Ciasto z rabarbarem to prawdziwy hit! Zwłaszcza w okresie lata, kiedy mamy dostęp do świeżego i pełnowartościowego rabarbaru. Z dodatkiem pysznej kawki lub herbaty będzie popisowym deserem na każdą okazję.
istock / Malgorzata Relewicz
REKLAMA
REKLAMA
Ciasto z rabarbarem i budyniem – przepis, który warto wypróbować
Ciasto z rabarbarem i budyniem to połączenie idealne. Ciasto jest stosunkowo proste dlatego też z pełnym powodzeniem poradzą sobie z nim zarówno osoby początkujące jak i nieco bardziej zaawansowane kulinarnie. Przepis na pyszny rabarbarowy deser znajduje się poniżej.
Kiedy zaczyn wyrośnie, połącz go z mąką (wcześniej ją przesiej) za pomocą drewnianej łyżki.
Przełóż masę do miksera.
W oddzielnym naczyniu utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę.
Dodaj masło i wyrabiaj do czasu, aż ciasto będzie sprężyste.
Tak przygotowane ciasto przykryj i odłóż na godzinę – do wyrośnięcia.
Wykonaj nadzienie.
Oczyść rabarbar i umyj. Osusz i pokrój w paski. Posyp go cukrem. Odstaw na kilka minut. Później weź patelnię i podsmaż go wraz z sokiem cytrynowym.
Przygotuj blaszkę. Rozłóż na niej ciasto. Na cieście umieść rabarbar. Nagrzej piekarnik. Piecz przez 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Wykonaj bezę. Białka ubij na sztywno. Możesz użyć odrobiny soli. Dodawaj stopniowo cukier, ciągle ubijając.
Bezę umieść na upieczonym cieście. I piecz przez 10-15 minut.
Ciasta z rabarbarem i kruszonką – są chrupiące i rozpływają się w ustach!
Ciasta z rabarbarem i kruszonką to znakomity dodatek do kawy lub herbaty. Zwłaszcza gdy przyroda obdarza nas świeżymi rabarbarami. Przepis jest bardzo łatwy i zajmie tylko kilka chwil. Koniecznie go wypróbuj. Kruche ciasta z rabarbarem są znakomite w smaku! Przepis na ciasto znajduje się poniżej:
Składniki na ciasto:
200 g masła
200 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 jaja
szklanka mąki pszennej
Składniki na kruszonkę:
150 g mąki
80 g masła
100 g cukru
Pozostałe składniki:
600 g rabarbaru
cukier puder
Wykonanie:
Przygotuj kruszonkę. Rozpuść masło na małej patelni. Dodaj cukier, a następnie przesianą mąkę. Wszystko wymieszaj, zdejmij z patelni i przestudź.
Wykonaj ciasto. Ubij na gładką masę masło z dodatkiem cukru pudru. Dodawaj stopniowo po żółtku, cały czas ubijając.
Dodaj przesianą mąkę, połączoną z proszkiem do pieczenia.
Wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
Przelej masę do formy. Dodaj pokrojony rabarbar. Posyp kruszonką.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury około 180 stopni. Piecz przez godzinę.