dyniowe. Pieczona dynia Hokkaido sprawdzi się w tym przepisie doskonale.
Składniki:
Przygotowanie:
Ostudzone purée z dyni mieszamy z jajkami, dwoma łyżkami roztopionego masła lub oleju roślinnego oraz cukrem. Łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Sypkie składniki przesiewamy przez sitko, a następnie dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy, tak by osiągnąć jednolitą konsystencję. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub łyżkę oleju. Masę nakładamy łyżką, a następnie formujemy z niej niewielkie placki. Smażymy je na małym ogniu przez około 2 minuty na każdej ze stron. Tak przygotowane placuszki możemy spożywać z cynamonem, cukrem pudrem lub dżemem. Smacznego!
Krem z dyni, pieczona dynia Hokkaido, czy rozkosznie słodkie placuszki - który przepis wybierasz? Jak tam sezon dyniowy w waszych domach? Już w pełni? Podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami na to boskie warzywo!