Placki z rabarbarem - sprawdź przepis na puszyste ciasto rabarbarowe
Placki z rabarbarem cieszą się bardzo dużą popularnością. Zwłaszcza w maju i czerwcu, kiedy to mamy dostęp do pysznego i świeżego rabarbaru. Poniżej przepis na znakomity placek, który jest niezwykle puszysty i bardzo prosty w wykonaniu.
Składniki:
- pół kilograma rabarbaru
- szklanka cukru
- 8 jajek
- 500 g mąki
- około 150 ml oleju
- puder do posypania
- łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie krok po kroku:
- Przygotuj odpowiednio rabarbar. Oczyść go dokładnie. Pozbądź się liści. Umyj go pod bieżącą wodą.
- Następnie pokrój łodygi na mniejsze kawałki.
- Dalej oddziel żółtka od białek. Z białek sporządź pianę na sztywno.
- Stopniowo dodawaj cukier, zwykły i cukier waniliowy. Ubijaj, aż się rozpuści. Dodaj po kolei żółtka.
- Delikatnie wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszaj.
- Dolej olej. Dorzuć rabarbar.
- Składniki połącz ze sobą.
- Przygotuj blaszkę.
- Wyłóż ciasto na blachę.
- Rozgrzej piekarnik i piecz w temperaturze 170 ° przez około 40 minut.
- Kiedy ciasto będzie gotowe i przestudzone posyp je obficie cukrem pudrem.
Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser
Placek drożdżowy z rabarbarem. Sprawdź, jak wykonać puszysty placek drożdżowy z rabarbarem
Placek drożdżowy z rabarbarem możemy serwować nie tylko podczas popołudniowej herbatki czy też kawy, ale nawet jako drugie śniadanie. Gwarantujemy, że małe pociechy będą cieszyły się z tej słodkości. Przepis na to kulinarne cudo znajdziecie poniżej.
Placek z rabarbarem i kruszonką w wersji drożdżowej:
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 4-5 jajek
- 50 g drożdży świeżych
- około 4 szklanek mąki pszennej tortowej
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki pszennej
- 50 mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- połówka masła - musi być zimne
Pozostałe:
Wykonanie:
- Mleko wlej do rondla.
- Dodaj cukier i pokrojony na kawałki masło.
- Całość podgrzej i dokładnie wymieszaj.
- Masło oraz cukier muszą się rozpuścić.
- Następnie przelej zawartość do większej miski i zmiksuj z jajkami.
- Drożdże pokrusz i wsyp do ciepłej wody. Odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej sześć godzin. Pamiętaj o przykryciu ściereczką.
- W międzyczasie przesiej mąkę i wyrób. Ciasto musi być sprężyste i elastyczne.
- Przygotuj formę, wykładając ją papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wyłóż na blaszkę i odstaw w ciepłe miejsce.
- W międzyczasie przygotuj rabarbar, oczyść go dokładnie, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przejdź do wykonania kruszonki.
- Przesiej obydwie mąki. Dodaj cukier i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Masę rozcieraj w taki sposób, aby wyszły okruchy.
- Na przygotowane wcześniej ciasto drożdżowe wyłóż rabarbar, który pokroiłeś i rozdrobnione ciasto w formie kruszonki.
- Odstaw wszystko na pół godziny, aby ciasto jeszcze bardziej wyrosło.
- W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 ° i umieść blaszkę z zawartością. Zostaw uchylone drzwiczki przez około 20 minut. Później zamknij piekarnik i piecz przez kolejne 30 minut, aż brzegi ciasta będą zarumienione.
- Kiedy ciasto będzie gotowe, posyp je cukrem pudrem.
Placek z rabarbarem i budyniem – przepis, który pokochacie
Placek z rabarbarem i budyniem? Brzmi pysznie? A do tego, jaki ma smak! Przekonajcie się o tym sami i wypróbujcie przepis, który zaprezentujemy wam poniżej. Oto i on:
Placek z rabarbarem – przepis z budyniem:
Składniki na ciasto kruche:
- 300 g mąki
- odrobina soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- około ¾ szklanki cukru
- pół opakowania cukru waniliowego
- 1 masło - twarde
- 3 żółtka
Składniki na nadzienie:
- pół kilograma rabarbaru
- 2 budynie waniliowe
- 750 ml mleka
- 50 g cukru
- połowa opakowania cukru waniliowego
- cukier puder – do posypki
Wykonanie:
- Przesiej mąkę. Dodaj sól, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz cukier zwykły i cukier waniliowy.
- Następnie pokrój zimne masło w kosteczkę i dodaj do całości.
- Wyrabiaj aż powstanie kruszonka.
- Dodaj żółtka i połącz składniki w taki sposób, aby wyszło jednolite ciasto.
- Podziel je na dwie części i uformuj dwie kulki.
- Jedną część włóż do lodówki, drugą pokrój na plasterki i wyłóż nimi spód przygotowanej blaszki.
- Ponakłuwaj spód.
- Przystąp do wykonania nadzienia.
- Ugotuj budyń. Odlej około 3/4 szklanki mleka i wymieszaj z proszkiem budyniowym. Pozostałą część mleka zagotuj z dodatkiem cukru zwykłego oraz waniliowego.
- Gdy mleko będzie już ugotowane, dodaj rozdrobnioną wcześniej masę.
- Całość zagotuj, dokładnie wymieszaj i odstaw z ognia.
- Przygotuj rabarbar. Umyj go i pozbądź się niepotrzebnych liści.
- Łodygi pokrój na mniejsze kawałki.
- Rabarbar umieść na spodzie.
- Wlej przygotowany gorący budyń.
- Na wierzchu zetrzyj kruszonkę.
- Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze około 180° przez 40 minut.
- Kiedy ciasto będzie gotowe, przestudź je i posyp obficie cukrem pudrem.
Zobacz też: Ciasto z rabarbarem w różnych odsłonach. Przepis z kruszonką, budyniem i bezą