Szukasz pomysłu na deser? Takie cudeńka mają nieziemski smak i są dziecinnie proste w przygotowaniu

Sezon na truskawki w pełni, dlatego warto przyrządzić z nich coś wspaniałego. Miniaturowe tarty zasmakują każdemu, kto uwielbia te słodkie owoce. Sprawdzą się doskonale jako dodatek do kawy lub poobiedni deser.

Jak wykorzystać sezonowe owoce? Świetnym rozwiązaniem będzie przygotowanie mini tart z truskawkami. Te niewielkie słodkie przysmaki przyniosą wiele radości każdemu, kto po nie sięgnie. Wyglądają przepięknie, a smakują jeszcze lepiej!

Zobacz wideo Beata Kozidrak wyznała: Graliśmy z playbacku, taśma stanęła

Mini tarty z truskawkami. Przepis na słodkie łakocie o wyjątkowym smaku

Składniki:

Na spody:

  • szklanka mąki pszennej tortowej,
  • pół kostki schłodzonego masła,
  • jedna trzecia szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • żółtko,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Na krem:

  • szklanka mleka,
  • szklanka śmietanki kremówki,
  • pięć żółtek,
  • pół szklanki drobnego cukru
  • dwie łyżki mąki pszennej,
  • dwie łyżki mąki ziemniaczanej.

Do dekoracji:

  • ćwierć kilograma świeżych truskawek.

Jak zrobić mini tarty z truskawkami? To bardzo proste i nie zajmie wiele czasu

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę pszenną do miski.
  2. Odmierz cukier, dodaj do niego cukier waniliowy i sól. Wsyp wszystko do mąki. 
  3. Masło pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Zagniataj ciasto. Dodaj żółtko, zagniataj dalej i uformuj z ciasta kulę. Następnie schowaj przygotowaną masę do lodówki na około pół godziny.
  4. W tym czasie przygotuj foremki na mini tarty. 
  5. Po wyjęciu ciasta z lodówki podziel ciasto na mniejsze części, rozwałkuj je i wyłóż nimi foremki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około dziesięć minut.
  6. Gotowe tarty udekoruj kremem i truskawkami.

Jak zrobić krem do mini tart? Wystarczy podgrzać śmietankę kremówkę z mlekiem, żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, kremową masę i dodać do niej przesianą mąkę ciągle miksując całość. Gorące mleko ze śmietanką należy dodać do masy z żółtek i dokładnie mieszać, aby powstał gładki krem. Masę należy ponownie podgrzać i mieszać do momentu, aż krem zgęstnieje. Na koniec można wypełniać gotowe minitarty kremem i truskawkami. Przed podaniem deser powinno się schłodzić w lodówce. Smacznego! 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.