Ogórki małosolne na szybko. Wymieszaj je z solą i z tymi ziołami. Będą przepyszne i mocno chrupiące

Jak przyrządzić ogórki małosolne na szybko? Przedstawiamy przepis, z którym będzie można przygotować wyjątkowo zdrową i smaczną przekąskę. Będą świetnym dodatkiem do różnych potraw, a zrobisz je w kilka chwil.

Ogórki małosolne to jedna z ulubionych letnich przekąsek Polaków. Jak się okazuje, ich przygotowanie wcale nie musi wiązać się z długim czekaniem na ich wyjątkowy smak. Jak je przygotować ekspresowo? Wystarczy połączyć je z solą i ziołami, a będą pyszne i chrupiące!

Zobacz wideo Nadchodzi burza lub trąba powietrzna? Zobacz, jak się zachować!

Ogórki małosolne na szybko. Z tymi składnikami wyjdą rewelacyjnie

Składniki:

  • kilogram ogórków gruntowych,
  • dwie płaskie łyżeczki soli,
  • korzeń chrzanu,
  • liść wiśni, porzeczki lub chrzanu,
  • dwie gałązki kopru z baldachami,
  • dwa pokruszone suszone liście laurowe,
  • dwa zgniecione ziela angielskie,
  • łyżka ziaren gorczycy,
  • pięć ząbków czosnku.

Jak je przyrządzić? Przełóż ogórki do torebki i zasyp je ziołami

Przygotowanie:

  1. Do przygotowania ogórków małosolnych na sucho będzie potrzebny tradycyjny, plastikowy worek do mrożenia. Ogórki umyj, wysusz i odetnij końcówki. Dzięki temu nie będą miały goryczy.
  2. Przełóż ogórki do woreczka do mrożenia, dodaj pokrojony w mniejsze kawałki chrzan, posiekany w plastry czosnek, koper oraz pokruszone liście laurowe, liść porzeczki, wiśni lub chrzanu, gorczycę oraz rozgniecione ziele angielskie. Zasyp całość solą.
  3. Dokładnie zamknij woreczek, wstrząśnij  nim tak, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Torebkę z ogórkami i ziołami przełóż do lodówki i pozostaw je w niej na kolejne cztery godziny. Po tym czasie przełóż je na następne dwadzieścia godzin w miejsce o temperaturze pokojowej.  

Gotowe ogórki należy przechowywać w lodówce. Będą doskonałą przekąską, dodatkiem do potraw mięsnych oraz różnego rodzaju sałatek. Warto dodać, że tradycyjne ogórki małosolne nadają się do spożycia dopiero po dwóch lub nawet trzech dniach. Te przyrządza się zdecydowanie szybciej. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.