Jak przyrządzić ogórki małosolne na szybko? Przedstawiamy przepis, z którym będzie można przygotować wyjątkowo zdrową i smaczną przekąskę. Będą świetnym dodatkiem do różnych potraw, a zrobisz je w kilka chwil.
Fot. ????? ??????/Pexels
REKLAMA
REKLAMA
Ogórki małosolne to jedna z ulubionych letnich przekąsek Polaków. Jak się okazuje, ich przygotowanie wcale nie musi wiązać się z długim czekaniem na ich wyjątkowy smak. Jak je przygotować ekspresowo? Wystarczy połączyć je z solą i ziołami, a będą pyszne i chrupiące!
REKLAMA
Zobacz wideo Nadchodzi burza lub trąba powietrzna? Zobacz, jak się zachować!
Ogórki małosolne na szybko. Z tymi składnikami wyjdą rewelacyjnie
Jak je przyrządzić? Przełóż ogórki do torebki i zasyp je ziołami
Przygotowanie:
Do przygotowania ogórków małosolnych na sucho będzie potrzebny tradycyjny, plastikowy worek do mrożenia. Ogórki umyj, wysusz i odetnij końcówki. Dzięki temu nie będą miały goryczy.
Przełóż ogórki do woreczka do mrożenia, dodaj pokrojony w mniejsze kawałki chrzan, posiekany w plastry czosnek, koper oraz pokruszone liście laurowe, liść porzeczki, wiśni lub chrzanu, gorczycę oraz rozgniecione ziele angielskie. Zasyp całość solą.
Dokładnie zamknij woreczek, wstrząśnij nim tak, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Torebkę z ogórkami i ziołami przełóż do lodówki i pozostaw je w niej na kolejne cztery godziny. Po tym czasie przełóż je na następne dwadzieścia godzin w miejsce o temperaturze pokojowej.
Gotowe ogórki należy przechowywać w lodówce. Będą doskonałą przekąską, dodatkiem do potraw mięsnych oraz różnego rodzaju sałatek. Warto dodać, że tradycyjne ogórki małosolne nadają się do spożycia dopiero po dwóch lub nawet trzech dniach. Te przyrządza się zdecydowanie szybciej. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl