Zastosuj regułę trzech szklanek i zrób ciasto, które jest lepsze od szarlotki. Tak kremowe, że rozpływa się w ustach

Ciasta w naszych domach zakorzeniły się na dobre. Pieczenie ich na imprezy i przyjęcia jest już tradycją. Kultowe przepisy mogą się jednak przejeść, dlatego warto wspomóc się nowymi recepturami. To ciasto będzie świetnym zamiennikiem tradycyjnego jabłecznika. To istne cudo.
Zobacz wideo Placek z jabłkami. Idealny deser po wakacyjnym obiedzie

Szarlotka to wypiek, który w naszych domach jest tak długo, że nawet nie wiadomo, kiedy się pojawił. Ciasto to jest niezwykle aromatyczne dzięki słodkiej mieszance przypraw i odpowiednim proporcjom. Wykonuje się je na wszystkie rodzinne uroczystości, a także do niedzielnej kawy. Jednak okazuje się, że można zamienić ten kultowy wypiek na coś innego. Konkurencją dla klasycznego jabłecznika jest ciasto o nazwie trzy szklanki. Zastosowanie się do tytułowych trzech szklanek ze składnikami gwarantuje udany wypiek. Aby nie był on zbyt suchy, wierzch smaruje się masą budyniową i posypuje pokruszonymi herbatnikami. 

Przepis na ciasto "Trzy szklanki"

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka drobnego cukru,
  • szklanka mleka,
  • pół kostki masła,
  • 100 g kaszy manny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 5 jabłek,
  • sok z połówki cytryny.

Składniki na masę budyniową:

  • 2 budynie śmietankowe,
  • 3 szklanki mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • pół kostki masła,
  • pół opakowania herbatników.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności zajmij się przygotowaniem ciasta. Białka oddziel od żółtek. Te pierwsze zmiksuj na puszystą masę, w trakcie dodawaj szklankę cukru. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, cały czas mieszając.
  2. Do drugiej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia i ubite jajka. Wlej również roztopione pół kostki masła i szklankę mleka. Dokładnie wszystko wymieszaj za pomocą miksera.
  3. Tak powstałe ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na kilka chwil.
  4. W międzyczasie przygotuj jabłka. Owoce przemyj, obierz ze skórki, podziel na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je w kostkę, polej sokiem z cytryny i umieść na przygotowanym cieście. Całość wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30 minut.
  5. W czasie gdy ciasto znajduje się w piekarniku przygotuj budyń. Do rondelka wlej 2 szklanki mleka, a w trzeciej szklance napoju rozpuść cukier i oba budynie. Taką mieszankę wlej do gotującego się mleka, cały czas mieszaj. Po powstaniu gęstego budyniu zdejmij go z ognia i ostudź.
  6. Gdy masa będzie zimna dodaj do niej masło i całość dokładnie zmiksuj.
  7. Kiedy ciasto się wypiecze wyłóż na nie powstałą masę budyniową, a wierzch posyp pokruszonymi herbatnikami. Taki wypiek ostudź i umieść w lodówce.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: