Nie ma drugich tak pysznych racuchów. Mało kto dodaje ten składnik, a to błąd. Dzięki niemu są lepsze

O drożdżowych plackach pisaliśmy wielokrotnie, jednak w takiej wersji jeszcze ich nie było. Aby ich smak był lepszy, a konsystencja ciekawsza dodaj ten jeden składnik. To przysmak lata, który można podać w wielu wersjach. Wprost zakochasz się w tych racuchach.
Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Nie ma nic lepszego od zjedzenia smacznego i pożywnego dania. Taka potrawa nastraja nas na resztę dnia, a zapchany brzuch nie jest dla nas problemem. Aby zasmakować najlepszych letnich smaków wykorzystaj ten przepis na racuchy. Dzięki truskawkom nie tylko zdobędą oryginalny wygląd, a także ich smak będzie się wyróżniać. Przygotowane placki możesz polać owocowym musem lub obsypać cukrem pudrem.

Przepis na racuchy z truskawkami

Składniki na zaczyn drożdżowy

  • pół kostki świeżych drożdży,
  • łyżka drobnego cukru,
  • łyżka mąki pszennej,
  • pół szklanki podgrzanego mleka.

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki drobnego cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • łyżka masła,
  • szklanka ciepłego mleka.

Składniki dodatkowe

  • 300 g truskawek,
  • olej roślinny do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzanie racuchów zacznij od przygotowania zaczynu. Drożdże umieść w kubku, dodaj cukier i energicznie wymieszaj. Składniki powinny się rozpuścić i połączyć. Następnie dodaj ciepłe mleko i mąkę. Wymieszaj i odstaw do lekkiego wyrośnięcia.
  2. Teraz czas na przygotowanie ciasta. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i cukier waniliowy. Wbij również jajka, wlej podgrzane mleko i rozpuszczone w rondelku masło.
  3. Na koniec wlej wyrośnięty zaczyn i wymieszaj całość za pomocą miksera na wolnych obrotach lub łyżki. Ciasto powinno być gęste i jednolite. Wierzch miski przykryj czystą ścierką i odstaw na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
  4. Truskawki dokładnie umyj i pokrój je w plastry. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Za pomocą łyżki formuj na tłuszczu zgrabne placki. Na wierzchu każdego ułóż kawałki owoców.
  5. Racuchy smaż z dwóch stron do zarumienienia. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Wierzch posyp cukrem pudrem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: