Z jednego ciasta przygotujesz pięć różnych wypieków. Zrób na zapas, by zawsze mieć gotową bazę do deseru

Chcesz być zawsze przygotowana na przybycie gości? W zamrażarce trzymaj idealne ciasto bazowe pod każdy deser. Jego zapas może uratować cię nie raz, a do tego z jego pomocą stworzysz wyśmienite, słodkie przekąski. Przepis jest banalnie prosty i przygotujesz go w mniej niż pół godziny.

Tarta z owocami, maślane ciasteczka lub budyniowe tartaletki. Z tego uniwersalnego ciasta przygotujesz całą masę obłędnie smacznych i słodkich deserów. Bazą oczywiście jest ciasto kruche, które można długimi tygodniami trzymać w zamrażarce. Dzięki temu przygotowanie deseru będzie o wiele szybsze oraz wymagać będzie mniej pracy. Co dokładnie przygotujesz z kruchego ciasta? Mamy pięć smacznych propozycji.

Zobacz wideo Kruche kwadraty z migdałami w karmelu

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 2 zimne jajka,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotuj pyszne kruche ciasto, a jego zapas trzymaj w zamrażarce

Mąkę oraz proszek do pieczenia należy przesiać przez sitko do głębokiego naczynia. Do suchych składników wkrawamy zimne masło, dodajemy schłodzone jajka prosto z lodówki oraz cukier. Całość miksujemy lub ugniatamy jak najszybciej. Podczas przygotowywania ciasta nie wolno go ocieplać, dlatego jeśli wyrabiamy ciasto dłońmi, warto schłodzić je pod zimną wodą. Gotowe, jednolite ciasto kruche wkładamy do foliowego woreczka lub owijamy w folię spożywczą i przekładamy do zamrażarki.

Kruchy placek ze śliwkami

Z kruchego ciasta można przygotować znakomity placek ze śliwkami. To jedno z prostszych rozwiązań, jednakże mniej pracy nie oznacza gorszego smaku. Wręcz przeciwnie, taki placek będzie smakował wyśmienicie, szczególnie z gałką lodów waniliowych. Ciasto kruche wystarczy cienko rozwałkować, ułożyć w formie do pieczenia i podpiec kilka minut w piekarniku. Następnie na wierzch wysypujemy śliwki oprószone cukrem, cynamonem oraz budyniem i ponownie pieczemy. Deser będzie gotowy w błyskawicznym tempie.

Budyniowe tartaletki z owocami

W tym przypadku ciasto kruche wałkujemy i wycinamy z niego kółka odpowiedniej wielkości, którymi wykładamy foremki na tartaletki. Ciasto zapiekamy, a po wystudzeniu nadziewamy przygotowanym wcześniej budyniem i dekorujemy wybranymi owocami. Wyśmienitym połączeniem będzie budyń śmietankowy z dodatkiem świeżych truskawek, lub budyń czekoladowy udekorowany słodkimi wiśniami. Tutaj ogranicza nas jedynie własna kreatywność.

Maślane ciastka z cukrem

Jeszcze prostsze rozwiązanie niż placek z śliwkami. Z rozwałkowanego ciasta kruchego wycinamy najróżniejsze kształty ciastek i ostrożnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto powinno być nieco grubsze, niż w przypadku tartaletek lub kruchego placka. Gotowe ciasteczka obsypujemy cukrem o grubej rafinadzie. Będą słodkie, kruche i idealne do popołudniowej kawy lub herbaty.

Słodka kruszonka do muffinek

Nigdy nie wyrzucaj resztek kruchego ciasta. Ścinki i pozostałości mogą przydać się w najmniej oczekiwanym momencie. Można przygotować z nich znakomitą kruszonkę. Będą idealnie pasować do muffinek z dodatkiem owoców. Zamrożony kawałek kruchego ciasta wystarczy zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać wierzch babeczek tuż przed włożeniem do piekarnika. Nie tylko będzie to smaczny dodatek, ale również niezwykle estetyczny element, który dopełni wygląd deseru.

Ciasto kruche na słono, czyli tarta ze szpinakiem

Kto powiedział, że ciasto kruche nadaje się jedynie do deserów? Z jego dodatkiem można przygotować znakomite przekąski na słono. Idealnym przykładem będzie przepyszna tarta ze szpinakiem i fetą. Wystarczy rozwałkować ciasto i ułożyć w formie do pieczenia, a na wierzch wyłożyć farsz przygotowany ze świeżego lub mrożonego szpinaku, śmietanki, fety, jajka oraz czosnku. Wytrawna wersja kruchego ciasta jest równie łatwa w przygotowaniu co słodkie warianty, a z pewnością zachwyci gości i domowników.

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.