Znudziła ci się fasolka szparagowa z bułką? Wypróbuj ją w tej wersji. To będzie prawdziwa orientalna uczta

Nadeszło lato, czyli idealny czas na warzywa sezonowe. Ostatnio na straganach ponownie króluje fasolka szparagowa, za której smakiem nie sposób nie tęsknić w trakcie długich, zimowych miesięcy. Trudno jednak zmusić się do jedzenia jej po raz kolejny w tym samym wydaniu, obsypanej smażoną bułką tartą. Z pomocą na nudę przychodzi przepis na wyjątkową fasolkę w wersji orientalnej. Smakuje jak niebo w gębie.

Fasolka szparagowa po chińsku to prawdziwa orientalna uczta dla podniebienia. Choć składników i krojenia jest więcej, niż przy szybkiej wersji z bułką tartą, to wrażenia smakowe są na znacznie wyższym poziomie. Tym zdrowym, wegetariańskim daniem zaskoczysz wszystkich, a goście będą wyrywali sobie przepis z rąk. Więcej pysznych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo

Składniki:

  • 0,5 kg fasolki szparagowej,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 papryka zielona,
  • 3-4 duże pomidory,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 cebule białe,
  • pół główki kapusty pekińskiej,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 200 g makaronu udon,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki sosu ostrygowego,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 5 łyżek zimnej wody,
  • 150 ml gorącej wody,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 łyżeczki papryki ostrej,
  • olej sezamowy do smażenia,
  • 3 łyżki ziaren sezamu,
  • sól i pieprz.

Wyśmienita fasolka po chińsku. Ten składnik jest tu konieczny

Przygotowanie tego orientalnego dania warto zacząć od pokrojenia potrzebnych składników. Fasolkę dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą, a następnie odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki (np. na pół). Cebulę obieramy i szatkujemy w piórka, papryki również kroimy w cienkie paski, a czosnek przeciskamy przez praskę. Łodygi selera z kolei kroimy w cienkie plastry, a kapustę drobno siekamy. W głębokim garnku, lub w woku rozgrzewamy olej sezamowy i smażymy wszystkie warzywa wspólnie. Doprawiamy je sosem sojowym i cały czas mieszamy, by nie przywarły do dna. 

W międzyczasie przygotowujemy sobie 150 ml wrzątku, w którym rozpuszczamy cukier oraz dodajemy sos ostrygowy. Taką mieszankę wlewamy po około 5-8 minutach od początku smażenia do garnka i dusimy warzywa pod przykryciem przez około 10 minut, doprawiając uprzednio solą, pieprzem i papryką ostrą. Po tym czasie dorzucamy do garnka pokrojone w drobną kostkę pomidory i dusimy kolejne 5 minut. W tym czasie należy przygotować roztwór mąki ziemniaczanej z zimną wodą. Wlewamy ją do gotującej się fasolki po chińsku i mieszamy dokładnie, czekając, aż sos zacznie gęstnieć. Gdy tylko się to stanie, zdejmujemy danie z ognia. Podajemy z dodatkiem makaronu udon, który należy przygotować według instrukcji na opakowaniu. Przed podaniem, fasolkę po chińsku dekorujemy podprażonymi ziarnami sezamu oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA