Placek z rabarbarem - proste przepisy na słodki deser. Sezon na rabarbar powoli się kończy

Placek z rabarbarem jest niezwykle efektownym ciastem. Mimo swojej prostoty jest on uwielbiany przez wiele osób. Charakterystyczny smak rabarbaru i jego soczystość sprawiają, że wypiek jest naprawdę niesamowity. Sprawdź przepisy, które są proste, sprawdzone, a do tego pyszne.

Placki z rabarbarem - sprawdź przepis na puszyste ciasto rabarbarowe 

Placki z rabarbarem cieszą się bardzo dużą popularnością. Zwłaszcza w maju i czerwcu, kiedy to mamy dostęp do pysznego i świeżego rabarbaru. Poniżej przepis na znakomity placek, który jest niezwykle puszysty i bardzo prosty w wykonaniu. 

Składniki: 

  • pół kilograma rabarbaru 
  • szklanka cukru 
  • 8 jajek 
  • 500 g mąki 
  • około 150 ml oleju 
  •  puder do posypania 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 

Wykonanie krok po kroku: 

  1. Przygotuj odpowiednio rabarbar. Oczyść go dokładnie. Pozbądź się liści. Umyj go pod bieżącą wodą. 
  2. Następnie pokrój łodygi na mniejsze kawałki. 
  3. Dalej oddziel żółtka od białek. Z białek sporządź pianę na sztywno. 
  4. Stopniowo dodawaj cukier, zwykły i cukier waniliowy. Ubijaj, aż się rozpuści. Dodaj po kolei żółtka. 
  5. Delikatnie wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszaj. 
  6. Dolej olej. Dorzuć rabarbar. 
  7. Składniki połącz ze sobą. 
  8. Przygotuj blaszkę. 
  9. Wyłóż ciasto na blachę. 
  10. Rozgrzej piekarnik i piecz w temperaturze 170 ° przez około 40 minut. 
  11. Kiedy ciasto będzie gotowe i przestudzone posyp je obficie cukrem pudrem. 
Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser

 Placek drożdżowy z rabarbarem. Sprawdź, jak wykonać puszysty placek drożdżowy z rabarbarem  

Placek drożdżowy z rabarbarem możemy serwować nie tylko podczas popołudniowej herbatki czy też kawy, ale nawet jako drugie śniadanie. Gwarantujemy, że małe pociechy będą cieszyły się z tej słodkości. Przepis na to kulinarne cudo znajdziecie poniżej. 

Placek z rabarbarem i kruszonką w wersji drożdżowej: 

Składniki na ciasto:  

  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 200 g masła 
  • 4-5 jajek 
  • 50 g drożdży świeżych 
  • około 4 szklanek mąki pszennej tortowej 

Składniki na kruszonkę:  

  • 150 g mąki pszennej 
  • 50 mąki ziemniaczanej 
  • 50 g cukru 
  • połówka masła - musi być zimne 

Pozostałe:  

  • 700 g rabarbaru 

Wykonanie:  

  1. Mleko wlej do rondla. 
  2. Dodaj cukier i pokrojony na kawałki masło. 
  3. Całość podgrzej i dokładnie wymieszaj. 
  4. Masło oraz cukier muszą się rozpuścić. 
  5. Następnie przelej zawartość do większej miski i zmiksuj z jajkami. 
  6. Drożdże pokrusz i wsyp do ciepłej wody. Odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej sześć godzin. Pamiętaj o przykryciu ściereczką. 
  7. W międzyczasie przesiej mąkę i wyrób. Ciasto musi być sprężyste i elastyczne. 
  8. Przygotuj formę, wykładając ją papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wyłóż na blaszkę i odstaw w ciepłe miejsce. 
  9. W międzyczasie przygotuj rabarbar, oczyść go dokładnie, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. 
  10. Przejdź do wykonania kruszonki. 
  11. Przesiej obydwie mąki. Dodaj cukier i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Masę rozcieraj w taki sposób, aby wyszły okruchy.   
  12. Na przygotowane wcześniej ciasto drożdżowe wyłóż rabarbar, który pokroiłeś i rozdrobnione ciasto w formie kruszonki. 
  13. Odstaw wszystko na pół godziny, aby ciasto jeszcze bardziej wyrosło. 
  14. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 ° i umieść blaszkę z zawartością. Zostaw uchylone drzwiczki przez około 20 minut. Później zamknij piekarnik i piecz przez kolejne 30 minut, aż brzegi ciasta będą zarumienione. 
  15. Kiedy ciasto będzie gotowe, posyp je cukrem pudrem. 

Placek z rabarbarem i budyniem – przepis, który pokochacie 

Placek z rabarbarem i budyniem? Brzmi pysznie? A do tego, jaki ma smak! Przekonajcie się o tym sami i wypróbujcie przepis, który zaprezentujemy wam poniżej. Oto i on:  

Placek z rabarbarem – przepis z budyniem:  

Składniki na ciasto kruche:  

  • 300 g mąki 
  • odrobina soli 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • około ¾ szklanki cukru 
  • pół opakowania cukru waniliowego 
  • 1 masło - twarde 
  • 3 żółtka 

Składniki na nadzienie:  

  • pół kilograma rabarbaru 
  • 2 budynie waniliowe 
  • 750 ml mleka 
  • 50 g cukru 
  • połowa opakowania cukru waniliowego 
  • cukier puder – do posypki 

Wykonanie: 

  1. Przesiej mąkę. Dodaj sól, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz cukier zwykły i cukier waniliowy. 
  2. Następnie pokrój zimne masło w kosteczkę i dodaj do całości. 
  3. Wyrabiaj aż powstanie kruszonka. 
  4. Dodaj żółtka i połącz składniki w taki sposób, aby wyszło jednolite ciasto. 
  5. Podziel je na dwie części i uformuj dwie kulki.  
  6. Jedną część włóż do lodówki, drugą pokrój na plasterki i wyłóż nimi spód przygotowanej blaszki. 
  7. Ponakłuwaj spód.  
  8. Przystąp do wykonania nadzienia. 
  9. Ugotuj budyń. Odlej około 3/4 szklanki mleka i wymieszaj z proszkiem budyniowym. Pozostałą część mleka zagotuj z dodatkiem cukru zwykłego oraz waniliowego. 
  10. Gdy mleko będzie już ugotowane, dodaj rozdrobnioną wcześniej masę. 
  11. Całość zagotuj, dokładnie wymieszaj i odstaw z ognia. 
  12. Przygotuj rabarbar. Umyj go i pozbądź się niepotrzebnych liści. 
  13. Łodygi pokrój na mniejsze kawałki. 
  14. Rabarbar umieść na spodzie. 
  15. Wlej przygotowany gorący budyń. 
  16. Na wierzchu zetrzyj kruszonkę.  
  17. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze około 180° przez 40 minut. 
  18. Kiedy ciasto będzie gotowe, przestudź je i posyp obficie cukrem pudrem. 

Zobacz też: Ciasto z rabarbarem w różnych odsłonach. Przepis z kruszonką, budyniem i bezą

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.