Przejadłeś się już sernikiem i malinową chmurką? Jeśli odpowiedź jest twierdząca, trafiłeś w dobre miejsce. Poniższy przepis na ciasto kokosowe jest tak prosty i nieskomplikowany, że poradzi sobie z nim każdy, nawet mało uzdolniony cukierniczo amator deserów. Kto zasmakuje tego ciasta - nie skończy na zaledwie jednym kawałku. Z doświadczenia wiemy, że cała blaszka rozchodzi się raz-dwa!
Składniki:
Przygotuj mikser miskę lub inne naczynie, w którym umieścisz składniki. Masło utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajka i zmiksuj wszystko na jednolitą, gładką masę. Przesiej mąkę przez sitko, a potem dodaj do masy razem z proszkiem do pieczenia. W kolejnym kroku dolej ostrożnie mleka i ponownie zamieszaj mikserem lub łyżką. Ciasto powinno przybrać lejącą konsystencję.
Dosyp wiórki i dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto wlej do natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Najlepiej sprawdzi się w tym przypadku standardowa keksówka o wymiarach 30 na 11 na 7,5 cm. Równomiernie rozprowadź masę, tak by uniknąć wszelkich "bąbelków" czy nierówności. Piekarnik nagrzej do 170 st. Celsjusza. Umieść w nim formę z ciastem i piecz przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj aż ciasto ostygnie. Na koniec możesz udekorować deser cukrem pudrem lub lukrem. Wiórki kokosowe na wierzchu również świetnie się sprawdzą. Delikatna, miękka słodycz będzie się rozpływać w ustach. Smacznego!
Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl