Kompot z rabarbaru – przepis, który warto znać
Przepis na przepyszny kompot z rabarbaru powinien znaleźć się w niezbędniku każdej mamy. Zwłaszcza wtedy, kiedy nasze pociechy nie przepadają za zdrowym jedzeniem. Zdecydowanie pomoże nam on w "przemycaniu" witamin.
Jak zrobić kompot z rabarbaru? Przepis znajduje się tutaj:
Składniki:
- 300 g rabarbaru
- 1 łyżka soku z cytryny
- litr wody
- 4 łyżki cukru + 1 łyżka cukru waniliowego (można użyć wanilii)
- kilka listków mięty
Wykonanie:
- Umyj dokładnie rabarbar. Odetnij wszystkie niepotrzebne liście.
- Następnie przejdź do pokrojenia go na kawałki.
- Weź garnek z grubym dnem.
- Wsyp do niego cukier.
- Następnie podgrzej delikatnie i poczekaj, aż zbrązowieje.
- Wlej wodę.
- Dalej wrzuć rabarbar do środka i wymieszaj.
- Tak smaż na małym ogniu przez około 2-3 minuty.
- W dalszym kroku wlej wodę i zagotuj.
- Zmniejsz ogień i wrzuć dodatkowo wanilię lub cukier waniliowy.
- Gotuj tak, aż rabarbar zmięknie.
- W końcowym etapie dodaj sok z cytryny.
- Po ugotowaniu odstaw go na kilka minut i przecedzić przez sitko.
- Przelej kompot do dzbanka.
- Opcjonalnie możesz dołożyć świeży rabarbar.
- Miętę dokładnie umyj i umieść w dzbanku.
- Kompot można podawać z kostkami lodu.
Kompot z rabarbaru i jabłek z pomarańczowo-miętową nutką
Kompot z rabarbaru i jabłek z dodatkiem pomarańczy i mięty jest mega odświeżający. Przepis sprawdzi się w upalne popołudnie. Jeżeli szukacie kompotu, który was orzeźwi i przede wszystkim ugasi pragnienie, to trafiliście doskonale. Poniżej babciny przepis na kompot z rabarbaru.
Kompot z rabarbaru – przepis babci krok po kroku
Składniki, które są nam potrzebne, to:
- 2 jabłka
- 5 łodyg rabarbaru
- kilka gałązek mięty
- 1 łyżeczka wanilii
- 1 pomarańcza
- łyżka cukru lub miodu
Wykonanie:
- Zagotuj wodę w garnku.
- Jabłka dokładnie umyj i pokrój na kawałki.
- To samo zrób z rabarbarem.
- Wrzuć owoce do garnka.
- Dodaj cukier lub miód oraz wanilie.
- Dodaj umytą i pokrojoną pomarańczę.
- Całość zagotuj.
- Kiedy rabarbar będzie miękki, odstaw i zdejmij z ognia.
- Kompot przelej przez sitko.
- Wlej do dzbanka.
- Podawaj ze świeżą miętą.
Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser
Kompot z rabarbaru na zimę - kompot z rabarbaru i truskawek do słoików
Kompot z rabarbaru na zimę dostarczy nam mnóstwa witamin. Mogłoby wydawać się, że przygotowanie kompotu na zimę jest bardzo wymagające i trudne. Jednak nic bardziej mylnego. Poniżej pokażemy wam proste i szybki przepis na kompot do słoika.
Kompot z rabarbaru i truskawek do słoików - przepis:
Składniki, które są nam potrzebne, to:
- Pół kilograma truskawek
- Pół kilograma rabarbaru
- 2 litry wody
- Pół kilograma cukru
Wykonanie krok po kroku:
- W pierwszej kolejności zajmij się przygotowaniem słoików.
- Należy je dokładnie umyć, wyparzyć i wysuszyć.
- Dalej przejdź do przygotowania owoców. Truskawki i rabarbar należy dokładnie obrać, umyć, pokroić i włożyć do słoików.
- Zagotuj wodę z cukrem.
- Przelej ją do słoików.
- Zakręć dokładnie i pasteryzuj przez 15 minut.
- Nasz kompot jest gotowy.
Kompot z rabarbaru - Thermomix
Kompot z rabarbaru można również przygotować z pomocą Thermomixa. Oto przepis:
Składniki:
- cukier - 3-4 łyżeczki
- woda - ok. 1 l
- świeży rabarbar 350 g
Przygotowanie:
- Podgrzewać cukier w Thermomixie przez cztery minuty - Varoma/mieszanie (obroty wsteczne)
- Następnie przygotować rabarbar. Należy umyć go i pokroić. Dodać do cukru i podgrzewać przez kolejne cztery minuty - 120st/mieszanie (obroty wsteczne)
- Na koniec dolać litr wody i całość gotować jeszcze cztery minuty - 98st/mieszanie (obroty wsteczne).
Zobacz też: Jak gotować szparagi, aby były odpowiednio miękkie i pyszne? Sprawdź, jak robi to Ania Starmach