Szarlotka nie ma szans z tym ciastem. Główny składnik to zapomniany owoc, który znajdziesz na krzakach

Wiosna jest dobrym okresem do odkopania zapomnianych przepisów na dania i desery, które jadło się kiedyś na potęgę. Takim przykładem jest ta receptura. Ciasto, które z niej wychodzi łączy w sobie wszystkie najlepsze smaki. Klasyczne przepisy nie mają z nim szans.
Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Wiosna jest czasem kiedy to wszystko budzi się do życia. Dodatkowo zaczynają pojawiać się rośliny, które obfite są w smaczne warzywa i owoce. Wykorzystanie sezonowych darów może więc dać nam dużo dobrego. Dzięki nim można wyczarować pyszności, które oczarują najbliższych. Przykładem deseru, w którym można wykorzystać to, co daje natura jest ciasto z agrestem. O tym owocu mało kto pamięta, a to wielki błąd. Jego smak można ciekawie połączyć, a owoce zatopione w cieście i przykryte bezą stają się jeszcze smaczniejsze. 

Przepis na ciasto z agrestem

Składniki na ciasto

  • pół kilo mąki krupczatki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ? szklanki cukru pudru lub drobnego cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • kostka masła,
  • 5 żółtek,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%.

Składniki na bezę

  • 5 białek,
  • 250 g cukru pudru,
  • opakowanie budyniu waniliowego.

Składniki dodatkowe

  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 800 g agrestu,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzenie wypieku zacznij od przygotowania ciasta. Mąkę przesiej do większej miski wraz z cukrem pudrem, dodaj cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Wszystkie suche składniki przemieszaj z sobą.
  2. Schłodzone masło zetrzyj na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do miski z mąką. Tak przygotowane produkty dokładnie z sobą zagnieć. Gdy będziesz robić to za pomocą dłoni, pod wpływem ciepłe masło zacznie się roztapiać, a masa będzie bardziej zwarta.
  3. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione zacznij stopniowo dodawać do niego żółtka. Dolej również śmietanę i ponownie całość wyrób. Tak przygotowaną masę podziel na dwie części. Jedna z nich powinna być większa od drugiej. Oba ciasta zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 45 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij większe ciasto i rozwałkuj je na wielkość posiadanej blachy. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie umieść w niej przygotowany placek. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz przez około 15 minut, tak aby tylko lekko się podpiekło.
  5. Agrest dokładnie przemyj pod bieżącą wodą i usuń ogonki. Możesz go również obrać ze skórki, jednak nie jest to konieczne. Tak przygotowane owoce wymieszaj z mąką ziemniaczaną i ułóż na wierzchu lekko podpieczonego spodu.
  6. Białka umieść w misce i ubij na sztywną pianę. Kolejnym krokiem jest dodanie cukru pudru i lekkie wymieszanie. Na koniec dodaj opakowanie budyniu waniliowego i ponownie zamieszaj. Tak przygotowaną pianę ułóż na owoce i wyrównaj.
  7. Drugą część ciasta wyjmij z lodówki, zetrzyj na tarce i posyp nią wierzch piany. Ciasto ponownie wstaw do gorącego piekarnika. Tym razem powinien mieć 150°C. Piecz całość przez około 60 minut.
  8. Po tym czasie wyjmij wypiek z urządzenia, odstaw do przestygnięcia i posyp cukrem pudrem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.