Więcej przepisów sezonowych znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Na sezonowe warzywa i owoce wszyscy czekamy z utęsknieniem. Niestety często musimy liczyć się z tym, że ich ceny są wysokie. Wpływ na to mają zarówno moment w sezonie, podaż danego produktu (na to z kolei wpływa wysokość zbiorów, która podyktowana jest warunkami pogodowymi), jak i inflacja, która od dłuższego czasu jest w Polsce bardzo wysoka. Powoli zaczynamy przywykać, że drogie są truskawki, czereśnie czy szparagi. To samo jednak spotkało również rabarbar.
Czytelniczka "Faktu" przysłała redakcji zdjęcie rabarbaru zrobione w Lidlu. Cena za kilogram tego warzywa to 11,99 zł. Dziennikarze poszli sprawdzić, ile rabarbar kosztuje w innym dyskoncie, czyli w Biedronce. Okazało się, że tam cena jest taka sama.
Może się wydawać, że w porównaniu do truskawek za ponad 40 złotych i czereśni, na które trzeba teraz wydać nawet ponad 100 złotych, cena rabarbaru jest bardzo przystępna. Inaczej się jednak na to patrzy, gdy weźmie się pod uwagę cenę za kilogram tego warzywa jeszcze dwa lata temu. Jak sprawdził "Fakt", w 2021 roku w Lidlu i w Netto rabarbar kosztował 5,99 zł. Z kolei w Stokrotce można go było kupić nawet za 3,99 zł.
Sezonowe warzywo zdrożało również na rynku hurtowym. Jak podaje serwis warzywa.pl, rabarbar kosztuje w hurcie obecnie 7-8 złotych za kilogram. Tłumaczy to jednak faktem, że obecnie podaż produktu jest niska. Serwis zaznacza jednak, że ta tendencja może się zmienić w każdej chwili i rabarbar znów będzie kosztował 4-5 zł za kilogram. Byłyby to ceny podobne do zeszłorocznych. "Fakt" podaje, że w połowie maja 2022 różowe warzywo kosztowało ok. 3,50-4,50 zł.
Jeśli cena was nie odstraszyła i jednak zdecydowaliście się na kupienie rabarbaru, podpowiadamy wam, jak możecie go wykorzystać. Mimo że jest warzywem, to idealnie sprawdza się jako składnik ciast. Przepis na bardzo proste i bardzo szybkie ciasto z rabarbarem zaprezentował nasz szef kuchni Michał Toczyłowski. Cały proces przygotowania deseru zobaczycie na poniższym wideo:
Co będzie potrzebne, by zrobić ciasto z rabarbarem? Na liście składników, poza tym warzywem oczywiście, są też: mąka pszenna, jajka, cukier, masło, proszek do pieczenia, sól, jogurt grecki oraz skórka starta z trzech pomarańczy.
Źródło: fakt.pl, warzywa.pl, inf. własna