• Link został skopiowany

Wsyp do bulionu, zagotuj i dodaj ser. Tę pyszną zupę zrobisz w piętnaście minut

Każdy z nas miewa takie dni, kiedy najzwyczajniej nie mamy czasu lub ochoty stać przy garach godzinami, albo rodzina domaga się czegoś innego niż pomidorowa, czy krupnik. Mamy przepis, który będzie idealny na leniwe i intensywne dni. Jest kremowa, sycąca, a dodatek sera idealnie podkręca smak. Zagrzej bulion i wyjmij groszek z zamrażalnika. Kwadrans i masz luks-zupę.
Zupa z groszku
Fot. Shutterstock, HannaTor

Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nigdy nie miał takiego dnia, gdzie grawitacja kanapy była tak silna, że trudno było z niej wstać, a co dopiero zająć się gotowaniem obiadu. Na szczęście jesteśmy my i mamy w zanadrzu całkiem dużo szybkich, łatwych i oczywiście pysznych przepisów na kryzysowe obiady. Jeden z takich przepisów z chęcią dziś wam zaprezentujemy, a będzie to zupa krem z zielonego groszku. Jest naprawdę pyszna, robi się ją błyskawicznie a podana z grzankami lub chipsem z boczku prezentuje się doprawdy zacnie. Jak się zabrać za ten krem? Nie możesz zapomnieć o serze, w tym przypadku najlepiej sprawdzi się feta - najlepszy przyjaciel zielonych zup.

Zobacz wideo Zobacz przepis na vichyssoise - zupę na zimno z ziemniaków i pora

Błyskawiczna zupa dla zabieganych i leniwych. Jak zrobić krem z groszku? 

Składniki:

  • 1 litr dowolnego bulionu lub rosołu,
  • 500-600 g mrożonego groszku,
  • 1 mały por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 70 g sera feta,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • posiekany szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło,
  • grzanki lub chipsy z boczku do podania.

Zupa krem z zielonego groszku - sposób wykonania:

  1. Zacznij od zagrzania bulionu. W innym garnku rozgrzej łyżkę masła i dodaj posiekaną białą część pora. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  2. Całość chwilę podsmażaj, następnie wlej gorący bulion, dodaj groszek i pokrojoną na kawałki fetę. Kiedy groszek się ugotuje na miękko, zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
  3. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj śmietankę. Zupę krem z groszku podawaj z posiekanym szczypiorkiem oraz grzankami lub chipsami z boczku lub dojrzewającej wędliny.

Nie chcesz tracić czasu na gotowanie? Zawsze miej pod ręką słoik bulionu. Jeśli masz wolniejszą chwilę, zrób esencjonalny bulion na kościach, dowolnym mięsie lub po prostu podwójną porcję rosołu. Możesz go zawekować lub zamrozić. Dzięki temu wiele przepisów zrobisz szybciej o czas gotowania potrzebnego bulionu.

Więcej o: