Kotlety mielone to jedna z klasycznych potraw, którą można podawać na wiele różnych sposobów. Jak je przyrządzić, aby smakowały wyśmienicie? Przede wszystkim warto pamiętać, że bułkę, którą dodaje się do masy najlepiej jest namaczać w mleku, a nie w wodzie. Dzięki temu kotlety będą o wiele bardziej delikatne i puszyste. Poza tym nie wolno zapomnieć o kilku ważnych składnikach.
Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego
Przepis na mielone. Z tymi dodatkami wyjdą po prostu wyśmienite
Do przyrządzenia kotletów mielonych niezbędne będą jajka, mleko oraz przyprawy takie jak sól, pieprz i zioła prowansalskie. Dodatkowego smaku nada im posiekana natka pietruszki.
Składniki:
- kilogram mielonego mięsa wołowego,
- dwa jajka,
- bułka namoczona w mleku,
- zioła prowansalskie,
- sól i pieprz,
- cebula,
- pęczek pietruszki,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
Gotowe kotlety najlepiej jest podawać bezpośrednio po usmażeniu
Przygotowanie:
- Namocz bułkę w mleku. Natkę pietruszki umyj, posiekaj, a cebulę obierz z łupin, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni.
- Wymieszaj mielone mięso z namoczoną bułką, cebulą dodaj do nich jajka, sól, pieprz, posiekaną pietruszkę i zioła prowansalskie. Wyrabiaj masę tak długo, aż stanie się jednolita i składniki połączą się ze sobą.
- Podziel masę na osiem równych części, uformuj kotlety i obtocz je z każdej strony w bułce tartej.
- Rozgrzej olej na patelni. Układaj kotlety na patelni i smaż z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Kotlety najlepiej jest podawać bezpośrednio po ich przygotowaniu.
Z czym podawać kotlety mielone? Tę potrawę warto łączyć z różnymi surówkami, np. z mizerią, buraczkami albo gotowaną marchewką z masłem i bułką tartą. Poza tym sprawdzą się tradycyjne gotowane ziemniaki, kasze oraz sosy, np. grzybowy. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl