Fasolka szparagowa po chińsku to prawdziwa orientalna uczta dla podniebienia. Choć składników i krojenia jest więcej, niż przy szybkiej wersji z bułką tartą, to wrażenia smakowe są na znacznie wyższym poziomie. Tym zdrowym, wegetariańskim daniem zaskoczysz wszystkich, a goście będą wyrywali sobie przepis z rąk. Więcej pysznych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przygotowanie tego orientalnego dania warto zacząć od pokrojenia potrzebnych składników. Fasolkę dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą, a następnie odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki (np. na pół). Cebulę obieramy i szatkujemy w piórka, papryki również kroimy w cienkie paski, a czosnek przeciskamy przez praskę. Łodygi selera z kolei kroimy w cienkie plastry, a kapustę drobno siekamy. W głębokim garnku, lub w woku rozgrzewamy olej sezamowy i smażymy wszystkie warzywa wspólnie. Doprawiamy je sosem sojowym i cały czas mieszamy, by nie przywarły do dna.
W międzyczasie przygotowujemy sobie 150 ml wrzątku, w którym rozpuszczamy cukier oraz dodajemy sos ostrygowy. Taką mieszankę wlewamy po około 5-8 minutach od początku smażenia do garnka i dusimy warzywa pod przykryciem przez około 10 minut, doprawiając uprzednio solą, pieprzem i papryką ostrą. Po tym czasie dorzucamy do garnka pokrojone w drobną kostkę pomidory i dusimy kolejne 5 minut. W tym czasie należy przygotować roztwór mąki ziemniaczanej z zimną wodą. Wlewamy ją do gotującej się fasolki po chińsku i mieszamy dokładnie, czekając, aż sos zacznie gęstnieć. Gdy tylko się to stanie, zdejmujemy danie z ognia. Podajemy z dodatkiem makaronu udon, który należy przygotować według instrukcji na opakowaniu. Przed podaniem, fasolkę po chińsku dekorujemy podprażonymi ziarnami sezamu oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!