Dynia piżmowa jest bardzo charakterystyczna – ma podłużny kształt, przypomina zatem gigantyczną gruszkę. Jej skórka ma barwę jasnopomarańczową, miąższ jest bardziej intensywny. Dynia piżmowa pieczona zyskuje także specyficzny maślany smak, dlatego należy do najchętniej kupowanych warzyw jesienią.
Z dyni piżmowej można przygotować wiele smakowitych potraw. Na pewno warto zrobić z niej zupę – gęsta i aromatyczna doskonale rozgrzeje w chłodne dni. Ciekawym pomysłem jest przyrządzenie z niej frytek – to dobry pomysł na wprowadzenie do diety większej liczby różnorodnych warzyw. Należy też pamiętać, że z dyni można robić nie tylko dania słone, ale także przygotowywać ją na słodko – tu rewelacyjnym pomysłem jest ciasto. Puree z dyni piżmowej można dodać do owsianki lub upiec bułeczki z jego dodatkiem. Pokrojona zaś w kawałki może być wykorzystana do zupy lub sosu curry (zobacz również: Jak wybrać najlepszą dynię i w jaki sposób ją przechowywać? Oto kompaktowy poradnik dyniowy).
Dynia piżmowa – frytki. Dla wielbicieli fast-foodów
Składniki:
Przygotowanie:
Dynię piżmową przekrawamy na mniejsze kawałki, wybieramy z niej miąższ i pestki. Dynię obieramy ze skórki ostrym nożem lub dobrze naostrzoną obieraczką. Kroimy je w paski i skrapiamy olejem. Potem posypujemy ulubionymi przyprawami, solą i pieprzem. Podajemy z dipem.
Został ci kawałek dyni? Oto, jak najlepiej go przechować:
Składniki:
Przygotowanie:
Dynię piżmową kroimy na części i wybieramy miąższ oraz pestki. Następnie ostrym narzędziem obieramy ją ze skórki, a potem kroimy w kostkę. Cebulę siekamy drobno, marchew kroimy w plastry, a ziemniaki w kostkę. W dużym garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy dynię, marchewkę i ziemniaki oraz czosnek. Dusimy przez kilka minut, a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy tak długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wtedy blendujemy całość na gładką masę, doprawiamy imbirem, cynamonem, kurkumą, solą, pieprzem i cukrem. Zupę z dyni podajemy z grzankami bądź wędzonym serem białym.
Składniki (na tortownicę lub niedużą formę kwadratową):
Przygotowanie:
Dynię pokrój, wydrąż miąższ i nasiona, obierz ze skórki, skrop oliwą, a potem włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 40 minut, aż dynia zmięknie. Następnie zblenduj ją na puree. W dużej misce utrzyj olej i cukier. Dodaj jajka, zmiksuj, a potem zwolnij obroty miksera i dodaj puree. Wszystko wymieszaj i wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia, cynamon, imbir oraz gałkę muszkatołową. Połącz wszystkie składniki. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez godzinę w 180 stopni Celsjusza.
Cukier puder wymieszaj z sokiem z pomarańczy. Przygotowanym lukrem polej upieczone ciasto, a z wierzchu posyp kandyzowaną skórką (zobacz również: Szybkie ciasto z dyni).