Dżemy, marmolady i inne przetwory z owoców to w naszym kraju prawdziwe przysmaki. Trudno się zresztą dziwić, słodkie i aromatyczne owoce, które trafiają do słoików, można bowiem wykorzystać na różne sposoby. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciast, rogalików, czy naleśników. Dodatkowo, dzięki pasteryzacji, nie trzeba zjadać ich natychmiast. Będą świetnym substytutem sklepowych słodyczy w trakcie długich zimowych wieczorów.
Choć truskawki pojawiają się na sklepowych półkach nawet w lutym, dopiero w czerwcu można cieszyć się pełnią ich smaku. Wcześniej owoce te są sprowadzane do naszego kraju z zagranicy i wielu klientów twierdzi, że wcale nie smakują jeszcze... jak truskawki. Teraz na targach i rynkach można znaleźć już głównie owoce z Polski, co więcej, są one niezwykle słodkie. I choć najlepiej smakują świeże i soczyste, warto wykorzystać tegoroczną dość niską cenę truskawek i przygotować z nich smaczny dżem.
Jak zrobić dżem z truskawek? To niezwykle proste! Zacznij od dokładnego umycia owoców, a następnie je wyszypułkuj. Co więcej, wcale nie musisz pozbywać się zielonych "ogonków". Jeśli nie masz pomysłu, co z nich zrobić, wykorzystaj recepturę na smaczny napar.
Umyte i oczyszczone truskawki wrzuć do garnka. Możesz wcześniej pokroić na mniejsze kawałki lub delikatnie rozgnieść widelcem. Następnie dodaj cukier (jeśli robisz dżem z dwóch kilogramów truskawek, bo zazwyczaj tyle mieści się w kobiałce, dodaj kilogram słodzika) i wymieszaj z owocami.
Truskawki z cukrem gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając zawartość, by nie przywarła do dna garnka. Gdy owoce zgęstnieją, możesz zestawić garnek z ognia. Dżem z truskawek przełóż teraz do wyparzonych słoików, zakręć pokrywkę i odwróć słoiki do góry dnem. Odczekaj, aż do ostygnięcia zawartości słoików i gotowe.