Fasolka szparagowa z bułką tartą - dodatek do obiadu, którego nie może zabraknąć

Fasolka szparagowa z bułką tartą to przysmak, który wielu z nas pamięta z czasów dzieciństwa. Na szczęście potrawa wraca do łask. Niezależnie od wydania smakuje wybornie. Poznajcie przepisy na fasolkę szparagową z dodatkiem bułki tartej.

Jak zrobić fasolkę szparagową z bułką tartą? To prostsze niż może się wydawać!

Jak zrobić fasolkę szparagową z bułką tartą? Przyrządzenie fasolki może być problematyczne nie tylko ze względu na sam proces prawidłowego ugotowania. Większości trudność sprawia przygotowanie bułki tartej. Jednak nie jest to trudne! Przekonajcie się o tym sami. Fasolka znakomicie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub ciepła kolacja. Z powodzeniem zastąpi też np. ziemniaki w sałatce

Fasolka szparagowa z bułką tartą i masłem - łatwy przepis

Fasolka szparagowa z bułką tartą i masłem można przyrządzić na wiele sposobów. Poniżej podajemy jeden z pierwszych wariantów. Oto pierwsza receptura:

Fasolka szparagowa z bułką tartą - przepis:

Składniki:

  • 350 g fasolki szparagowej żółtej bądź zielonej
  • 3 łyżeczki masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól

Wykonanie:

  1. Fasolkę dokładnie oczyść. Następnie pozbądź się końcówek.
  2. Opłucz dokładnie.
  3. Umieść fasolkę w garnku. Zalej wodą. Posól do smaku.
  4. Następnie ugotuj fasolkę do miękkości. Przecedź.
  5. Ugotowaną fasolkę pokrój na mniejsze słupki.
  6. Weź patelnię. Rozpuść na patelni masło.
  7. Dodaj fasolkę. Posyp bułką tartą. Podsmaż do czasu, aż się zarumieni.
Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Fasolka szparagowa żółta z bułką tartą i jajkiem - pomysł na ciepły posiłek

Fasolka szparagowa żółta z bułką tartą i jajkiem jest wersją niezbyt popularną. A szkoda! Potrawa może z powodzeniem wystąpić w roli śniadania. Sprawdzi się zwłaszcza w okresie letnim. Poniżej znajdziesz prosty przepis. 

Fasolka szparagowa z bułką tartą i jajkiem - jak zrobić?

Jak zrobić fasolkę szparagową z bułką tartą i jajkiem? Oto sprawdzony przepis:

Składniki:

  • pół kilograma fasolki szparagowej żółtej
  • 2 jaja
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Umyj fasolkę, odetnij końcówki.
  2. Ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź.
  3. Później odstaw do przestudzenia.
  4. Dalej pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Masło wrzuć na patelnię, wsyp bułkę tartą. Lekko podsmaż do zarumieniania. Dalej dodaj fasolkę. Na końcu wbij jajka i wymieszaj.
  6. Smaż, aż jajka będą gotowe. Dopraw solą i pieprzem.

Fasolka szparagowa z bułką tartą - kcal. Ile danie ma kalorii?

Fasolka szparagowa z bułką tartą będzie miała różną wartość kcal. Będzie to uwarunkowane przede wszystkim od tego, jaką ilość tłuszczu umieścimy w potrawie. Przeciętnie jest to około 225 kcal w porcji 250 g.

Fasolka szparagowa to istny klasyk polskiej kuchni. Prosta w przygotowaniu, a wyborna w smaku. Fasolkę można spożywać samodzielnie lub traktować jako dodatek do obiadu. Znakomicie komponuje się ona z mięsem, warzywami, czy też np. jajkiem sadzonym.

Zobacz też: Zupa z młodego czosnku. Przepis Magdy Gessler i nie tylko. Dzięki niej uda Ci się zaskoczyć gości

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.