Pieczona pietruszka

- Można zamrażać? Nie
Składniki (12porcji)
-
Mąka pszenna - 15 dagParmezan - 5 dag, świeżo startyPietruszka - 1 kgOlej arachidowy - wedle uznaniaMasło - wedle uznaniaSól - wedle uznaniaPieprz czarny mielony - wedle uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mieszamy w misce mąkę z parmezanem, dodając nieco soli i pieprzu. Obieramy pietruszkę, płuczemy, kroimy każdy korzeń wzdłuż i wycinamy zdrewniały rdzeń. Tak przygotowane korzenie kroimy na 5-centymetrowe kawałki i wkładamy do garnka.
Wlewamy tyle wrzącej wody, by przykryła pietruszkę, solimy i gotujemy pod przykryciem ok. 3 minut. Odcedzamy i - póki gorące - wrzucamy po kilka do miski z mąką i parmezanem. Potrząsamy miską, by mąka dobrze pokryła warzywa; każdy gotowy kawałek przekładamy na talerz.
Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Do sporej żaroodpornej formy wlewamy tyle oleju, by przykrył równomiernie jej dno. Dodajemy kawałek masła i wstawiamy formę do piekarnika na kilka minut.
Kiedy tłuszcz jest naprawdę gorący, wyjmujemy formę i wkładamy do niej obtoczone kawałki pietruszki. Za pomocą łyżki lub szczypiec kuchennych przewracamy każdy kawałek tak, by z obu stron był pokryty tłuszczem, po czym wstawiamy formę do piekarnika na 20 min. Po tym czasie odlewamy zbędny olej, przewracamy kawałki i pieczemy kolejne 20 minut, aż warzywa będą chrupkie i złociste.
Podajemy natychmiast.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory