Truskawki to jedne ze smaczniejszych owoców sezonowych. Zajadamy się nimi teraz na potęgę, jednak to doskonały moment, żeby zacząć przygotowywać z nich domowe przetwory. Wśród słoików króluje oczywiście dżem truskawkowy - prosty, słodki i wyśmienity w każdym szczególe.
Dżemy, marmolady i inne przetwory z owoców to smaczny kąsek, ale i luba nie jednej pani domu czy gospodarza. O tej porze roku warto zacząć już o ich przygotowaniu - to właśnie teraz na targach i rynkach królują słodkie owoce z Polski. Niska cena także zachęca, a werdykt jest prosty: póki wszystkie czynniki sprzyjają pora przygotować przetwory na zimę!
Jak zatem przygotować obłędny dżem z truskawek? Cały proces jest znacznie prostszy, niż mogłoby się to wydawać. Wystarczy zacząć od zakupu dorodnych, czerwonych i słodkich owoców. Później tylko wystarczy zadbać o kilka wyparzonych i wymytych słoików, a reszta dosłownie robi się sama! Dżem to bowiem trzy składniki - owoce, cukier oraz sok z limonki, który idealnie złagodzi słodycz i doda obłędnego, kwaskowatego posmaku.
Na wstępie należy przygotować soczyste truskawki, bez skaz, uszkodzeń i innych defektów. Potrzebujemy 2,5 kg owoców, 500 g cukru i jedną limonkę. To wystarczy, by przygotować kilka słoików idealnego, słodkiego przetworu. Nie trzeba żadnych konserwantów i żelfiksów - tu króluje prostota i babcina umiejętność!