Puszyste cudo. Ciasto kokosowe, którego nie powstydziłaby się mama. Idealne do popołudniowej kawy

Ciasto kokosowe to świetny pomysł na słodki dodatek do popołudniowej kawy czy na weekendowe spotkanie ze znajomymi. Puszysty, słodki deser trafia w gusta każdego, kto go spróbuje - nawet przeciwników wiórków kokosowych! Proces przygotowania jest banalnie prosty i zajmuje niewiele czasu. Przekonaj się!

Przejadłeś się już sernikiem i malinową chmurką? Jeśli odpowiedź jest twierdząca, trafiłeś w dobre miejsce. Poniższy przepis na ciasto kokosowe jest tak prosty i nieskomplikowany, że poradzi sobie z nim każdy, nawet mało uzdolniony cukierniczo amator deserów. Kto zasmakuje tego ciasta - nie skończy na zaledwie jednym kawałku. Z doświadczenia wiemy, że cała blaszka rozchodzi się raz-dwa!

Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Ciasto kokosowe puszyste jak chmurka. Czego potrzebujesz?

Składniki:

  • szklanka mąki,
  • 80 g cukru,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • pół kostki masła,
  • dwa jaja,
  • dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 ml mleka.

Sposób przygotowania. Poziom: łatwy

Przygotuj mikser miskę lub inne naczynie, w którym umieścisz składniki. Masło utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajka i zmiksuj wszystko na jednolitą, gładką masę. Przesiej mąkę przez sitko, a potem dodaj do masy razem z proszkiem do pieczenia. W kolejnym kroku dolej ostrożnie mleka i ponownie zamieszaj mikserem lub łyżką. Ciasto powinno przybrać lejącą konsystencję.

Dosyp wiórki i dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto wlej do natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Najlepiej sprawdzi się w tym przypadku standardowa keksówka o wymiarach 30 na 11 na 7,5 cm. Równomiernie rozprowadź masę, tak by uniknąć wszelkich "bąbelków" czy nierówności. Piekarnik nagrzej do 170 st. Celsjusza. Umieść w nim formę z ciastem i piecz przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj aż ciasto ostygnie. Na koniec możesz udekorować deser cukrem pudrem lub lukrem. Wiórki kokosowe na wierzchu również świetnie się sprawdzą. Delikatna, miękka słodycz będzie się rozpływać w ustach. Smacznego!

Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.