Ten przepis moja rodzina wyrywa sobie z rąk. Ciasto lekkie, aksamitne i obłędnie owocowe

Wiosna to czas, kiedy najlepiej korzystać z sezonowych owoców i warzyw. To właśnie wtedy są najsmaczniejsze, a potrawy i wypieki zyskują nowy aromat. Przepis na to ciasto jest idealnym przykładem, że sezonowe przepisy są nie do podrobienia.
Zobacz wideo Poncz rabarbarowy. Tak, mili Państwo, smakuje lato 2016

Okres wiosenny to czas świeżych i pełnych smaku produktów. Aż żal byłoby tego wszystkiego nie spróbować. Aby takie smaki zagościły w każdym domu, proponujemy wykonać ciasto, które nie ma żadnej konkurencji. Jest to rabarbarowa chmurka, która skrywa w sobie słodkie owoce i lekką bezę. Jej bazą jest kruche ciasto, które swoją słodycz zyskuje dzięki łodygom rabarbaru. Wszystko to połączone w całość tworzy wypiek, który szybko zniknie ze stołu.

Przepis na rabarbarową chmurkę

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 5 żółtek,
  • 3/4 kostki masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na bezę:

  • 5 białek,
  • 250 g drobnego cukru,
  • szczypta soli.

Składniki dodatkowe:

  • 5 łodyg rabarbaru,
  • 2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do większej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier oraz posiekane masło, delikatnie wymieszaj. Na koniec wlej oddzielone od białek żółtka, wszystko dokładnie zagnieć na jednolite ciasto. Tak przygotowane zawiń folią aluminiową i umieść w lodówce na około 1 godzinę.
  2. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Gdy ciasto odpowiednio długo się schłodzi zetrzyj je na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na blaszkę. Aby było ono bardziej zwarte dociśnij je palcami.
  3. Teraz czas na przygotowanie owoców i bezy. W pierwszej kolejności zajmij się rabarbarem. Każdą łodygę dokładnie przemyj i pokrój w średnią kostkę. Następnie całość przenieś do miski i posyp cukrem, wymieszaj. Taką mieszankę przełóż na przygotowane ciasto i rozłóż ją równomiernie.
  4. Białka umieść w miseczce i ubij wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, ciągle miksując dodawaj cukier. Ubitą pianę przenieś na wierzch ciasta, rozprowadź ją po całości.
  5. Przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50 minut. Gdy beza za bardzo się spiecze możesz przykryć ją papierem do pieczenia.
  6. Po wypieczeniu pozostaw go do ostudzenia. Smacznego! 

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.