Zupa z pieczonej dyni to doskonała propozycja na pierwsze danie obiadowe. Przygotowuje się ją naprawdę prosto. A jeśli macie już gotowy bulion, bo zostało wam po ostatnim gotowaniu lub zapasteryzowaliście sobie trochę do późniejszego wykorzystania, to większa część roboty za wami. Jak zrobić zupę z dyni pieczonej? Oto prosty przepis.
Składniki:
Zupa z dyni pieczonej smakuje wyjątkowo zarówno solo, jak i z dodatkiem grzanek, prażonych pestek dyni lub słonecznika czy też groszku ptysiowego. Taką zupę można też zabielić zahartowaną kwaśną śmietaną lub mleczkiem kokosowym. Ciekawej głębi smaku doda też łyżka przyprawy curry. To, jak smakować będzie wasza zupa, zależy od waszych preferencji. My proponujemy nasz inny przepis: Zwiastun jesieni: krem z dyni. Poniższe wideo pokazuje, jak łatwo się ją robi.
Do przygotowania zupy z dyni można użyć różnych odmian tego warzywa. W Polsce, z uwagi na najczęstsze występowanie, wykorzystuje się głównie dynię zwyczajną. Jednak sprawdzi się również ta piżmowa, olbrzymia lub inne gatunki, które można dostać na straganach i w marketach. Należy jednak sprawdzić, jak się je przygotowuje. Na przykład dynia hokkaido ma cienką skórkę, której nie trzeba obierać. W zależności od tego, jaką dynię wybierzecie, wasza zupa będzie miała lekko zmieniony smak, ale gwarantujemy, że każda będzie znakomita.
Zobacz również: