Jak wykorzystać sezonowe owoce? Świetnym rozwiązaniem będzie przygotowanie mini tart z truskawkami. Te niewielkie słodkie przysmaki przyniosą wiele radości każdemu, kto po nie sięgnie. Wyglądają przepięknie, a smakują jeszcze lepiej!
Zobacz wideo Beata Kozidrak wyznała: Graliśmy z playbacku, taśma stanęła
Mini tarty z truskawkami. Przepis na słodkie łakocie o wyjątkowym smaku
Składniki:
Na spody:
- szklanka mąki pszennej tortowej,
- pół kostki schłodzonego masła,
- jedna trzecia szklanki drobnego cukru do wypieków,
- żółtko,
- łyżka cukru waniliowego,
- szczypta soli.
Na krem:
- szklanka mleka,
- szklanka śmietanki kremówki,
- pięć żółtek,
- pół szklanki drobnego cukru
- dwie łyżki mąki pszennej,
- dwie łyżki mąki ziemniaczanej.
Do dekoracji:
- ćwierć kilograma świeżych truskawek.
Jak zrobić mini tarty z truskawkami? To bardzo proste i nie zajmie wiele czasu
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę pszenną do miski.
- Odmierz cukier, dodaj do niego cukier waniliowy i sól. Wsyp wszystko do mąki.
- Masło pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Zagniataj ciasto. Dodaj żółtko, zagniataj dalej i uformuj z ciasta kulę. Następnie schowaj przygotowaną masę do lodówki na około pół godziny.
- W tym czasie przygotuj foremki na mini tarty.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki podziel ciasto na mniejsze części, rozwałkuj je i wyłóż nimi foremki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około dziesięć minut.
- Gotowe tarty udekoruj kremem i truskawkami.
Jak zrobić krem do mini tart? Wystarczy podgrzać śmietankę kremówkę z mlekiem, żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, kremową masę i dodać do niej przesianą mąkę ciągle miksując całość. Gorące mleko ze śmietanką należy dodać do masy z żółtek i dokładnie mieszać, aby powstał gładki krem. Masę należy ponownie podgrzać i mieszać do momentu, aż krem zgęstnieje. Na koniec można wypełniać gotowe minitarty kremem i truskawkami. Przed podaniem deser powinno się schłodzić w lodówce. Smacznego!
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl