• Link został skopiowany

Szukasz pomysłu na deser? Takie cudeńka mają nieziemski smak i są dziecinnie proste w przygotowaniu

Sezon na truskawki w pełni, dlatego warto przyrządzić z nich coś wspaniałego. Miniaturowe tarty zasmakują każdemu, kto uwielbia te słodkie owoce. Sprawdzą się doskonale jako dodatek do kawy lub poobiedni deser.
Mini tarty z truskawkami
Fot. RitaE/Pixabay

Jak wykorzystać sezonowe owoce? Świetnym rozwiązaniem będzie przygotowanie mini tart z truskawkami. Te niewielkie słodkie przysmaki przyniosą wiele radości każdemu, kto po nie sięgnie. Wyglądają przepięknie, a smakują jeszcze lepiej!

Zobacz wideo Beata Kozidrak wyznała: Graliśmy z playbacku, taśma stanęła

Mini tarty z truskawkami. Przepis na słodkie łakocie o wyjątkowym smaku

Składniki:

Na spody:

  • szklanka mąki pszennej tortowej,
  • pół kostki schłodzonego masła,
  • jedna trzecia szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • żółtko,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Na krem:

  • szklanka mleka,
  • szklanka śmietanki kremówki,
  • pięć żółtek,
  • pół szklanki drobnego cukru
  • dwie łyżki mąki pszennej,
  • dwie łyżki mąki ziemniaczanej.

Do dekoracji:

  • ćwierć kilograma świeżych truskawek.

Jak zrobić mini tarty z truskawkami? To bardzo proste i nie zajmie wiele czasu

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę pszenną do miski.
  2. Odmierz cukier, dodaj do niego cukier waniliowy i sól. Wsyp wszystko do mąki. 
  3. Masło pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Zagniataj ciasto. Dodaj żółtko, zagniataj dalej i uformuj z ciasta kulę. Następnie schowaj przygotowaną masę do lodówki na około pół godziny.
  4. W tym czasie przygotuj foremki na mini tarty. 
  5. Po wyjęciu ciasta z lodówki podziel ciasto na mniejsze części, rozwałkuj je i wyłóż nimi foremki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około dziesięć minut.
  6. Gotowe tarty udekoruj kremem i truskawkami.

Jak zrobić krem do mini tart? Wystarczy podgrzać śmietankę kremówkę z mlekiem, żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, kremową masę i dodać do niej przesianą mąkę ciągle miksując całość. Gorące mleko ze śmietanką należy dodać do masy z żółtek i dokładnie mieszać, aby powstał gładki krem. Masę należy ponownie podgrzać i mieszać do momentu, aż krem zgęstnieje. Na koniec można wypełniać gotowe minitarty kremem i truskawkami. Przed podaniem deser powinno się schłodzić w lodówce. Smacznego! 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: