Cukinia to podstawa wielu letnich potraw. Można z niej przyrządzać pyszne bigosy, dodawać do zapiekanek i tart. Smakuje równie dobrze smażona i podana z grilla. Niektórzy jedzą ją też na surowo. Świeże i młode warzywa można jeść nawet bez ich obierania. Jak sprawdzić, czy cukinia na pewno nadaje się do spożycia?
Jeśli zamierza się zjeść cukinię na surowo, najpierw powinno się ją dokładnie umyć. Jeśli jej skórka jest miękka i cienka, nie trzeba jej obierać. Warto zaznaczyć, że jeśli posiada gorycz, nie powinno się jej w ogóle spożywać. Taka cukinia może spowodować dolegliwości żołądkowe i po prostu żadna potrawa z nią przyrządzona nie będzie miała dobrego smaku.
Jak jeść cukinię na surowo? Można przyrządzić z niej surówkę. Składniki można łączyć według własnych preferencji. Często do tego rodzaju potrawy dodaje się oliwę, miód i żółty ser. Koniecznie należy doprawić ją solą i pieprzem do smaku. Poniżej podajemy prosty przepis na surówkę z surowej cukinii i ogórka. Jako dodatki sprawdzą się tutaj jogurt, natka pietruszki i ogórek.
Składniki:
Przygotowanie: