Ciasta w naszych domach zakorzeniły się na dobre. Pieczenie ich na imprezy i przyjęcia jest już tradycją. Kultowe przepisy mogą się jednak przejeść, dlatego warto wspomóc się nowymi recepturami. To ciasto będzie świetnym zamiennikiem tradycyjnego jabłecznika. To istne cudo.
Fot. Shutterstock, photosimysia
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Placek z jabłkami. Idealny deser po wakacyjnym obiedzie
Szarlotka to wypiek, który w naszych domach jest tak długo, że nawet nie wiadomo, kiedy się pojawił. Ciasto to jest niezwykle aromatyczne dzięki słodkiej mieszance przypraw i odpowiednim proporcjom. Wykonuje się je na wszystkie rodzinne uroczystości, a także do niedzielnej kawy. Jednak okazuje się, że można zamienić ten kultowy wypiek na coś innego. Konkurencją dla klasycznego jabłecznika jest ciasto o nazwie trzy szklanki. Zastosowanie się do tytułowych trzech szklanek ze składnikami gwarantuje udany wypiek. Aby nie był on zbyt suchy, wierzch smaruje się masą budyniową i posypuje pokruszonymi herbatnikami.
REKLAMA
Przepis na ciasto "Trzy szklanki"
Składniki:
szklanka mąki pszennej,
szklanka drobnego cukru,
szklanka mleka,
pół kostki masła,
100 g kaszy manny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 jajka,
5 jabłek,
sok z połówki cytryny.
Składniki na masę budyniową:
2 budynie śmietankowe,
3 szklanki mleka,
4 łyżki cukru,
pół kostki masła,
pół opakowania herbatników.
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności zajmij się przygotowaniem ciasta. Białka oddziel od żółtek. Te pierwsze zmiksuj na puszystą masę, w trakcie dodawaj szklankę cukru. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, cały czas mieszając.
Do drugiej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia i ubite jajka. Wlej również roztopione pół kostki masła i szklankę mleka. Dokładnie wszystko wymieszaj za pomocą miksera.
Tak powstałe ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na kilka chwil.
W międzyczasie przygotuj jabłka. Owoce przemyj, obierz ze skórki, podziel na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je w kostkę, polej sokiem z cytryny i umieść na przygotowanym cieście. Całość wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30 minut.
W czasie gdy ciasto znajduje się w piekarniku przygotuj budyń. Do rondelka wlej 2 szklanki mleka, a w trzeciej szklance napoju rozpuść cukier i oba budynie. Taką mieszankę wlej do gotującego się mleka, cały czas mieszaj. Po powstaniu gęstego budyniu zdejmij go z ognia i ostudź.
Gdy masa będzie zimna dodaj do niej masło i całość dokładnie zmiksuj.
Kiedy ciasto się wypiecze wyłóż na nie powstałą masę budyniową, a wierzch posyp pokruszonymi herbatnikami. Taki wypiek ostudź i umieść w lodówce.