Więcej sprytnych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli masz ochotę trochę pobawić się w robienie domowych przetworów, ale jednocześnie nie chcesz zbytnio się ceregielić i brudzić połowy kuchni, mamy dla ciebie przepis, który z pewnością wyśmienicie się sprawdzi. Jak zrobić najlepszy dżem truskawkowy bez ciągłego mieszania i nerwowego sprawdzania, czy aby na pewno się nie przypalił? Nawet nie wyciągaj wielkiego gara do wekowania z zakurzonych odmętów piwnicy - najlepszy dżem zrobisz w piekarniku.
Dżem z piekarnika - zrobisz go łatwo i bez brudzenia w kuchni
Składniki:
- 2 kg truskawek
- 0,5 kg cukru
- opcjonalnie łyżka cukru waniliowego
Dżem truskawkowy bez mieszania: sposób wykonania
- Truskawki dokładnie umyj, oderwij szypułki i pokrój na kawałki. Następnie włóż je do naczynia, zasyp cukrem i wymieszaj.
- Truskawki pod wpływem cukru puszczą sok. Najlepiej odstawić je na całą dobę w chłodne miejsce, ale nie do lodówki.
- Następnego dnia przygotuj duże naczynie żaroodporne lub brytfannę i przełóż truskawki. Możesz je dodatkowo przemieszać lub lekko zgnieść.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni. Zapiekaj truskawki przez ok. 5 godzin. Po tym czasie powstanie gęsty, pyszny dżem.
- Przygotuj małe, wyparzone słoiczki i przelej do nich gorący dżem. Następnie szczelnie je zakręć i odwróć do góry denkami, by zakrętki się zassały. Pozostaw w ciepłym miejscu do całkowitego ostygnięcia.
Jeśli chcesz podkręcić smak dżemu truskawkowego, dodaj do owoców odrobinę cynamonu. Będą smakować jeszcze lepiej, a przyprawa w połączeniu z cukrem sprawi, że owoce szybciej puszczą sok i dżem wyjdzie delikatniejszy.