Szykujesz cukinię do obiadu? Jeśli robisz ją w ten sposób, uważaj. Taki smak może oznaczać tylko jedno

Nadchodzi sezon na cukinię, dlatego podpowiadamy, co można przyrządzić z tego uniwersalnego warzywa. Przed jej przyrządzeniem warto jednak sprawdzić smak cukinii. Może się okazać, że nie będzie nadawała się do spożycia.

Cukinia to podstawa wielu letnich potraw. Można z niej przyrządzać pyszne bigosy, dodawać do zapiekanek i tart. Smakuje równie dobrze smażona i podana z grilla. Niektórzy jedzą ją też na surowo. Świeże i młode warzywa można jeść nawet bez ich obierania. Jak sprawdzić, czy cukinia na pewno nadaje się do spożycia?

Zobacz wideo Ogromny lej kondensacyjny w pobliżu Wrocławia! Wybrzmiała syrena alarmowa

Cukinia na surowo. Ten smak będzie oznaczał, że nie nadaje się do jedzenia

Jeśli zamierza się zjeść cukinię na surowo, najpierw powinno się ją dokładnie umyć. Jeśli jej skórka jest miękka i cienka, nie trzeba jej obierać. Warto zaznaczyć, że jeśli posiada gorycz, nie powinno się jej w ogóle spożywać. Taka cukinia może spowodować dolegliwości żołądkowe i po prostu żadna potrawa z nią przyrządzona nie będzie miała dobrego smaku. 

Jak jeść cukinię na surowo? Można przyrządzić z niej surówkę. Składniki można łączyć według własnych preferencji. Często do tego rodzaju potrawy dodaje się oliwę, miód i żółty ser. Koniecznie należy doprawić ją solą i pieprzem do smaku. Poniżej podajemy prosty przepis na surówkę z surowej cukinii i ogórka. Jako dodatki sprawdzą się tutaj jogurt, natka pietruszki i ogórek.

Surówka z cukinii. Proste przygotowanie, a ile smaku!

Składniki:

  • kilogram młodej cukinii,
  • ogórek,
  • biała cebula,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jogurt naturalny,
  • miód.

Przygotowanie:

  1. Umyj cukinie i ogórka. Zetrzyj je na drobnych oczkach tarki.
  2. Obierz cebulę z łupin i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  3. Wypłucz i posiekaj drobno natkę pietruszki.
  4. Wymieszaj w misce cukinie z ogórkiem, cebulą i pietruszką. Dodaj soli i pieprzu do smaku. Smak surówki można przełamać dodając odrobinę płynnego miodu.
  5. Całość zalej jogurtem i wymieszaj. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl
Więcej o:
Copyright © Agora SA