Kompot z rabarbarem - jak zamknąć smak lata w słoiku? Oto wyjątkowe przepisy!

Kompot z rabarbarem to doskonały sposób na urozmaicenie rodzinnego obiadu. Nie ma nic lepszego aniżeli aromatyczny i świeży kompot z pysznego rabarbaru. Z pełnym powodzeniem zastąpi on ulubione napoje nawet najbardziej wybrednych smakoszy. W artykule znajdziesz kilka przepisów na wyśmienite kompoty wykonane na bazie rabarbaru.

Kompot z rabarbaru – przepis, który warto znać 

Przepis na przepyszny kompot z rabarbaru powinien znaleźć się w niezbędniku każdej mamy. Zwłaszcza wtedy, kiedy nasze pociechy nie przepadają za zdrowym jedzeniem. Zdecydowanie pomoże nam on w "przemycaniu" witamin.  

Jak zrobić kompot z rabarbaru? Przepis znajduje się tutaj: 

Składniki: 

  • 300 g rabarbaru 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • litr wody 
  • 4 łyżki cukru + 1 łyżka cukru waniliowego (można użyć wanilii) 
  • kilka listków mięty 

Wykonanie: 

  1. Umyj dokładnie rabarbar. Odetnij wszystkie niepotrzebne liście.  
  2. Następnie przejdź do pokrojenia go na kawałki. 
  3. Weź garnek z grubym dnem.  
  4. Wsyp do niego cukier. 
  5. Następnie podgrzej delikatnie i poczekaj, aż zbrązowieje.  
  6. Wlej wodę. 
  7. Dalej wrzuć rabarbar do środka i wymieszaj. 
  8. Tak smaż na małym ogniu przez około 2-3 minuty. 
  9. W dalszym kroku wlej wodę i zagotuj. 
  10. Zmniejsz ogień i wrzuć dodatkowo wanilię lub cukier waniliowy. 
  11. Gotuj tak, aż rabarbar zmięknie. 
  12. W końcowym etapie dodaj sok z cytryny. 
  13. Po ugotowaniu odstaw go na kilka minut i przecedzić przez sitko. 
  14. Przelej kompot do dzbanka. 
  15. Opcjonalnie możesz dołożyć świeży rabarbar.  
  16. Miętę dokładnie umyj i umieść w dzbanku.  
  17. Kompot można podawać z kostkami lodu. 

Kompot z rabarbaru i jabłek z pomarańczowo-miętową nutką 

Kompot z rabarbaru i jabłek z dodatkiem pomarańczy i mięty jest mega odświeżający. Przepis sprawdzi się w upalne popołudnie. Jeżeli szukacie kompotu, który was orzeźwi i przede wszystkim ugasi pragnienie, to trafiliście doskonale. Poniżej babciny przepis na kompot z rabarbaru.  

Kompot z rabarbaru – przepis babci krok po kroku 

Składniki, które są nam potrzebne, to: 

  • 2 jabłka 
  • 5 łodyg rabarbaru 
  • kilka gałązek mięty 
  • 1 łyżeczka wanilii 
  • 1 pomarańcza 
  • łyżka cukru lub miodu 

Wykonanie: 

  1. Zagotuj wodę w garnku. 
  2. Jabłka dokładnie umyj i pokrój na kawałki. 
  3. To samo zrób z rabarbarem. 
  4. Wrzuć owoce do garnka. 
  5. Dodaj cukier lub miód oraz wanilie. 
  6. Dodaj umytą i pokrojoną pomarańczę. 
  7. Całość zagotuj. 
  8. Kiedy rabarbar będzie miękki, odstaw i zdejmij z ognia. 
  9. Kompot przelej przez sitko.  
  10. Wlej do dzbanka. 
  11. Podawaj ze świeżą miętą. 
Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser

Kompot z rabarbaru na zimę - kompot z rabarbaru i truskawek do słoików 

Kompot z rabarbaru na zimę dostarczy nam mnóstwa witamin. Mogłoby wydawać się, że przygotowanie kompotu na zimę jest bardzo wymagające i trudne. Jednak nic bardziej mylnego. Poniżej pokażemy wam proste i szybki przepis na kompot do słoika. 

Kompot z rabarbaru i truskawek do słoików - przepis:

Składniki, które są nam potrzebne, to: 

  • Pół kilograma truskawek 
  • Pół kilograma rabarbaru 
  • 2 litry wody 
  • Pół kilograma cukru 

Wykonanie krok po kroku: 

  1. W pierwszej kolejności zajmij się przygotowaniem słoików. 
  2. Należy je dokładnie umyć, wyparzyć i wysuszyć. 
  3. Dalej przejdź do przygotowania owoców. Truskawki i rabarbar należy dokładnie obrać, umyć, pokroić i włożyć do słoików.
  4. Zagotuj wodę z cukrem. 
  5. Przelej ją do słoików. 
  6. Zakręć dokładnie i pasteryzuj przez 15 minut. 
  7. Nasz kompot jest gotowy.

Kompot z rabarbaru - Thermomix

Kompot z rabarbaru można również przygotować z pomocą Thermomixa. Oto przepis:

 Składniki:

  • cukier - 3-4 łyżeczki
  • woda - ok. 1 l
  • świeży rabarbar 350 g

Przygotowanie:

  1. Podgrzewać cukier w Thermomixie przez cztery minuty - Varoma/mieszanie (obroty wsteczne)
  2. Następnie przygotować rabarbar. Należy umyć go i pokroić. Dodać do cukru i podgrzewać przez kolejne cztery minuty - 120st/mieszanie (obroty wsteczne)
  3. Na koniec dolać litr wody i całość gotować jeszcze cztery minuty - 98st/mieszanie (obroty wsteczne).

Zobacz też: Jak gotować szparagi, aby były odpowiednio miękkie i pyszne? Sprawdź, jak robi to Ania Starmach

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.