Zobacz wideo Placek z jabłkami. Idealny deser po wakacyjnym obiedzie
Szarlotka to wypiek, który w naszych domach jest tak długo, że nawet nie wiadomo, kiedy się pojawił. Ciasto to jest niezwykle aromatyczne dzięki słodkiej mieszance przypraw i odpowiednim proporcjom. Wykonuje się je na wszystkie rodzinne uroczystości, a także do niedzielnej kawy. Jednak okazuje się, że można zamienić ten kultowy wypiek na coś innego. Konkurencją dla klasycznego jabłecznika jest ciasto o nazwie trzy szklanki. Zastosowanie się do tytułowych trzech szklanek ze składnikami gwarantuje udany wypiek. Aby nie był on zbyt suchy, wierzch smaruje się masą budyniową i posypuje pokruszonymi herbatnikami.
Przepis na ciasto "Trzy szklanki"
Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka drobnego cukru,
- szklanka mleka,
- pół kostki masła,
- 100 g kaszy manny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 jajka,
- 5 jabłek,
- sok z połówki cytryny.
Składniki na masę budyniową:
- 2 budynie śmietankowe,
- 3 szklanki mleka,
- 4 łyżki cukru,
- pół kostki masła,
- pół opakowania herbatników.
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności zajmij się przygotowaniem ciasta. Białka oddziel od żółtek. Te pierwsze zmiksuj na puszystą masę, w trakcie dodawaj szklankę cukru. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, cały czas mieszając.
- Do drugiej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia i ubite jajka. Wlej również roztopione pół kostki masła i szklankę mleka. Dokładnie wszystko wymieszaj za pomocą miksera.
- Tak powstałe ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na kilka chwil.
- W międzyczasie przygotuj jabłka. Owoce przemyj, obierz ze skórki, podziel na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je w kostkę, polej sokiem z cytryny i umieść na przygotowanym cieście. Całość wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30 minut.
- W czasie gdy ciasto znajduje się w piekarniku przygotuj budyń. Do rondelka wlej 2 szklanki mleka, a w trzeciej szklance napoju rozpuść cukier i oba budynie. Taką mieszankę wlej do gotującego się mleka, cały czas mieszaj. Po powstaniu gęstego budyniu zdejmij go z ognia i ostudź.
- Gdy masa będzie zimna dodaj do niej masło i całość dokładnie zmiksuj.
- Kiedy ciasto się wypiecze wyłóż na nie powstałą masę budyniową, a wierzch posyp pokruszonymi herbatnikami. Taki wypiek ostudź i umieść w lodówce.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl