Jak zrobić dżem truskawkowy bez mieszania? Będzie słodziutki i gesty dzięki temu urządzeniu

Latem wszyscy jak jedne mąż parzymy słoiki po majonezie i upychamy w nie pyszne dżemy. Jednak zanim zejdziemy do piwnicy i ułożymy w szeregi słoiczki z przetworami, warto wiedzieć, jak zrobić najlepszy dżem z truskawek. Dziś mamy dla was przepis, który niejedną babcię przyprawi o zawrót głowy. Dżem z piekarnika? Tak, to możliwe i do tego naprawdę łatwe.

Więcej sprytnych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli masz ochotę trochę pobawić się w robienie domowych przetworów, ale jednocześnie nie chcesz zbytnio się ceregielić i brudzić połowy kuchni, mamy dla ciebie przepis, który z pewnością wyśmienicie się sprawdzi. Jak zrobić najlepszy dżem truskawkowy bez ciągłego mieszania i nerwowego sprawdzania, czy aby na pewno się nie przypalił? Nawet nie wyciągaj wielkiego gara do wekowania z zakurzonych odmętów piwnicy - najlepszy dżem zrobisz w piekarniku. 

Dżem z piekarnika - zrobisz go łatwo i bez brudzenia w kuchni

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 0,5 kg cukru 
  • opcjonalnie łyżka cukru waniliowego

Dżem truskawkowy bez mieszania: sposób wykonania

  1. Truskawki dokładnie umyj, oderwij szypułki i pokrój na kawałki. Następnie włóż je do naczynia, zasyp cukrem i wymieszaj. 
  2. Truskawki pod wpływem cukru puszczą sok. Najlepiej odstawić je na całą dobę w chłodne miejsce, ale nie do lodówki. 
  3. Następnego dnia przygotuj duże naczynie żaroodporne lub brytfannę i przełóż truskawki. Możesz je dodatkowo przemieszać lub lekko zgnieść. 
  4. Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni. Zapiekaj truskawki przez ok. 5 godzin. Po tym czasie powstanie gęsty, pyszny dżem. 
  5. Przygotuj małe, wyparzone słoiczki i przelej do nich gorący dżem. Następnie szczelnie je zakręć i  odwróć do góry denkami, by zakrętki się zassały. Pozostaw w ciepłym miejscu do całkowitego ostygnięcia. 

Jeśli chcesz podkręcić smak dżemu truskawkowego, dodaj do owoców odrobinę cynamonu. Będą smakować jeszcze lepiej, a przyprawa w połączeniu z cukrem sprawi, że owoce szybciej puszczą sok i dżem wyjdzie delikatniejszy. 

Więcej o: