• Link został skopiowany

Dobry przepis na mielone? Zrób je w ten sposób, a wyjdą idealnie pulchne i będą miały wyśmienity smak

Przedstawiamy wyjątkowy przepis na mielone, z którym będzie można przygotować przepyszny, tradycyjny obiad. Do ich przyrządzenia nie potrzeba wielu składników, a smak sprawi, że każdy będzie sięgał po dokładkę.
Mięso mielone (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Angele J/Pexels

Kotlety mielone to jedna z klasycznych potraw, którą można podawać na wiele różnych sposobów. Jak je przyrządzić, aby smakowały wyśmienicie? Przede wszystkim warto pamiętać, że bułkę, którą dodaje się do masy najlepiej jest namaczać w mleku, a nie w wodzie. Dzięki temu kotlety będą o wiele bardziej delikatne i puszyste. Poza tym nie wolno zapomnieć o kilku ważnych składnikach.

Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego

Przepis na mielone. Z tymi dodatkami wyjdą po prostu wyśmienite

Do przyrządzenia kotletów mielonych niezbędne będą jajka, mleko oraz przyprawy takie jak sól, pieprz i zioła prowansalskie. Dodatkowego smaku nada im posiekana natka pietruszki.

Składniki:

  • kilogram mielonego mięsa wołowego,
  • dwa jajka,
  • bułka namoczona w mleku,
  • zioła prowansalskie,
  • sól i pieprz,
  • cebula,
  • pęczek pietruszki,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Gotowe kotlety najlepiej jest podawać bezpośrednio po usmażeniu

Przygotowanie:

  1. Namocz bułkę w mleku. Natkę pietruszki umyj, posiekaj, a cebulę obierz z łupin, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni.
  2. Wymieszaj mielone mięso z namoczoną bułką, cebulą dodaj do nich jajka, sól, pieprz, posiekaną pietruszkę i zioła prowansalskie. Wyrabiaj masę tak długo, aż stanie się jednolita i składniki połączą się ze sobą. 
  3. Podziel masę na osiem równych części, uformuj kotlety i obtocz je z każdej strony w bułce tartej.
  4. Rozgrzej olej na patelni. Układaj kotlety na patelni i smaż z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Kotlety najlepiej jest podawać bezpośrednio po ich przygotowaniu.

Z czym podawać kotlety mielone? Tę potrawę warto łączyć z różnymi surówkami, np. z mizerią, buraczkami albo gotowaną marchewką z masłem i bułką tartą. Poza tym sprawdzą się tradycyjne gotowane ziemniaki, kasze oraz sosy, np. grzybowy. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: