smak
-
Zastąp cebulę w śledziach tym składnikiem. Zapomnisz o nieprzyjemnej woni z ust, a smak ryb będzie równie znakomity
Śledzie w śmietanie to rarytas, który kochają przede wszystkim dorośli. Słone ryby i dodatek ostrej w smaku cebuli nie smakuje jednak każdemu. Czym zastąpić śmierdzące warzywo, by śledzie nadal były pyszne? Jak się okazuje, jest na to prosty sposób.
-
Szykujesz cukinię do obiadu? Jeśli robisz ją w ten sposób, uważaj. Taki smak może oznaczać tylko jedno
Nadchodzi sezon na cukinię, dlatego podpowiadamy, co można przyrządzić z tego uniwersalnego warzywa. Przed jej przyrządzeniem warto jednak sprawdzić smak cukinii. Może się okazać, że nie będzie nadawała się do spożycia.
-
Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Zastosuj dwie kluczowe zasady
Gdy przyrządzamy obiad z dodatkiem warzyw, nie raz pada pytanie, jak długo gotować brukselkę i co zrobić, żeby nie była gorzka. Znamy jednak dwa kluczowe patenty na uzyskanie idealnego smaku oraz wiemy, ile czasu poświęcić na przygotowanie pysznyc...
-
Słodkie czy słone? W tym quizie musisz wykazać się doskonałą znajomością smaków
Tu przyda się bogata wiedza kulinarna. Rozpoznasz te smaki?
-
Jeśli byłeś dzieckiem w czasach PRL, na pewno pamiętasz te smaki
Coś dla łasuchów starej daty
-
Dlaczego ogórki są gorzkie? To nie koniecznie znaczy, że są zepsute. Możliwe, że... źle je obrałeś
Dlaczego ogórki są gorzkie? Powodem goryczy są niewłaściwe warunki uprawy. Czasami w ogórkach wytwarzają się kukurbitacyny - czym są te tajemnicze związki? Podpowiadamy, jak uniknąć gorzkiego smaku ogórków.
-
Jak sprawić, by rosół był bogatszy w smaku? Wystarczy składnik, który na pewno macie w domu
Jak poprawić smak rosołu? Niekiedy po prostu brakuje mu "tego czegoś". Dziś podpowiemy wam sposób, który stosują szefowie kuchni. Potrzebny składnik na pewno macie w kuchennej szafce.
-
Dlaczego woda, którą nalaliśmy do szklanki wieczorem, rano smakuje dziwnie i czy można ją pić bez obaw? WYJAŚNIAMY
Wiele osób ma zwyczaj przygotowywania sobie szklanki wody na noc. Ta jednak już po kilku godzinach lub nad ranem smakuje zupełnie inaczej, jakby nieświeżo. Z czego to wynika i czy taka "odstana" woda jest bezpieczna dla naszego zdrowia?