-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciasto z rabarbarem w różnych odsłonach. Przepis z kruszonką, budyniem i bezą
Ciasto z rabarbarem w różnych odsłonach. Przepis z kruszonką, budyniem i bezą
Ciasto z rabarbarem to prawdziwy hit! Zwłaszcza w okresie lata, kiedy mamy dostęp do świeżego i pełnowartościowego rabarbaru. Z dodatkiem pysznej kawki lub herbaty będzie popisowym deserem na każdą okazję.
Ciasto z rabarbarem i budyniem – przepis, który warto wypróbować
Ciasto z rabarbarem i budyniem to połączenie idealne. Ciasto jest stosunkowo proste dlatego też z pełnym powodzeniem poradzą sobie z nim zarówno osoby początkujące jak i nieco bardziej zaawansowane kulinarnie. Przepis na pyszny rabarbarowy deser znajduje się poniżej.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- około 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 200 g masła
- pół opakowania cukru waniliowego
- około ¾ szklanki cukru
- 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
- odrobina soli
Składniki na nadzienie:
- pół kilograma dobrej jakości rabarbaru
- 2 budynie waniliowe
- 5 łyżek cukru
- połowa opakowania cukru wanilinowego
- około 3 szklanek mleka
Pozostałe składniki:
Wykonanie:
- Przygotuj formę.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Przygotuj ciasto.
- Przesiej mąkę. Połącz ją z solą, proszkiem do pieczenia, dwoma cukrami.
- Dodaj pokrojone, zimne masło.
- Masę rozdrabniaj, aż powstanie kruszonka.
- Rozdziel żółtka od białek. Dodaj żółtka i utwórz jednolitą masę. Uformuj z niej kulę i podziel na dwie części.
- Jedną część włóż do lodówki. Drugą rozwałkuj i pokrój na plastry. Wyłóż nimi formę.
- Spód podziurkuj widelcem.
- Wykonaj nadzienie.
- Ugotuj budyń. Odlej około ¾ szklanki mleka. Wymieszaj w niej dokładnie budyń. Resztę mleka zagotuj. Dołóż cukier zwykły i waniliowy.
- Umieść mieszaninę budyniową w mleku.
- Pamiętaj o energicznym mieszaniu. Gdy masa będzie jednolita i ugotowana zestaw z ognia.
- W międzyczasie przygotuj rabarbar. Umyj go dokładnie, osusz. Pozbądź się liści. Pokrój łodygi na plastry.
- Plastry ułóż na spód ciasta. Na rabarbar przelej gorący budyń. Na wierzchu umieść starte ciasto, które wcześniej umieściłeś w lodówce.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Zobacz wideo
Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju
Ciasto drożdżowe z rabarbarem z dodatkiem bezy
Ciasto z rabarbarem i bezą to dobra propozycja na weekend. Takie połączenie to nie lada gratka dla łasuchów! Oto przepis:
Składniki na ciasto:
- 50 g drożdży świeżych
- szklanka niepełna cukru
- 5 żółtek
- pół kilograma mąki
- 100 g masła
- 1 i ¼ szklanki mleka
Składniki na bezę:
- 5 białek jaja
- 300 g cukru
Składniki na nadzienie:
- 1 kg rabarbaru
- połowa szklanki soku z cytryny
- ¼ szklanki cukru
Wykonanie:
- Rozkrusz drożdże w miseczce.
- Dodaj 1 łyżeczkę cukru.
- Ucieraj, aż zmienią konsystencję na płynną.
- Dodaj ćwiartkę szklanki mleka.
- Dosyp łyżeczkę mąki.
- Całość wymieszaj, tak aby nie było grudek.
- Kiedy zaczyn wyrośnie, połącz go z mąką (wcześniej ją przesiej) za pomocą drewnianej łyżki.
- Przełóż masę do miksera.
- W oddzielnym naczyniu utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj masło i wyrabiaj do czasu, aż ciasto będzie sprężyste.
- Tak przygotowane ciasto przykryj i odłóż na godzinę – do wyrośnięcia.
- Wykonaj nadzienie.
- Oczyść rabarbar i umyj. Osusz i pokrój w paski. Posyp go cukrem. Odstaw na kilka minut. Później weź patelnię i podsmaż go wraz z sokiem cytrynowym.
- Przygotuj blaszkę. Rozłóż na niej ciasto. Na cieście umieść rabarbar. Nagrzej piekarnik. Piecz przez 30 minut w temperaturze 170 stopni.
- Wykonaj bezę. Białka ubij na sztywno. Możesz użyć odrobiny soli. Dodawaj stopniowo cukier, ciągle ubijając.
- Bezę umieść na upieczonym cieście. I piecz przez 10-15 minut.
Ciasta z rabarbarem i kruszonką – są chrupiące i rozpływają się w ustach!
Ciasta z rabarbarem i kruszonką to znakomity dodatek do kawy lub herbaty. Zwłaszcza gdy przyroda obdarza nas świeżymi rabarbarami. Przepis jest bardzo łatwy i zajmie tylko kilka chwil. Koniecznie go wypróbuj. Kruche ciasta z rabarbarem są znakomite w smaku! Przepis na ciasto znajduje się poniżej:
Składniki na ciasto:
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 jaja
- szklanka mąki pszennej
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki
- 80 g masła
- 100 g cukru
Pozostałe składniki:
- 600 g rabarbaru
- cukier puder
Wykonanie:
- Przygotuj kruszonkę. Rozpuść masło na małej patelni. Dodaj cukier, a następnie przesianą mąkę. Wszystko wymieszaj, zdejmij z patelni i przestudź.
- Wykonaj ciasto. Ubij na gładką masę masło z dodatkiem cukru pudru. Dodawaj stopniowo po żółtku, cały czas ubijając.
- Dodaj przesianą mąkę, połączoną z proszkiem do pieczenia.
- Wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
- Przelej masę do formy. Dodaj pokrojony rabarbar. Posyp kruszonką.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury około 180 stopni. Piecz przez godzinę.
- Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.
Zobacz też: Szarlotka nie ma szans z tym ciastem. Główny składnik to zapomniany owoc, który znajdziesz na krzakach