Przetwory z pomidorów goszczą w większości spiżarni. Domowy przecier pomidorowy wykorzystywany jest często w kuchni jako np. baza do sosów. Jest to bardzo prosty przepis, który warto wprowadzić do swojego domowego menu. Jak zrobić domowy przecier pomidorowy? Będziesz potrzebować:
Pomidory należy sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórki. Pokroić i usunąć środki z pomidorów — potrzebny będzie sam miąższ. Uzyskane w ten sposób pomidory włóż do garnka, a następnie gotuj przez ok. 10-15 minut. Po upływie tego czasu przetrzyj pomidory przez sitko do drugiego garnka. Dodaj sól i cukier. Zagotuj, aby odparować wodę. Domowy przecier pomidorowy powinien być gęsty. Gdy będzie gotowy, przełóż go do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknij. Pasteryzuj przez ok. 10 minut.
Chcesz uniknąć pasteryzacji, ale zależy Ci, aby zrobić pyszny przecier pomidorowy? Przepis na przecier pomidorowy bez pasteryzacji jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Lista składników, jakich będziesz potrzebować, jest krótka. Są to:
Pomidory sparz wrzątkiem, dzięki czemu łatwiej będzie zdjąć z nich skórki. Pomidory pokrój w kawałki i umieść w dużym garnku. Jeżeli przeszkadzają Ci gniazda nasienne, możesz je usunąć, ale nie ma takiej konieczności. Możesz również zgnieść pomidory za pomocą np. tłuczka do ziemniaków. Do garnka z pomidorami dodaj sól i zagotuj. Gotuj do momentu, aż sos uzyska pożądaną przez Ciebie konsystencję. Pod koniec zblenduj masę i przełóż do przygotowanych wcześniej słoików. Słoiki z przecierem pomidorowym ułóż na ręczniku, wieczkami do domu i szczelnie owiń. Pozostaw tak na ok. 2 dni. Po tym czasie możesz przenieść słoiki do spiżarni.
Zastanawiasz się, jak wykorzystać pomidory koktajlowe? Przetwory, jakie możesz z nich zrobić, to np. pomidory koktajlowe z miodem i rozmarynem. Lista składników:
Pomidorki umyj pod bieżącą wodą i umieść w dużym słoiku. Do słoika dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki cytrynę i rozmaryn — wystarczą dwie gałązki. Czosnek obierz z łupinek, pokrój na mniejsze kawałki i również włóż do słoika. Przygotuj zalewę do pomidorów koktajlowych. Przetwory zimowe najczęściej przygotowuje się w oparciu o zalewę z dodatkiem soli. W naszym przypadku oprócz soli dodamy także miód. W ciepłej wodzie rozpuść sól, następnie dolej nieco chłodniejszej wody i dodaj miód. Całość bardzo dokładnie wymieszaj i powstałą w ten sposób zalewą zalej słoik z pomidorami. Pomidory koktajlowe z miodem i rozmarynem powinny być gotowe już po upływie ok. 1-2 tygodni.
Dżem z zielonych pomidorów to kolejna propozycja na przetwory z pomidorów na zimę. Na rynku dostępnych jest kilka odmian pomidorów o zielonym zabarwieniu. Można je wykorzystać do przygotowania ciekawego i być może nieco ekstrawaganckiego dżemu o zielonym zabarwieniu. Potrzebne składniki:
Pomidory umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój na kawałki. Umieść w garnku. Przygotuj cytryny: sparz je wrzątkiem i dokładnie osusz. Zetrzyj skórkę bezpośrednio do garnka, a następnie wyciśnij także sok. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez ok. 3 godziny. Po tym czasie przetrzyj dżem przez sitko do drugiego garnka. Dodaj cukier i smaż do czasu, aż dżem osiągnie odpowiednio gęstą konsystencję. Gorący przełóż do wyparzonych słoiczków i odstaw do ostygnięcia.
Co powiesz na przetwory z pomidorów na zimę w zimowej odsłonie? Może skusisz się na pomidory "w płatkach śniegu", nazywane tak żartobliwie od charakterystycznej posypki z czosnku, która w słoikach wygląda jak śnieg? Do przepisu najlepiej użyj pomidorków koktajlowych. Pomidory umyj, osusz i umieść w słoikach. Wolne przestrzenie wypełnij gorącą wodą i odstaw na ok. 20 minut. W tym czasie przygotuj czosnek. Umieść kilka ząbków czosnku w naczyniu i rozdrobnij je za pomocą blendera. Kolejnym krokiem, jest zlanie wody ze słoików z pomidorami do rondelka. Do każdego słoika wsyp kilka ziaren pieprzu czarnego oraz kilka ziaren gorczycy, a następnie dodaj czosnek. W dalszej kolejności, do słoików dodaj po łyżce octu oraz zalewę. Do jej przygotowania użyj wcześniej zlanej wody, zagotowując ją z dodatkiem cukru i soli. Słoiki szczelnie zamknij i odstaw.
Zobacz też: Przez ten błąd zapomnisz o dorodnych pomidorach, a plony będą marne. Odpowiedź znajdziesz w liściach