Ciasto z rabarbarem w różnych odsłonach. Przepis z kruszonką, budyniem i bezą

Ciasto z rabarbarem to prawdziwy hit! Zwłaszcza w okresie lata, kiedy mamy dostęp do świeżego i pełnowartościowego rabarbaru. Z dodatkiem pysznej kawki lub herbaty będzie popisowym deserem na każdą okazję.

Ciasto z rabarbarem i budyniem – przepis, który warto wypróbować

Ciasto z rabarbarem i budyniem to połączenie idealne. Ciasto jest stosunkowo proste dlatego też z pełnym powodzeniem poradzą sobie z nim zarówno osoby początkujące jak i nieco bardziej zaawansowane kulinarnie. Przepis na pyszny rabarbarowy deser znajduje się poniżej.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • około 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 200 g masła
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • około ¾ szklanki cukru
  • 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
  • odrobina soli

Składniki na nadzienie:

  • pół kilograma dobrej jakości rabarbaru
  • 2 budynie waniliowe
  • 5 łyżek cukru
  • połowa opakowania cukru wanilinowego
  • około 3 szklanek mleka

Pozostałe składniki:

  • cukier puder

Wykonanie:

  • Przygotuj formę.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Przygotuj ciasto.
  • Przesiej mąkę. Połącz ją z solą, proszkiem do pieczenia, dwoma cukrami.
  • Dodaj pokrojone, zimne masło.
  • Masę rozdrabniaj, aż powstanie kruszonka.
  • Rozdziel żółtka od białek. Dodaj żółtka i utwórz jednolitą masę. Uformuj z niej kulę i podziel na dwie części.
  • Jedną część włóż do lodówki. Drugą rozwałkuj i pokrój na plastry. Wyłóż nimi formę.
  • Spód podziurkuj widelcem.
  • Wykonaj nadzienie.
  • Ugotuj budyń. Odlej około ¾ szklanki mleka. Wymieszaj w niej dokładnie budyń. Resztę mleka zagotuj. Dołóż cukier zwykły i waniliowy.
  • Umieść mieszaninę budyniową w mleku.
  • Pamiętaj o energicznym mieszaniu. Gdy masa będzie jednolita i ugotowana zestaw z ognia.
  • W międzyczasie przygotuj rabarbar. Umyj go dokładnie, osusz. Pozbądź się liści. Pokrój łodygi na plastry.
  • Plastry ułóż na spód ciasta. Na rabarbar przelej gorący budyń. Na wierzchu umieść starte ciasto, które wcześniej umieściłeś w lodówce.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Ciasto drożdżowe z rabarbarem z dodatkiem bezy

Ciasto z rabarbarem i bezą to dobra propozycja na weekend. Takie połączenie to nie lada gratka dla łasuchów! Oto przepis:

Składniki na ciasto:

  • 50 g drożdży świeżych
  • szklanka niepełna cukru
  • 5 żółtek
  • pół kilograma mąki
  • 100 g masła
  • 1 i ¼ szklanki mleka

Składniki na bezę:

  • 5 białek jaja
  • 300 g cukru

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg rabarbaru
  • połowa szklanki soku z cytryny
  • ¼ szklanki cukru

Wykonanie:

  1. Rozkrusz drożdże w miseczce.
  2. Dodaj 1 łyżeczkę cukru.
  3. Ucieraj, aż zmienią konsystencję na płynną.
  4. Dodaj ćwiartkę szklanki mleka.
  5. Dosyp łyżeczkę mąki.
  6. Całość wymieszaj, tak aby nie było grudek.
  7. Kiedy zaczyn wyrośnie, połącz go z mąką (wcześniej ją przesiej) za pomocą drewnianej łyżki. 
  8. Przełóż masę do miksera.
  9. W oddzielnym naczyniu utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę.
  10. Dodaj masło i wyrabiaj do czasu, aż ciasto będzie sprężyste.
  11. Tak przygotowane ciasto przykryj i odłóż na godzinę – do wyrośnięcia.
  12. Wykonaj nadzienie.
  13. Oczyść rabarbar i umyj. Osusz i pokrój w paski. Posyp go cukrem. Odstaw na kilka minut. Później weź patelnię i podsmaż go wraz z sokiem cytrynowym.
  14. Przygotuj blaszkę. Rozłóż na niej ciasto. Na cieście umieść rabarbar. Nagrzej piekarnik. Piecz przez 30 minut w temperaturze 170 stopni.
  15. Wykonaj bezę. Białka ubij na sztywno. Możesz użyć odrobiny soli. Dodawaj stopniowo cukier, ciągle ubijając.
  16. Bezę umieść na upieczonym cieście. I piecz przez 10-15 minut.

Ciasta z rabarbarem i kruszonką – są chrupiące i rozpływają się w ustach!

Ciasta z rabarbarem i kruszonką to znakomity dodatek do kawy lub herbaty. Zwłaszcza gdy przyroda obdarza nas świeżymi rabarbarami. Przepis jest bardzo łatwy i zajmie tylko kilka chwil. Koniecznie go wypróbuj. Kruche ciasta z rabarbarem są znakomite w smaku! Przepis na ciasto znajduje się poniżej:

Składniki na ciasto:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 jaja
  • szklanka mąki pszennej

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki
  • 80 g masła
  • 100 g cukru

Pozostałe składniki:

  • 600 g rabarbaru
  • cukier puder

Wykonanie:

  1. Przygotuj kruszonkę. Rozpuść masło na małej patelni. Dodaj cukier, a następnie przesianą mąkę. Wszystko wymieszaj, zdejmij z patelni i przestudź.
  2. Wykonaj ciasto. Ubij na gładką masę masło z dodatkiem cukru pudru. Dodawaj stopniowo po żółtku, cały czas ubijając.
  3. Dodaj przesianą mąkę, połączoną z proszkiem do pieczenia.
  4. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
  5. Przelej masę do formy. Dodaj pokrojony rabarbar. Posyp kruszonką.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury około 180 stopni. Piecz przez godzinę.
  7. Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.

Zobacz też: Szarlotka nie ma szans z tym ciastem. Główny składnik to zapomniany owoc, który znajdziesz na krzakach

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.