-
Haps
-
Jak przygotować
- Sernik z przepisu szkolnej kucharki podbija rodzinne spotkania. "Jest wilgotny i nigdy nie opada"
Sernik z przepisu szkolnej kucharki podbija rodzinne spotkania. "Jest wilgotny i nigdy nie opada"
W serniku zakochane są miliony. To wypiek, który niezależnie od okazji zjadany jest najszybciej. Znalezienie idealnego przepisu na ten wypiek nie jest proste, lecz nam się udało. Spróbuj go zrobić, a nie pożałujesz.
Zobacz wideo Przepis na sernik zebra truskawkowo-kakaowy
Gdy myślimy o serniku przed oczami możemy zobaczyć puszystą masę, która po włożeniu do ust od razu się w nich rozpływa. Całość jest nie za sucha, nie za mokra, a w środku nie czuć grudek i kawałków niektórych składników. Oprócz smaku wyróżnia się nienagannym wyglądem, który urzeka każdego. Aby taki sernik zagościł nie tylko w naszych myślach, a także na stołach użyj tego przepisu. Szkolna kucharka robiła go dla swojej rodziny i zawsze powtarzała: Jest wilgotny, kremowy i puszysty. Nigdy nie opada.
Rosyjski sernik skubany wychodzi za każdym razem. Dlaczego tak go nazwano? Jego wierzch ozdobiony jest ciastem, które właśnie skubie się palcami. Dzięki temu nie tylko jest pyszny, ale też widowiskowy.
Przepis na sernik skubany
Składniki na spód
- 400 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 200 g masła,
- szczypta soli,
- pół szklanki drobnego cukru,
- 4 kopiaste łyżki kakao,
- 2 łyżki proszku do pieczenia.
Składniki na masę serową
- 1 kg twarogu z wiaderka,
- 5 jajek,
- 2 opakowanie budyniu waniliowego,
- 1,5 szklanki drobnego cukru,
- 2 łyżeczki esencji waniliowej,
- 4 łyżki śmietanki kremówki.
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta zacznij od przyrządzenia spodu. Mąkę przesiej do większej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dosyp cukier, kakao i sól, delikatnie zamieszaj.
- Do suchych składników wbij 2 jajka oraz wrzuć posiekane, miękkie masło. Wszystkie produkty dokładnie z sobą zagnieć. Najlepiej abyś użył do tego dłoni. Ciasto powinno być jednolite, pozbawione grudek. Tak przygotowane uformuj w kształt kuli, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 40 minut.
- W czasie gdy ciasto się chłodzi przygotuj masę serową. Do miski przenieś cały twaróg, wrzuć również oddzielone od białek 4 żółtka, wlej esencje waniliową. Całość energicznie zmiksuj.
- Do powstałej mieszanki wsyp drobny cukier i 2 opakowania budyniu. Ponownie wymieszaj.
- Pozostałe żółtko umieść w miseczce wraz ze śmietanką kremówką. Wymieszaj i odstaw.
- Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i podziel je na 2 części, jedna z nich musi być większa od drugiej. Większą częścią wylep spód wysmarowanej masłem blachy. Na tak przygotowane ciasto wylej masę serową, wyrównaj.
- Wierzch masy serowej posyp pozostałą częścią ciasta. Kawałki mogą być nierównomierne, chodzi o to, aby było ono skubane palcami.
- Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz je przez 20 minut. Po tym czasie wierzch posmaruj mieszanką żółtka i śmietanki. Ponownie wstaw je do piekarnika i piecz przez 30 minut.
- Gotowe ciasto pozostaw w wyłączonym urządzeniu do całkowitego przestudzenia.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl